Delikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia
RAROSSADelikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia
RAROSSADziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!A właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko(...)cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWO
Ostra na SłodkoSomeone z marką Electrolux, w której piekliśmy świąteczne pyszności przy pomocy piekarnika z funkcją pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko z samego wypieku, ale doceni też wysiłek jaki w niego(...)pokrojonych na ćwiartki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 g serka na serniki 2 duże jajka, lekko rozbełtane 1 duże żółtko truskawki do dekoracji Przygotowanie: Wyłóż ciasto do natłuszczonej formy do tarty o średnicy ok. 25 cm, w kilku miejscach nakłuj widelcem i wyłóż na wierzch papier do pieczenia. Wsyp do tarty groch lub specjalne kulki w celu obciążenia ciasta
karmelowyciastek, które robiłam samodzielnie i do tego zawsze wychodzą. Nie potrzebuję do ich zrobienia miksera, co czyni moją pracę jeszcze szybszą. Do zrobienia kształtnych muffinek obowiązkowo potrzebuję formy do pieczenia! Dziś przedstawiam Wam wrażenia z testu formy ze sklepu Przyjemne gotowanie. Otrzymana forma ma wymiary 26x35x3 cm i idealnie nadaje się do upieczenia 12 babeczek. Producent zapewnia, że forma posiada(...)papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach
Pasja Smakuostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:) dodajemy łyżką masła oraz cynamon masę jabłkową wykładamy na ciepły sernik. Podajemy oproszony cynamonem SMACZNEGO
Luźna Kuchniadzień wcześniej, żeby dobrze stężała i nie zrobiła żadnej przykrej niespodzianki. Ja biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet(...)Przestrzeń między brzegiem formy a galaretką najłatwiej wypełnić za pomocą szprycy albo rękawa z dużą, okrągła końcówką - przy zabawie łyżeczką mogą zostać puste miejsca, które zaowocują dziurami w bokach sernika. Ja użyłam truskawek, więc etap przecierania przez sitko jest zbędny - na szczęście, bo nie znoszę tego robić.Hmm... I to chyba wszystkie rady. Reszta to już pestka - wymieszać i ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzechodził za mną od kilku lat, odkąd go zobaczyłam na blogu Gotuję, bo lubię. Sernik może nie wyszedł tak idealny jak pani Kasi, ale był pyszny.Polecam. SERNIK Z MALINOWĄ WKŁADKĄ Składniki: biszkopt: 3 jajka 2/3 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao 2/3 szkl mąki masa serowa: 500 g sera białego 200 g mascarpone(...)formy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Biszkopt wyjmujemy z formy i studzimy. wkładka malinowa: Maliny podgrzewamy z cukrem, aż puszczą sok, potem miksujemy je blenderem i przecieramy przez sito. Mus malinowy łączymy z rozpuszczoną w 3/4 szkl.gorącej wody galaretką i przelewamy do okrągłego naczynia o średnicy nieco mniejszej niż forma do sernika. Odstawiamy do stężenia. masa
Bon appetit mon amiepowstają najlepsze klasyczne serniki. Składniki: (tortownica 28cm) 700g twarogu śmietankowego (twaróg zmielony trzykrotnie) 400g serka homogenizowanego waniliowego 150g cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wrzątku 100g draży jogurtowych 2 galaretki wiśniowe 300g ciastek pełnoziarnistych 130g miękkiego masła Ciastka rozkruszamy, mieszamy z miękkim masłem na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy(...)Gotową masę wlewam do tortownicy, wyrównuję i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki przygotowuję z 3/4 zalecanej porcji wody, studzę i odkładam do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wylewam na sernik – ale dopiero, gdy minie 1 godzina w trakcie której sernik ma być w lodówce. Ciasto ponownie wkładam do lodówki i chłodzę przez 3-4 godziny. Gdy galaretka stężeje
Gotowanie i blogowanieSerniczki z czekoladowym musli (na kruchym cieście) Dziś polecam Wam połączenie moich dwóch „miłości”. Sernika z chrupiącym czekoladowym musli. Prosty, pyszny deser, idealny do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty. Takie serniczki sprawdzą się również w ramach drugiego śniadania. Mój mąż zabrał jeden do pracy Proste w przygotowaniu i tak pysznie czekoladowe za sprawą musli crunchy czekoladowego z orzechem(...)koniec dodajemy musli i krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu, gdyby brzegi ciasta za mocno się piekły można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni). Pieczemy do czasu aż nasza serowa masa ładnie się zetnie. Po przestudzeniu oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiTato powiedział, że mogę piec crumble codziennie, a mój tata nie je i nie lubi słodyczy (nadal myślę, że udaje). Oznacza to, że crumble jest naprawdę
Kuchnia ŁukaszaPyszne i momentalne w przygotowaniu ciasto, podczas pieczenia którego na cały dom będzie się unosił aromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a
Kuchnia Łukaszagotowego twarożku z wiaderka na sernik, 300 g jogurtu naturalnego, niepełna szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka jagód, 10 ml soku z jagód, 3,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Przygotować spód - masło rozpuścić, przestudzić i połączyć z dokładnie rozkruszonymi herbatnikami. Tak powstałą masą wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do lodówki. Przygotować(...)delikatną ramkę dla białej masy). Następnie wykładamy łyżką białą masę (nie wygładzamy jej) i widelczykiem deserowym umoczonym w soku z jagód robimy delikatne ciapki, jednocześnie je rozciągając. Tak przygotowany sernik wstawić do lodówki do schłodzenia ( u mnie cała
Nie tylko w kuchnimaślanym. Zastanawiam się co przygotowywała częściej, bo równie dobrze kojarzy mi się sernik z czekoladowym ciastem. Rolada biszkoptowa to bardzo proste i szybkie ciasto . Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei mogę sobie jeszcze rozłożyć w czasie. Najpierw piekę duży i cienki biszkopt , który zawijam w ściereczkę, aby nadać ciastu formę
MamaOskarka