https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa
Di gotujedlatego, że składa się aż z czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa(...)tylko do momentu połączenia się składników. Teraz dodać mąkę (przesiewając ją) i zmiksować na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Dół i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto lekko podnosząc jego boki za pomocą łyżki (ciasto jest dość gęste i da się je „uformować”). Na ciasto wlać masę serkową, posypać ją jagodami, a na końcu całość
Posadzone i zjedzoneweekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych pierogów. Mam wrażenie, że dziadkowie kochają swoje wnuki bardziej niż własne dzieci. Dzisiejszy wpis powstał pod wpływem wspomnień, jakie wywołuje we mnie to święto. Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią(...)smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków
Obiad gotowyPółkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy
Wanilia i Kardamonspód 200 g herbatników 200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała
Gotowanie jest łatweSą fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i
DefinicjaSmakuplanach tegorocznych jest otwarcie małego parku linowego dla dzieci. Ale co tam dzieci ;) dla nas ważne jest jedzenie. Przystawki Na początek poczęstowano nas domowym chlebem ( dwa rodzaje, oba pieczone na miejscu ) do tego dwa rodzaje masła, zwykłe z odrobiną soli oraz buraczane. Masła wyglądały piękne czekoladki. Potem podano nam jeden z hitów wieczoru czyli przepysznego tatara wołowego z suszonym(...)spacer po parku, aby zrobić trochę miejsca w pełnym już żołądku ;) bo na stół wjechać miały desery . A były to : panna cotta z mango z chia, rabarbar i czekolada, sernik miętowo – kokosowy, agrest w towarzystwie sorbetu z cydru. Trzeci deser który jak to się mówi „rozwalił system” co się rzadko zdarza ;) więc zjadłam prawie dwie
Kuchnia na wzgórzuSkąd blog? Pomysł na mój pierwszy blog powstał gdy pewnego dnia chciałam się sama przed sobą schować w kuchni. Pasjami smażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu(...)przerastają mnie zwykłe zrazy?! Niedoczekanie (zrazów!) Pokonałam zrazy i wiele innych dań. Walczyłam o tarty, najlepszą pomidorową i nieprzeciągnięte mięso, nie zapominając by nadrobić luki w wiedzy na temat serników. Problem jednak wracał gdy po kilku miesiącach chciałam wrócić do swojego wypracowanego, wypieszczonego przepisu. Więc skąd www.ufiolki.pl ? Z potrzeby spisania przepisów,których składniki, proporcje i dodawane przyprawy ulatują w otchłań
U Fiolkimojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek , które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z
moj przepis naWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem(...)uwolni się olej z sezamu) dodajemy dwa białka i razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne
Dieta moja pasjaCzyli sernik jaglany, choć mam wrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser, ale na tym kończy się podobieństwo obu tych ciast. Jednak nawet jeżeli jesteś tradycjonalistą, proszę, nie odwracaj głowy, ponieważ jaglarnik jest skierowany nie tylko do roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana(...)pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki morelowej konfitury (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Płatki owsiane oraz migdały zmiksuj w blenderze na proszek (wygodniej będzie zrobić to osobno). Na patelnię wrzuć olej kokosowy i delikatnie roztop go na małym ogniu tak, aby uzyskał płynną
Roślinna - blog wegańskiTyn syrnik to je dobre pole do eksperymyntōw. Kōmbinowołech ze mōnkami i dodatkami, aż żech prziszoł tyż do tych mandli. 1 Połōnczynie tego miynkego syrnika ze
Chop w kuchniKlasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blogu przepisy pojawią się dopiero po Świętach (może komuś przydadzą się w przyszłym roku). Zresztą, na moim stole już od paru tygodni królują typowo wielkanocne wypieki - babki, mazurki, serniki. Tylko na paschę czasu zabrakło, niestety... Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, trochę innego, nietradycyjnego. Zaczęło się od tego, że C. z szerokim uśmiechem wyręczył mi dwa granaty(...)partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze