Miał być sernik. Klasyczny pieczony, mocno waniliowy. Potem, że może jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg
Kucharzycasernik z czerwonymi porzeczkami. Porzeczki właśnie dojrzały i trzeba się mini zająć więc w najbliższym czasie będzie u mnie porzeczkowo. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 3 szklanki obranych czerwonych porzeczek 200g podłużnych biszkoptów Tortownicę o śred. 25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć(...)biszkoptami. Zawartość opakowania z sernikiem zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.Całość wymieszać z połową porzeczek i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Górę posypać resztą porzeczek. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia ElkiPomysł powstał spontanicznie. Moja mama uwielbia pierniki, orzechy i wszelkie serniki. Więc dlaczego tego nie połączyć? Życzę wszystkim mamom cudownych chwil w tym wyjątkowym dla nas dniu! Spód: 75g masła 75g deserowej czekolady 50g miodu 1 jajo 60g mąki pszennej 1/4 drobno zmielonych orzechów ziemnych Składniki na waniliową masę serową: 500g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 300g(...)czekoladowy. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy. Masę wykładamy na masę waniliową i pierniczki. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania
Słodki Zakątekstarta z cytryny 160 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej budyń waniliowy 3 jajka esencja cytrynowa Chleb drobno pokroić. Herbatniki rozkruszyć. W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i wrzucić do masła pumpernikiel i herbatniki. Wymieszać dokładnie. Formę na sernik wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie rozprowadzić chleb z herbatnikami. Dynię zmiksować ręcznym(...)wyszorowanej cytryny, mascarpone i zmielony ser. Do masy serowej dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajka i kilka kropel esencji cytrynowej. Zmiksować. Masę wyłożyć do formy. Równo rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na programie góra/dół przez 60 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i nożem oddzielić jego brzegi od papieru do pieczenia - ten manewr
Weekendy w domu i ogrodziezimno przygotowany w tortownicy, z dodatkiem serka, cukru, słodkiej śmietanki oraz masy krówkowej (kajmakowej). Całość nie jest mocno słodka, gdyż poza masą krówkową, do sernika dodałam tylko niewielką ilość cukru waniliowego. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik krówkowy bez pieczenia Składniki: 800g serka do sernika (z wiaderka, niezbyt gęstego) 350-400g masy krówkowej (kajmakowej(...)zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować - śmietankę i cukier waniliowy przełożyć do naczynia, ubić na sztywno - ubitą śmietanę wmieszać do masy serowej - masę przełożyć na przygotowane biszkopty (delikatnie, żeby biszkopty się nie poprzesuwały), wyrównać, schłodzić w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia (najlepiej przez całą noc) - ścięty sernik wyjąć z formy, udekorować - masę krówkową i masło podgrzać
Smakołyki Berenikibłyskawicznej (ew. można zastąpić zwykłą) 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego (15 g) 10 jajek 3/4 szklanki mleka 100 g miękkiego masła 100 g białej czekolady fix do sernika lub budyń waniliowy Dodatkowo: cukier puder do posypania Wymiary formy 30 cm x 25 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Na początku(...)żółtek, miękkie masło, mleko i fix do sernika/budyń waniliowy. Całość dokładnie ucieramy. Później dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Następnie w drugiej misce ubijamy na sztywno 5 białek z drugą połową cukru. Białka dodajemy partiami do serowej masy i za każdym razem delikatnie mieszamy łącząc z serem. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze
PatiGotujepieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Masa serowo - krówkowa * kg twarogu sernikowego * 4 jajka * 3 łyżki cukru , ale dałabym podwójnie * łyżka przyprawy do sernika bądź cukier waniliowy * puszka masy krówkowej * budyń toffi Przygotowanie :Zagnieść kruche ciasto. Będzie idealnie plastyczne. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować masę. Utrzeć ser z jajkami , dodać cukier(...)budyniowy oraz przyprawę do sernika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować i ułożyć ciasto. Wylać masę serową. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach aż do złotego koloru. Sernik można posmarować krówką i obsypać płatkami migdałów
