sernika gotowanego i ciasta z kaszy manny nazywanego mannowcem, kaszowcem, kaszakiem czy stefanką. Ponieważ miałam za mało sera aby zrobić sam sernik gotowany, to postanowiłam dodać do niego jeszcze warstwę grysikową jak do mannowca. Ciasto zrobiłam tradycyjnie na herbatnikach, ale pełnoziarnistych. Ciasto na wierzchu oblałam czekolada. Według mnie wyszło bardzo smaczne ciasto, którego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilkanaście minut
Waniliowe ImprowizacjeWe wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszny tort będący połączeniem sernika, bezy, masy serowo- śmietanowej oraz owoców. Tort jest bardzo kremowy i rozpływa się w ustach. Warto
Tradycyjna kuchnia Kasizdecydować, ale wygrana osoba musi być. I tak Jury wybrało dwa zgłoszenia: I miejsce zdobywa Justyna za przepis na Smakowity sernik wytrawny na krakersach z krewetkami, warzywami, mango i płatkami migdałowymi. To nietypowa propozycja, na nietradycyjne święta, może bardziej sylwestrowa, ale miło było zobaczyć, że do dania został wykorzystany prawdziwy produkt marki Poltino; II miejsce dla Cadavre
Bernika - moj kulinarny pamietnikMożna z niego zrobić bezglutenowy spód do pizzy (przepis tutaj ), ser czy nawet różne słodkości takie jak kisiel czy sernik. To właśnie z tego wspaniałego warzywa można zrobić beztłuszczowy(!) majonez, który w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji można jeść ile się chcę. Taki majonez sprawdzi się świetnie do sałatek czy jako baza do sosów
wegujemynakrycia głowy czy peruwiańskie figurki). Ponadto wyjątkowości nadaje Poduszkownia , gdzie można skosztować specjałów z naszego menu siedząc na miękkich poduchach przy tradycyjnych stołach rodem z Północnej Afryki czy Azji Środkowej." [źródło: trojmiasto.pl ] Skusiliśmy się tu na Sernik Sułtański z gorącymi wiśniami (powyżej) lub z gorącymi malinami (poniżej). Przyjemność za 5,50 PLN/sztuka w promocji. Nawet przy
Grunt to przepis!Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem. A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku. Mniam. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji
Bazując na smakuNiestety nie mam "ręki" do tradycyjnego ciasta sernikowego - sernikowe zakalce to moja, niestety tradycja. Pozostają mi zatem wariacje na temat sernika na zimno i oto jedna z nich. Sernik z miętą amerykańską i kwiatami bzu nabiera oryginalnego, niespotykanego klimatu, który zamknięty jest w chrupiących ciasteczkach, a na wierzchu, gruba kołderka z gorzkiej czekolady, która doskonale łagodzi słodycz
Jadło i czytadłokomuś przydadzą się w przyszłym roku). Zresztą, na moim stole już od paru tygodni królują typowo wielkanocne wypieki - babki, mazurki, serniki. Tylko na paschę czasu zabrakło, niestety... Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, trochę innego, nietradycyjnego. Zaczęło się od tego, że C. z szerokim uśmiechem wyręczył mi dwa granaty i stwierdził, że na pewno przygotuję z nich coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakiej ilości jak w Polsce. I jak tu się poczuć jak w domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam(...)stół: "o jak polska flaga a to jakieś tradycyjne wasze ciasto w barwach kraju? ". A to Ci dopiero przypadek (no może kolory nie w tej kolejności), wyszedł mi zatem tradycyjny obiad od początku do końca. Składniki na tortownicę o średnicy 32 cm Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany
ciastkarnia na kruchym spodziewybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Sułów. Rajdówka i kolejne faszerowane ziemniaczki Pyszna nalewka i tradycyjny chleb ze smalcem i ogórkiem. A te ciastka zabraliśmy do domu: makowiec, wuzetka, amoniaczek, sernik z jagodami i pewex :) Niestety nie zdążyłam spróbować sernika z brzoskwiniami - za szybko zniknął z tacy. Fajny pomysł i wykonanie. a przyszłość
Pasja SmakuMoi drodzy! Dzisiaj trochę będzie trochę nietypowo. Jak, że już drugi rok za nami postanowiłam go podsumować. W ciągu ostatniego roku na blogu pojawiło się aż
PatiGotujeSKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli budyń waniliowy bez cukru aromat cytrynowy łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki suchego maku WYKONANIE: Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem). Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie
Kuchenne zapiski Edytyfanów makowca i sernika przychodzimy z przepisem idealnym łączącym te dwa ciasta – seromakowiec. Jeżeli nie mogliście się zdecydować, które ciasto upiec, warto połączyć te dwa tradycyjne przepisy. Za chwilę zacznie się świąteczna gorączka przygotowań i już teraz warto przetestować wypieki, jakie będziecie chcieli zaserwować na świątecznym stole. Lepiej spróbować zawczasu, by mieć czas na ewentualne doskonalenie przepisu. Poza
codojedzeniaKlasyczny domowy słodki sernik z duża ilością soczystych wiśni z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami. Składniki: Spód: 100g masła 170g mąki pszennej 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 900g białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 4 żółtka 1 całe jajko 200g cukru 400ml(...)małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i pozostawić do wystudzenia. 4. Zimny sernik polać wystudzoną frużeliną i schłodzić w lodówce
Szalona Kuchnia Ewelinydodaj je do barszczu. Podgrzej zupę, ale uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Barszcz wigilijny możesz podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z tradycyjnymi uszkami lub pierogami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Pierogi wigilijne Barszcz wigilijny Uszka z pieczarkami Sernik
okolicepalnika.plPołączenie makowca i sernika, na kruchym cieście to spełnienie marzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko
Szefowa kuchni