Poza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale i dorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie(...)serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 5 ciastek korzennych typu speculoos Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło i wstawić na 1,5 minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać
kolorowotorcikowoSernik czekoladowy z owocową nutą na spodzie z ciasteczek Oreo piekłam w kąpieli wodnej. Dzięki temu deser jest wilgotny, kremowy, słowem taki, jak lubię. Dużym plusem jest też brak pęknięć na wierzchu ciasta, przez co ładnie się prezentuje. Masę serową podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę deserową, a do drugiej mus z owoców leśnych. Dominującym smakiem(...)czekolady deserowe 5-6 łyżek musu z owoców leśnych (mrożone owoce, cukier) Wykonanie: Ciastka Oreo pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i wstawić na 15 minut do lodówki. Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem, mąką. Podzielić na dwie części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i wymieszać z jedną częścią masy serowej. Ok. 200 g mrożonych owoców
zadanie-gotowanietypowo na babskie wieczory. Jeśli lubicie mocniejsze alkohole, to śmiało możecie dać większą ilość wódki. Jeśli bardzo lubicie likiery , to polecam również wypróbować przepis na Likier kawowy w 5 minut! :) Likier ten również jest na bazie mleka skondensowanego i wódki. Przepis na niego znajdziecie pod tym linkiem: Likier kawowy Likier bananowy – Składniki: 3 duże, dojrzałe banany 4 żółtka(...)likier bananowy do butelek i rozkoszować się smakiem ;) Jeśli lubicie banany , to polecam również pyszny deser bananowy . Przepis na niego znajdziecie tutaj: Deser bananowy 5 składnikowy . Polecam również: Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami The post Likier bananowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewzięłam tylko pod uwagę rozmiaru tortownicy- moja jest wielka, i wiadomo, że im mniejsza średnica tym serownik wyższy i bardziej spektakularny. Nie mniej jednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego(...)natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też..no cóż moje kawałki były dość duże przy serwowaniu. Tortownicę ze spodem ciasteczkowym wstaw do zamrażalnika na 15 minut. U mnie stała dłużej, bo mi z resztą dłużej zeszło i nic się nie stało. Serek mascarpone, cukier oraz jogurt wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę
Z Kuchni Do Kuchnizdarza się, że posiadamy nadmiar jakiś składników w lodówce, po czym zastanawiamy się jak je wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Tak było u mnie tym razem z serkami homogenizowanymi :) Sernik z nich wyszedł bardzo lekki, kremowy i delikatny. Dla wszystkich smakoszy słodkości to przepis godny wypróbowania. Smacznego! Składniki [ciasto]: 3 szklanki mąki ¾ kostki stopionej i przestudzonej margaryny ¾ szklanki(...)rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z pieca i dobrze schładzamy zanim pokroimy ciasto
psgotujemywykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!! Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok) CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru(...)mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy
Rozpustne gotowanieczasie wydarzyło. Mam nadzieję, że Wy również dostrzegacie zmiany i to na lepsze, robie co mogie, że tak powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam. Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom. Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi(...)puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki, każdą rozpuszczamy w 250 ml wody, studzimy je.Powinny zacząć się ścinać. Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce) śmietanę ubijamy chwilę na średnich obrotach, następnie dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryświątecznych. Dlaczego? A no dlatego, że ciasto jest pracochłonne, a z doświadczenia wiem, że lubimy takie piękne, dekoracyjne i ... no właśnie:) pracochłonne ciasta piec na szczególne okazje:) Poniższy sernik polecam, bo jest bardzo smaczny i dekoracyjny i ... Siostry Anastazji:) U mnie warstwy biszkoptów są ułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu(...)koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy. Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka; 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
In my kitchenspłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć.Sernik cytrynowy z rabarbarem na biszkopcie (na zimno)Składniki:(na formę 20x20 cm)biszkopt:2 jajka70 g cukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa(...)formy masę, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.Rabarbar zasypać cukrem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać skórkę i sok z cytryny, zagotować. Dusić na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z palnika, wmieszać galaretkę. Odstawić do ostygnięcia.Gdy masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym) * z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostkiTaa, logika jeść ser z serem xdKiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :PBałam się, że wyjdzie za rzadki(...)twarożkiem, jajkiem, słodzidłem i aromatem. Gotuję, aż masa zacznie bulgotać i stanie się rzadsza. Mąkę i proszek mieszam z mlekiem i wlewam do garnuszka energicznie mieszając, gotuję kilka minut do zgęstnienia masy. Pozostawiam na trochę w garnuszku, aż lekko ostygnie następnie przelewam do miseczki/słoiczka i gdy ostygnie wsadzam do lodówki na kilka godzin(na noc).*użyłam "emilki
More food, love and dreamsStrasznie pyszny tort na halloween z kremem o smaku dyniowym🎃🎃🎃 dripem oraz duszkami 👻 👻 👻 . Polecam również sernik dyniowy oraz biszkopt piernikowy z kremem budyniowym SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 20 cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 500 ml śmietany 36% 2 łyżki puree(...)ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestygnięcia następnie biszkopt przekroić na cztery blaty. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestygnięcia
RAROSSAmojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka
moj przepis namojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy
moj przepis naczarne jagódki. Któż ich nie lubi. Ja je uwielbiam i zbieram tak długo aż się nie skończą. Tym razem pyszne ciasto styropian z jagodami. Dlaczego taka nazwa. Ciacho imituje sernik, a nie jest z sera tylko z jogurtu i białek. W fakturze przypomina trochę styropian ale pyszny, słodki. Ciacho jest bezglutenowe, mogą je jeść osoby z nietolerancją na gluten(...)formy o wymiarach 18x27 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i podpiekam 15 minut. Masa jogurtowa: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijam. Na końcu dodaję jogurt stopniowo i mieszam. Wsypuję 1 i 1/2 opakowania
wesoła kuchniaprzede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, wędlin, kiełbas, jajek i oczywiście słodkości, takich jak sernik czy baba drożdżowa. Nie da się ukryć, że nie są to najlżejsze potrawy i delektowanie się ich zbyt dużą ilością skończyć się może problemami – bólem brzucha i wzdęciem(...)silikonowej foremki w kształcie miniaturowych bab wielkanocnych foremkę umieść w większej, metalowej formie, wlej wrzątek (uważając, by nie dostał się do masy serowej!) piecz w 170ºC przez ok 35 minut, następnie wyłącz piec i zostaw na 15 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij z pieca i odstaw do wystygnięcia następnie wstaw do zamrażarki na ok 15 minut żeby stężały
SandraFrej.com