Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na deser lekko przypominający mini sernik na zimno albo panna cottę. Wymyśliłam go na szybko na jeden z konkursów (nagroda II stopnia). Jest bardzo delikatny i kremowy. Z opisu może wynikać, że wymaga wiele pracy, ale tak naprawdę samo przygotowanie (bez czasu oczekiwania) nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła(...)śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody ½ tabliczki białej czekolady 5 herbatników typu petit warstwa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu pijany karmel : 100 g cukru trzcinowego 50 ml wody 50 ml śmietany 3 łyżki rumu Przygotowanie: podstawa do 3 musów: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Bon appetit mon amieobłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu pięknego koloru i soczystości. Oto mój numer 1 wśród serników! Polecam!!! Składniki na pomarańczowy sernik dyniowy: na tortownicę o śr. 28 cm SPÓD: 150 g miękkiego masła 100 g przesianego cukru pudru 1 jajko 250 g mąki Masło miksujemy(...)minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowaniedomieszką kakao. Całkowita inspiracja pochodzi od Kwestii smaku. Marzę o tym, żeby kiedyś mój blog osiągnął taki status. Uwielbiam tę stronę i śledzę ją na okrągło. Sernik robiłam pierwszy raz i od razu taki sukces. Polecam wszystkim laikom, wbrew pozorom jest to bardzo prosty i do ogarnięcia temat. Uwierzcie mi, ja raczej nie jestem ciastkowa, zdecydowanie wolę(...)kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła 1 jajko Masa: 500 g białego sera 125 serka waniliowego 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy w proszku 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Rabarbar: 3 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru pudru
pieprzny smaczekwymieszać z dwiema łyżkami soku z cytryny. Resztę jabłek pokroić w cienkie plastry i wymieszać z dwiema łyżkami soku z cytryny. 3 .Dwa jajka, 200 g cukru, torebka cukru waniliowego oraz szczyptę soli utrzeć na bardzo puszystą masę. 4 . Masę jajeczną wymieszać ze skórką cytrynową, czterema łyżkami soku z cytryny, torebką budyniu, czterema łyżkami kaszy manny, proszkiem do pieczenia(...)wierzchu ułożyć koliście plastry jabłka. Piec: 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli pieczesz serniczek po raz pierwszy musisz wiedzieć, że: po upieczeniu nie rozkrawa się serników. Należy je odstawić do ostygnięcia na kilka godzin. Nie kroić ciasta do momentu całkowitego ostudzenia sernika. Smacznego
KreatywnePinyprogramie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach... Ciasto:150 g mąki pszennej, 80 g margaryny, 50 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekaną margarynę(...)być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego, 4 jajka, 200 g cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego, 1/2 kg śliwek węgierek. Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka
Z miłości do słodkościSkładniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej125g masła100g jogurtu naturalnego2 jajka3/4 kubka cukru0.5 kubka mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat waniliowy3 łyżeczki kakao w
Kuchnia ŁukaszaPyszny sernik autorstwa Mistrza Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla". Smak sernika pozostanie Wam długo w pamięci, gdyż jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Udało mi się uratować te dwa kawałki ,aby Wam pokazać na zdjęciu jak wygląda. Miłośnicy piernika i sernika będą zachwyceni takim połączeniem smaków! Podaję składniki na blachę o wymiarach 24 x 34 cm czyli na jedną porcję(...)tarki ścieramy ze zmrożonego ciasta paski, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i również posypujemy nimi wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzony sernik
Z Kuchni Do Kuchnidoskonale pamiętam z dzieciństwa, choć z reguły była to szarlotka, czasem inne owoce, ale moja mama to zdecydowanie królowa serników, szczególnie takiego z kakaowym ciastem. Powiem Wam, że jej sernik na cieście kakaowym nie ma sobie równych! Przepis na kruche ciasto jest nieco inny niż zawsze, bo tym razem dodałam do niego tapiokę. W razie, gdybyście nie dostali(...)kruche przepis: 160 g mąki pszennej 90 g tapioki nawodnionej Koala lub mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 550 g serka homogenizowanego waniliowego 1 budyń waniliowy 2 jajka Owoce: 4 gruszki 1 garść malin Kruszonka: 110 g mąki pszennej 90 g tapioki nawodnionej lub mąki ziemniaczanej/ryżowej 50 g płatków migdałowych
MamaOskarkaMój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :) Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki(...)margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno
Zainspirowana w kuchnipołączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój. Składniki na kruche ciasto: 300 g maki pszennej(...)cukru 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu 200 g masła 8 jajek 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g maku 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam
Ciasteczkowy PotwórPrzygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy, by następnie w nim rozpuścić masło i ser. Wymieszać aż do powstania bąbelków, na jednolitą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodać do nich ekstrakt waniliowy, sok z limetki oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem do momentu dobrego napowietrzenia i gdy masa jajeczna zmieni kolor na jaśniejszy. Będzie to sygnał, że cukier się rozpuścił. Do jajek wlać(...)ciągle mieszając trzepaczką. Bąbelki są? Okey, to odstawiamy. Piekarnik włączamy na 160 stopni w opcji góra - dół i ustawiamy wkładamy kratkę na najniższą półkę. Przygotowujemy dwie blaszki - tortownice. Nasz sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej, czyli blaszki o większej średnicy wlewamy wodę. Następnie mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i od spodu zabezpieczamy folią aluminiową. Jeśli mniejsza tortownica
Karczma Honoriettyzdarza się każdej z nas, grunt to to jaki jest finał końcowy. Ma być smacznie i to co robimy ma nam dać satysfakcję i innym sprawiać dużą radość. Kocham sernik wiedeński, ale czasem cała brytfanka to dla mnie za dużo, i kiedy nie ma gości, robię małe wiedeńskie kureczki. Wiedeńskie bo to nic innego tylko mini serniczki wiedeńskie, kurki(...)zajadamy się co roku w kurkowym sezonie. składniki (na 6 sztuk) 150 g sera białego-twarogowego-mielonego 50 g miękkiego masła 1 jajko 70 g cukru 1/3 opakowania cukru waniliowego pół opakowania budyniu śmietankowego łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% suszona żurawina 10-20 g cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nadal
KreatywnePinypierniki, będą potem również piękną ozdobą świątecznego stołu, ja wybrałam puszki z kolekcji VINTER 2018. Drugi wypiek, którego u mnie nie może zabraknąć na świątecznym stole to sernik piernikowy. Aromat i zapach obłędny. Zawsze jak robię pierniczki, robię taki. Dlaczego? Bo spód do tego ciasta, robi się właśnie z ciasta na pierniki. Dlatego sięgnij po formę(...)sernikową: - 500 g sera twarogowego półtłustego - 2 jajka rozmiar L - 100 g cukru pudru - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - 2 łyżeczki soku z cytryny - 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką i kremową masę. Całość wymieszaj i przełóż do formy. Silikonowe łopatki sprawdzą się najlepiej! Pieczemy
SMYKWKUCHNI