Magiczne Życie MartySernik „Ptasie Mleczko- Strawberry Shake” Składniki (śr. ok. 20 cm) : Warstwa truskawkowa - 350g pulpy z truskawek (ok. 400-500g świeżych truskawek) - 350g sera na sernik (u nas Vitello z Biedronki) - 40g ksylitolu - 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody Warstwa serkowa - 650g sera na sernik - 60g ksylitolu - pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej(...)robić szybko zanim żelatyna zacznie zagęszczać masy). Sernik wstawić do lodówki na noc. 6. Następnego dnia rozpuścić czekoladę i polać sernik struszkami czekolady oraz poukładać truskawki. Sernik „Ptasie Mleczko- Mango Shake” Składniki (śr. ok. 20 cm) : Warstwa mango - 350g pulpy z mango - 350g sera na sernik (u nas Vitello z Biedronki) - 40g ksylitolu - 6 łyżeczek
Candy PandasPyszny sernik o mocno waniliowym smaku :). To dzięki dodatkowi cukru z prawdziwą wanilią, można też po prostu użyć ziarenek ze świeżej laski wanilii. Po schłodzeniu w lodówce przez minimum kilka godzin, nabiera niesamowicie kremowej konsystencji. Podałam go z domowej roboty sosem wiśniowym ( na który przepis również znajdziecie w tym wpisie ) i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę
Opowieści z piekarnikazamieniając na inne. Spód do sernika powstał np. z płatków owsianych i suszonych śliwek. Bardzoooo polecam taki spód - jest przepyszny. PRZEPIS NA BANANOWY SERNIK FIT Spód pod sernik: 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 płaska łyżka masła orzechowego 1 płaska łyżka oleju kokosowego 100 g suszonych śliwek Masa serowa: 500 g sera twarogowego(...)Biedronki opakowanie po 250 g opakowanie ) 500 g sera twarogowego chudego 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu 5 jaj 150 g jogurtu naturalnego 1 budyń waniliowy ( proszek ) Przygotowanie sernika: 1 . Śliwki zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć śliwki. 2. W malakserze zmiksować płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, śliwkami, olejem kokosowym
kolorowotorcikowoDelikatny, aksamitny i pyszny sernik pieczony z serków waniliowych z brzoskwiniami z puszki . To bardzo prosty przepis na sernik bez spodu, za to z szybką do zrobienia polewą z białej czekolady. - szykowany bez miksera - gotowy do pieczenia w 10 minut - pieczony bez spodu - z serków homogenizowanych - z brzoskwiniami z puszki - z prostą polewą z białej
AniaGotuje.plumiem wybrać, który jest lepszy.1 kgbiałego sera z wiaderka8 jajek2 budynie śmietankowe (słodzone)3/4 szklanki cukru16 gcukru waniliowegoWszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli partiami ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy
Z butelką mleczka w tleZnowu sernik, tym razem nie jest gotowany, a pieczony. Pyszny, kremowy, jeden z najlepszych, jakie jadłam. Muszę chyba zmienić tytuł bloga na coś z sernikiem ;D Śniadaniowy waniliowy serniczek pieczony w słoiku (zjedzony na zimno) podany z jogurtem greckim i malinami Przepis: na podstawie przepisu Marthy Stewart / 1 porcja - mały słoik - ok. 3/4 słoika(...)zrobić? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160 stopni Celsjusza**. Serek przełóż do miski. Zmiksuj go mikserem, aż będzie gładki. Dodaj cukier (waniliowy i zwykły) , śmietanę, sok z cytryny i zmiksuj ponownie. Wbij jajko. Całość wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełóż do szklanego słoiczka, który przykryj papierem
tost z dżememokoło 10 do 15 minut. Pozostałe ciasto także cienko rozwałkowuję i kroję na paski o szerokości nie większej niż 1 cm. Z tych pasków układam później kratkę na serniku. Uwaga: Sernik piekę w formie z odpinanym rantem. Jeśli wasza forma nie ma odpinanego rantu, to lepiej posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dopiero tak przygotowana formę wykleić(...)cukru waniliowego 8 jajek - oddzielnie żółtka i białka dodatkowo 1 jajko - żółtko do posmarowania wierzchu sernika i białko do lukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny pół szklanki rodzynek ćwierć szklanki skórki pomarańczowej szczypta soli Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła. Najlepszy przepis na sernik krakowski
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata