mojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo
moj przepis naprawda jesień kojarzy się może z cięższymi ciastami typu sernik czy szarlotka z cynamonem, ale mimo to u mnie zagościło lekkie orzeźwiające ciasto cytrynowe. Zrobiłam je z prostego powodu, a mianowicie nadmiaru cytryn które kupiłam i nie chciałam by się zepsuły. Ciasto jest naprawdę mocno cytrynowe, bo każda z warstw jest w tym smaku. Moim gościom bardzo smakowało, więc(...)udanych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 4 duże jajka 0,5szkl cukru kryształu 3/4szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast Poncz do nasączenia biszkoptu: 0,5szkl przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru Masa budyniowa: 300ml przegotowanej wystudzonej wody
Waniliowe ImprowizacjePyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje. składniki na tortownicę(...)przepis Herbatniki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Zmielony twaróg przekładamy do garnka, dodajemy
Smakowite DaniaOryginalny przepis na ten sernik pochodzi z bloga Kwestia Smaku . Zachwycił mnie piekny kolor ciasta i aksamitna konsystencja. No i okazało się, że faktycznie piekne zdjęcie odzwierciedla w pełni pyszny smak sernika. Co prawda mój serniczek nie był wysoki, ponieważ do upieczenia wykorzystałam dużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy(...)takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji. Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu
Walijskie PichcenieMini serniczki są idealnym rozwiązaniem na błyskawiczny deser last minute ;) Składniki na około 12 sztuk ciasteczkowy spód: 150 g herbatników 50 g roztopionego masła masa
Kulinarna (nie)codziennośćpolewą, a do tego prosty w przygotowaniu :) Czy trzeba czegoś więcej? Ok, przyznaje ma jedną wadę: znika zbyt szybko :) Składniki: Spód: 150 g ciastek typu Digestive (ewentualnie mogą być herbatniki) 50 g roztopionego masła Jagodowa masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii 220 g cukru 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej(...)wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (tylko spód) o średnicy ok. 23 cm i ugniatając dokładnie wylepiamy dno formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jagodowa masa serowa: Jagody myjemy, osuszamy, a następnie blendujemy. Jagodową pulpę przecieramy przez drobne sitko, aby otrzymać gładkie puree. Odstawiamy na bok. W misce umieszczamy wszystkie składniki sernika i krótko miksujemy (tylko do połączenia
MyCookBook.plgrejpfruty – 450 ml gęstej śmietany 18% – 150-200 g cukru (w zależności od kwaśności grejpfrutów) – 2 jajka – 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g herbatników/ ciasteczek owsianych albo digestive – 150 g masła – opcjonalnie 200-250 ml śmietany kremówki 36% Wykonanie: Ciasteczka rozdrobnić w malakserze i ugnieść z masłem. Formę do tarty wyłożyć(...)Wymieszać z jajkami, śmietaną, cukrem i mąką ziemniaczaną. Masa będzie bardzo płynna. Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Masę grejpfrutową wylać do wyłożonej ciasteczkami formy. Tartę grejpfrutową pieczemy około 40-50 minut (na wierzchu ściągnie się, przy lekkim poruszeniu formą pod spodem będzie widać, że jest lekko płynna – zastygnie przy studzeniu). Tartę studzić chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika
Pociąg Do KuchniUwierzcie lub nie, ale kiedyś nie przepadałam za sernikami...istniała dla mnie tylko szarlotka. Te czasy jednak nieodwracalnie odeszły w niepamięć :) Serniki uwielbiam, a te mini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam tego(...)wiaderka) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego białko łyżka mąki pszennej 7 łyżek wiórków kokosowych 140dag zwykłych maślanych herbatników 2 łyżki miodu 4dag margaryny Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć (ja włożyłam do wysokiego naczynia i rozkruszałam wałkiem). Gdy będą już drobno zmielone dodać do nich margarynę oraz miód i zmiksować. Tak przygotowane spody
ChilliJemyBlog kulinarny to rodzaj strony internetowej, na której autorzy publikują swoje przepisy, porady, opinie i zdjęcia dotyczące gotowania, pieczenia, jedzenia i innych aspektów związanych z kuchnią. Blogi kulinarne są bardzo popularne i różnorodne. Można znaleźć blogi poświęcone konkretnym kuchniom, dietom, stylom życia, produktom czy technikom. Można też znaleźć blogi, które łączą kuchnię z innymi tematami, takimi jak podróże, moda, zdrowie(...)makaronowa – proste danie z makaronu, mielonego mięsa, sosu pomidorowego i sera żółtego. Jest to smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Ciasto ferrero rocher bez pieczenia – pyszne ciasto z kremem czekoladowym, herbatnikami i orzechami laskowymi. Jest to idealny deser na specjalne okazje. Karkówka w sosie własnym – soczysta karkówka duszona w sosie z cebulą i przyprawami. Jest
ProstePesto.plPrzeglądając stare karty pamięci natknęłam się na ten przepis, który moim zdaniem zasługuje na publikację. Nie ukrywam, pierwszej świeżości on nie jest, jednak nabrał odpowiedniej mocy
Mango Papajaskładniki na masę serową: 1000 g białego sera, zmielonego 200 g cukru 2 budynie waniliowe 3 jajka ziarenka z 1 laski wanilii 100 ml mleka 200
Domowy Smak Jedzeniamango to strzał w dziesiątkę! Wspaniałymi przepisami trzeba się dzielić, więc zapraszam do wypróbowania nieco zmienionego przeze mnie przepisu na tofurnik mango od Jadłonomii! Składniki na spód: – 100g herbatników pełnoziarnistych – 50g biszkoptów – 40g oleju kokosowego/masła o temperaturze pokojowej – 2 łyżki masła orzechowego Składniki na masę: – 560-600g tofu naturalnego – 400ml mleczka(...)syropu daktylowego/klonowego – 2,5 łyżeczki agaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki, by stwardniał. Puszkę mleczka kokosowego otwieramy i oddzielamy gęstą warstwę mleczka
Be Fit Be StrongSernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a
Kuchnia w czekoladziewyjątkowe, bo smakuje inaczej niż tradycyjny ,,carrot cake" (ciasto marchewkowe), a tak naprawdę wyszło przez przypadek. Miałem robić sernik marchewkowy, którego przepis planowałem przez długi czas, ale gdy zrobiłem dżem marchewkowy (długo duszona marchewka z cukrem) zrozumiałem, że twaróg na sernik jest zepsuty... Trzeba było znaleźć jakieś wyjście i dałem pełną wolę wyobraźni, użyłem z tych składników jakie miałem(...)korzennej (Przepis na domową TU) Spód: 150 g herbatników 50 g masła Ciasto marchewkowe: Cała wcześniej przygotowana masa marchewkowa 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 2 jajka Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* 0,5 szklanki mąki pszennej (można dowolnej, ale z pszenną wychodzi najlepiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki ciepłej wody *0,5 szklanki
Kuchnia ŁukaszaSezon na rabarbar w toku, więc spragniona świeżych smaków postanowiłam zrobić z niego galaretkę do sernika. Ciasto ma konsystencję pianki. Kolor wierzchniej galaretki zależy od odmiany
Weekendy w domu i ogrodzie