Przepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek czegoś mocniejszego. Tym razem w ruch poszła wódka Stanislav Cotton Candy . Już sama nazwa wskazuje na to, że smak będzie niecodzienny, zaskakujący i bez spróbowania, naprawdę ciężko było mi określić jak może smakować(...)przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :) Potrzebujemy: 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao 180 g cukru 5 jaj 125 ml mleka 125 ml oleju roślinnego Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu
MamaOskarkaMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie. Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)łonie natury. KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 2 jajka (użyłam L - w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka letniego mleka 1 szklanka oleju 6 łyżek powideł (najlepiej domowych) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Keksówkę
W kuchni Karmel-itkiMój maraton wypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo(...)konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka
FitKotKatarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów(...)masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno Data premiery: 2016 Ilość stron
Ugotowane pozamiataneSernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu oraz idealnie nadają się do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI 10 babeczek 1 szkl. mąki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 100 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru(...)najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Masa serowa: Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy margarynę i ser, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniem. Masę serową przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia
słodki brateklatem, wyciągnąłem jeden woreczek zamrożonych słoneczną porą wiśni i postanowiłem upiec sympatyczne serniczki w wersji mini. W przygotowaniu są niemal równie proste i szybkie jak muffinki , a smakują niczym najlepszy sernik. Kruchy ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa i wspomniane wiśnie. Są po prostu pyszne! * SKŁADNIKI na 16 mini serniczków 500 g tłustego twarogu 2 całe jajka 2 czubate łyżki(...)połącz. Każdą papilotkę (o średnicy 5 cm) wyłóż 1 łyżeczką zmiksowanych ciasteczek. Zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę i włóż po 2-3 wiśnie. Piecz 25-30 minut w 160 °C , aż ser się zetnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo
Food SquareJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy(...)Dodać żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Oprószyć je cukrem pudrem i pozostawić
dom-agi.plchłodniej więc można trochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich(...)ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy w 110 C około 2 godzin. Gdy beza ostygnie ostrożnie przekładamy ją na masę serową i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Ozdabiamy borówkami i podajemy ciasto schłodzone
noteskulinarnyfigapyszne małe serniczki, na markizowym spodzie oraz posypane z wierzchu pokruszonymi ciasteczkami, pychotka !!! SKŁADNIKI na 12 sztuk Serniczki 400g twarogu, ¼ szkl. cukru, 1 łyżka budyniu
słodki bratekmojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną
moj przepis naBardzo smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana. Robiąc ten przepis wzorowałem się przepisem na ziemniaki ,,Au Gratin". Chciałem robić ziemniaki ,,Au gratin" lecz do głowy mi przyszła
Kuchnia ŁukaszaBardzo delikatny sernik z ajerkoniakiem na ciasteczkowym spodzie z czekoladą, z każdym kolejnym kawałkiem rozpływa się w ustach. Składniki: Spód: 200 g herbatników (mogą być białe) 50 g gorzkiej czekolady 80 g masła Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego bądź dobrej jakości ser w wiaderku 170 g cukru kryształ 45 g mąki ziemniaczanej / budyń śmietankowy o tej samej(...)mamy większe drobiny nic nie szkodzi. Do zmielonych ciastek dodajemy rozpuszczone wcześniej masło z czekoladą. Ugniatamy i wyrobioną masę wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nieco ugniatając do dna. Na najniższych obrotach miksera do połączenia się tylko składników miksujemy: Ser razem z cukrem, następnie dodajemy śmietankę , mąkę ziemniaczaną bądź budyń w zależności co wybierzemy
W Moim Magicznym Domuzakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne(...)hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy
Kulinarne przygody Gatitywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: pani malorny . Musiałam wykorzystać resztki masy krówkowej (pozostałości od sernika ) i przypadkowo trafiłam na ten o to taki przepis - l ekko go modyfikując. Ciasteczka okazały się rewelacyjne w smaku i od samego początku kusiły swoim karmelowo-czekoladowym, obłędnym zapachem. Posiadają zapieczony wierzch i lekko miękkie, niekiedy chrupiące, ale rozpływające się(...)Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (*) Piekłam ciastka lekko i mocniej spłaszczone. Obie wersje są rewelacyjne. Te bardziej grubsze
Di gotujenastępnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia (można(...)Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety - Babka pomarańczowa Moje domowe kucharzenie - Babka drożdżowa anyżowa Słodkie okruszki ... - Babeczki orzechowe Grunt to przepis - Sernik z jogurtów bałkańskich Moje małe czarowanie - Mazurek różany Kuchnia i podróże - Orzeszki Esmeralda ze smakiem - Mazurek marcepanowy
Ewusiowe Smakiliczą, ale czy liczą kalorie? Pewnie nie, skoro są radośni, to nie muszą sobie niczego odmawiać. Reakcji "nie, dziękuję" na widok czekolady zrozumieć nie potrafię, odwrócenie się od sernika w głowie mi się nie mieści, ale powiedzenie "nie" dla oponek serowych równe jest dla mnie przejawowi masochizmu. Te nietypowe odmiany tłustej słodyczy z rodziny pączkowatych to kwintesencja szczęścia rozpływająca się(...)jajka i 2 żółtka - 1/2 kg mąki tortowej, u nas najlepiej sprawdziła się mąka..... - cukier do smaku, super smakuje z trzcinowym - duży cukier wanilinowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - olej do smażenia (u nas Oliwier -olej rzepakowy z oliwą z oliwek) - nie śmierdzi, nie przypala się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto
Wypisz WymalujSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie(...)Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do masy jajecznej mieszając łyżką. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (20x25) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie PrzyjemnościCzy można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis naW zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki
Kuchnia Łukaszałyżeczka aromatu waniliowego lub wanilii burbońskiej opcjonalnie słodzik np.. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku Przygotowanie – seromak (seromakowiec): Do przygotowania masy serowej używam znanego już Wam przepisu na sernik wiedeński po lekkiej modyfikacji. Wszystkie składniki masy serowej należy dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do przygotowania masy makowej należy mak zalać wrzącą wodą tak, żeby go przykryła(...)letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki. Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170 °C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony
Ola la LCHFSernik powstał pod wpływem impulsu i trochę z konieczności wykorzystania otwartego sera z wiaderka. Cytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu zaznaczam, że ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale niezwykle pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/22 CM SER: 0,5 kg mielonego sera np. z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko(...)homogenizowanego naturalnego 400 g jogurtu naturalnego 6 łyżek pudru galaretka pomarańczowa łyżeczka żelatyny DEKORACJA: Pokruszony biszkopt, ułożone biszkopty lub po prostu starta czekolada. WYKONANIE: SER: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy na 150 st.C ustawienie termoobieg lub 170 st.C góra dół. Wszystkie składniki na ser przekładamy do miski i mieszamy rózgą do jajek lub miksujemy krótko mikserem. Wlewamy
Pani na deserSkładniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka
Gotowanie moimi oczamicytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody(...)cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam resztę) Na koniec dodaję trochę skórki otartej z cytryny. Sernik z pianką wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała. Po zastygnięciu pianki wierzch sernika posypujemy startą wcześniej skórką z pomarańczy (albo cytryny), zalewamy rozpuszczoną
Bon appetit mon amieMiałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było
moj przepis naSkładniki na 1 pizzę: 250g mąki pszennej 125ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży Instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 300g sera sos
Kuchnia Łukasza