odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Twaróg dzielimy na pół. Jedną część miksujemy krótko z 5 łyżkami cukru pudru oraz ekstraktem waniliowym. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) rozkładamy biszkopty. Wykładamy masę serową, wyrównujemy. Galaretkę szafirową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia(...)Galaretki niebieskie rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki rozkładamy na serniku, delikatnie je w niego wciskając. Za pomocą łyżki wylewamy część tężejącej galaretki. Wstawiamy serniczek do lodówki. Gdy galaretka na serniczku stężeje, wylewamy pozostałą galaretkę i ponownie umieszczamy sernik w lodówce, do całkowitego stężenia
Smaki Na TalerzuKolejny sernik do kolekcji! Zdecydowanie ten rodzaj sernika króluje u mnie w jednym z najlepszych, a to za sprawą lukru cytrynowego i kandyzowanej skórki pomarańczowej, którą uwielbiam! Zapraszam wszystkich sernikożerców na mój przepis 😊 Życzę Wam kochani słonecznego dnia! Składniki (blaszka 36/24,5): ciasto: mąka 30 dag, cukier puder 10 dag, żółtka 2 szt, jajko 1 szt, proszek do pieczenia(...)łyżeczki, masło 18 dag, masa serowa: ser 1 kg, żółtka 8 szt, białka 10 szt, cukier 1,5 szklanki, olej 6 łyżek, budyń waniliowy 1 opakowanie, rodzynki 100 g, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 2-3 łyżki, dodatkowo: żółtko 1 szt do posmarowania wierzchu ciasta, mleko 2 łyżki, kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto
kulinarne odsłony patidodatkowi piany z białek i bitej śmietany. Nie jest za słodki. Lekko wilgotny ,po prostu pyszny! Wyrośnie ciut ponad formę, a potem lekko opadnie i pęknie. To normalne przy sernikach z dodatkiem piany z białek. Smak wynagrodzi wszystko! Pęknięcia ukryjesz pod warstwą czekolady. Przepis z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Tortownica o średnicy 26 cm lub prostokątna forma do pieczenia(...)jajo M Składniki na masę serową 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego 250 g śmietany do ubijania 30% lub 36% 8 jaj 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 170 g cukru szczypta soli Dodatkowo 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę
Z Kuchni Do KuchniSernik wykonany metodą tradycyjną w makutrze kręcony ręcznie długo i żmudnie. ciasto 2 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3/4 kostki margaryny palma lub 200 g masła 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka 0,5 szklanki cukru masa serowa 1 kg twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny(...)godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki jak po przekręceniu przez maszynkę. W makutrze wałkiem ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ok 10-15 min dodając po jednym żółtku, następnie po łyżce dodajemy twaróg aż do wyczerpania produktu, ucieramy ok 20 min aż cukier zupełnie się rozpuści i ser stanie się
Gotowanie jest łatweJakiego ciasta nie może zabraknąć na Waszych świątecznych stołach? Bo u mnie zdecydowanie piernika i sernika, tym razem postanowiłam połączyć oba te ciasta razem. Okazało się, że to połączenie kremowego, delikatnego sernika i aromatycznego ciasta piernikowego to duet idealny. Ciasto piernikowe: 180 g masła (lub margaryny) 100 g czekolady(użyłam mlecznej) 100 g miodu 2 łyżeczki przyprawy(...)minut. Upieczone ciasto studzimy. Masa serowa: 1 kg twarogu (użyłam gotowego z wiaderka) 10 dag masła 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy szczypta solil Miękkie masło miksujemy z cukrem puszysty krem, a następnie dodajemy po 1 żółtku i cały czas miksujemy, aż masa będzie puszysta i gładka. Do masy jajecznej dodajemy
Cynamonowe szczęścieczemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego ważne jest, aby do tego przepisu użyć odpowiednio dużej blaszki lub mniejszą proporcję składników. Czas wykonania(...)Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 8 żółtek 6 białek 250 g margaryny 370 g cukru (2 niepełne szklanki) 1 ½ budyniu waniliowego bez cukru 100 g wiórków kokosowych 250 ml śmietanki 30% kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (forma
KuchniaWeDwoje.plchciałam spróbować czegoś podobnego. Myśl o moim ulubionym maśle orzechowym połączonym z sernikiem wydawała mi się bardzo intrygująca. I tak właśnie powstał ten sernik - rozpusta z masłem orzechowym:-) Sernik jest ciężki, 'konkretny', serowy ze słoną nutką. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim przypadnie do gustu, ale naprawdę warto go spróbować. I jeszcze uwaga: jeśli jesteś na diecie(...)niesolonego masła 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru Masa serowa: 900 g miękkiego serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem
Smaki Przyprawy i Kolorychciałam spróbować czegoś podobnego. Myśl o moim ulubionym maśle orzechowym połączonym z sernikiem wydawała mi się bardzo intrygująca. I tak właśnie powstał ten sernik - rozpusta z masłem orzechowym:-) Sernik jest ciężki, 'konkretny', serowy ze słoną nutką. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim przypadnie do gustu, ale naprawdę warto go spróbować. I jeszcze uwaga: jeśli jesteś na diecie(...)niesolonego masła 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru Masa serowa: 900 g miękkiego serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem
Kulinarna rozmowamojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort
moj przepis namojprzepisna.pl | Pączki z zimieniakami Z okazji zbliżającego się święta dla łasuchów z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie Tłusty czwartek w niedzielę. Każdy przyniósł coś od siebie, więc były
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort
moj przepis naSkładniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2
Luźna KuchniaSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 80 g masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko Nadzienie: 500g twarogu, 1/2 szklanki cukru, 3
kulinarnajamka.blogspot.com