Żaden świąteczny sernik czy ciasto z bakaliami nie może obyć się bez dodatku pomarańczowej skórki. Moja mama od zawsze robi ją wyłącznie domowym sposobem. Co roku opracowuje nowy sposób na szybsze przygotowanie i lepszy smak. Składniki 4 łyżeczki zmielonej kawy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysierpniem... Bo znów leje. Polecam mój pyszny śliwkowy sernik, skoro mnie się udał, to Wam na pewno też się pysznie upiecze! :) Puszysty sernik śliwkowy Składniki: 500 g śliwek węgierek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rumu lub wódki 125 g herbatników 50 g roztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku 120 g cukru 3 jajka
Kuchnia PrezydentowejCiasta: Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i prostota, czyli puszysta babka wielkanocna Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką Ciasto jogurtowe Ciasteczka, babeczki i inne małe wypieki: Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI NA SERNIK: 1 kg sera twarogowego (zmielonego, gotowy do sernika) 6 jajek 50 g naturalnego kakao 10 tabletek słodziku 50 g rodzzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować tak aby powstała gładka masa. Masę przelać do blaszki (natłuszczonej). Ja użyłam jak zwykle tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)funkcja grzania góra i dół). SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ: 6 białek 2 łyżki płaskie cukru pudru 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej aromat pomarańczowy PRZYGOTOWANIE: Białka z pozostałymi składnikami ubijamy na sztywną pianę. Na chwilę wyjmujemy sernik z piekarnika i pierzynkę wylewamy na masę sernikową. Ponownie umieszczamy blaszkę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 60 minut
ClauditteMissCookingłyżka śmietany MAK: 500g mielonego maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 szklanka cukru trzcinowego 6 białek szczypta soli SERNIK: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 200g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza GALARETKA POMARAŃCZOWA: ok 6 pomarańczy (500ml) skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Wszystkie składniki ciasta(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na podpieczonym spodzie w paski po skosie. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku
https:KKuchniaMniammasła Składniki na masę serową: 800 g białego sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej ( przepis znajdziecie tu ) lub aromat pomarańczowy 0,5 szklanki borówek + borówki do dekoracji Borówki myjemy i wykładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Tortownicę (moja miała średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy(...)przestudzenia. Do twarogu dodajemy cukier oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę sera i mieszamy. Całość wlewamy do reszty sera i dokładnie miksujemy. Na koniec do masy serowej dodajemy borówki, mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wierzch wygładzamy łyżką, przykrywamy tortownicę folią i wkładamy do lodówki do stężenia. Gotowy sernik dekorujemy borówkami. Przed podaniem przechowujemy
Ciastkozercyciemnego kakao 100 g masła Na sernik 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mieszamy całość delikatnie łyżką (! nie mikserem). Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego
Słodkie okruszkiMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica
To co kochamSernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej(...)tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 100 g drobnego cukru 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 300 g pomarańczowego puree z dyni (jak je zrobić znajdziesz tu ) dekoracja 100 g serka philadelphia 2 łyżeczki puree z dyni czekolada A jak to zrobić: Ciastka zmielić i wlać do nich roztopione
Kuchnia w opałachsprawnie, aby nie potrzebnie nie napowietrzać masy. Dzięki czemu sernik będzie się piekł równo. Do połowy masy dodaj cynamon i kardamon. Do drugiej skórkę pomarańczową i kakao. - 2 łyżki skórki pomarańczowej - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 łyżka kakao 3/4 części ciasta wylep formę do pieczenia. Posyp 1 łyżeczką kakao dzięki czemu ciasto nie nasiąknie od sera. Wylej(...)ciasta powycinałam gwiazdki i szybko je wyłożyłam na górę sernika, można też ciasto zetrzeć na tarce i posypać) i dalej pieczemy. Ciasto piekłam 1 godzinę i 20 minut ponieważ miałam bardzo wysoką tortownicę, jeśli masz standardową to pieczemy około 1 godzinę i 10 minut. Sernik studzimy całkowicie i kroimy jak będzie całkowicie zimny, najlepiej na drugi dzień. Smacznego
SMYKWKUCHNIziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej (ja daję gotowe skórki Dr. Oetker) - 60-100g ulubionych rodzynek (u mnie jumbo gold, dałam(...)może to sprawiła ich wielkość... nie wiem, sprawdzę następnym razem). Masę serową wylałam na schłodzony spód i wyrównałam. Tortownicę z sernikiem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160*C i piekłam 80 minut na programie góra-dół bez termoobiegu. Sernik powinien być ładnie wypieczony, także środek. Serników nie sprawdzamy patyczkiem. Sernik wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do przestudzenia, delikatnie
Smaczne Zdrowepyszne. Na deser zamówiłyśmy kremowy sernik i fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Obydwa desery bardzo nam przypadły do gustu, były wyśmienite. Sernik był faktycznie bardzo kremowy i delikatny z chrupiącym czekoladowym spodem i pomarańczowym musem. Fondant natomiast był chrupiący z zewnątrz z piękną wylewającą się lawą czekolady i pysznymi lodami. Koniecznie zajrzyjcie do Sketchowej łazienki ! Po naszej
Kulinarne przygody GatityCiasto przekłada się serem nabulsi, którego w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Tortownica 20cm. 160g ciasta kadayif
Kulinarny karnet Christopherawłaśnie mam na sernik ochotę. Tak było i tym razem. W sumie zrobiłam już bardzo dużo serników. Nie wszystkie udało mi się opublikować. Dlatego dzisiaj stoi przed Wami sernik nr 21. To „oczko”.... magiczna liczba. Może i Wam zasmakuje? (tortownica 24 cm) Składniki: 150 g masła 150 g sucharków, herbatników lub biszkoptów(...)misy miksera przełożyłam zmielony ser, ricottę, cukier i śmietanę. Jajka ubiłam na puch i dodałam skórkę pomarańczową. Wymieszałam i przelałam do przygotowanej tortownicy. Wstawiłam do piekarnika na około 40-45 minut. Sernik pięknie się upiekł na złoty kolor. Pozostawiłam go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po godzinie wyjęłam i pozwoliłam mu wystygnąć. Do rondla
Kuchnia u KrysiObłędnie smaczny sernik! Lekki jak mgiełka, delikatny, kremowy. Pięknie wygląda, tak cudnie bieluśki z odrobiną pomarańczowego kremu ;) Nie jest pracochłonny, ale trochę trzeba się naczekać przed degustacją ;)) Nasze kubki smakowe oszalały! Polecam ;) Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 40 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli Białka oddzielić(...)stopni, po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 80 minut. Polewa śmietankowa - do miski przełożyć śmietanę, cukier waniliowy i aromat śmietankowy, dokładnie wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch ciasta wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia EwySerniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami . Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo(...)zmianę - dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku
Salonik smaków