zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne(...)kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej Do miski wsypać mąkę, ksylitol, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i mleko. Zagnieść kruche ciasto. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Ser wymieszać ze śmietaną, mąką kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej. Białka
Smaczne Zdrowepopołudnia. Zamiast tego, zabieram psy na długie spacery, pomału rozkręcam się z wiosennymi porządkami i... Zaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc. Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu w końcu zaczęły(...)wziął nawet kawałek na wynos... A to chyba o czymś świadczy, prawda...? Migdałowa babka z rabarbarem i lukrem z amaretto Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki pszennej 200 g mielonych migdałów 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio zostałam poproszona o upieczenie ciasta na komunię. Oczywiście się zgodziłam. Długo zastanawiałam się co przygotować, nie mógł być to sernik, bo dwa już będą, miało to być coś prostego, nie zbyt wymyślnego, bo ciocia "nie chciała mnie obciążać robotą" , ale że dla mnie upieczenie ciasta to sama przyjemność, a panią walewską mam w planach od dłuższego czasu(...)cukry pudru ~łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu
chili & sugarmojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać
moj przepis naSernik jak szybko zrobiłam tak szybko zniknął z mojego stołu i na weekend zostaliśmy bez ciasta do kawy. Nie wiele myśląc poszperałam po swojej księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi. Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami(...)cukru waniliowegoolejek waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwki mrożone lub z słowikadwie paczki płatków migdałowych Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić na małym ogniu i należy uważać aby się nie zagotowało. wlać je na utarte jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie
ciastkarnia na kruchym spodziemaku 3 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju po 10 dag rodzynek i orzechów olejek migdałowy 4 łyżki kaszy manny SKŁADNIKI NA BISZKOPTA : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE : Mak najlepiej dzień wcześniej płuczemy na sicie oraz zalewamy wodą lub mlekiem(...)jednym żółtku. Mieszamy z olejem. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na mak i pieczemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu makowiec wyciągamy żeby biszkopt był na dole. Polewamy czekoladą lub lukrem. Smacznego :) Na powyższych zdjęciach znajduje się pyszny PIERNIK NA MAJONEZIE oraz sernik (przepis wkrótce
Pani na desernagle nikomu to nie przeszkadza... :-)Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy... Ta ma 26cm.Składniki na kruchy spód:- 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 1/4 szkl mąki orkiszowej białej- 65g twardego masła- 2 łyżki ksylitolu- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1 żółtko- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba)Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto(...)środku , na szczęście w niczym to nie przeszkadza. Tak więc 95 minut będzie ok.Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Lukier marcepanowy:- kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek)- kilka kropli olejku migdałowego- kilka łyżeczek kremówkiDo mielonego cukru dodajemy olejek migdałowy(3-4 krople) i mieszając łyżeczką dolewamy kremówkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Gotowym
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem
moj przepis naŚwiatowe Dni Młodzieży trwają w najlepsze, ja podobnie jak większość Krakowa uciekłam w Polskę, byle z dala od tego tłumu, hałasu i zgiełku. Na ten czas
psgotujemyWitajcie po świętach :) zapraszam Was na pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chilimianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku, ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier.Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki tortowej (dałam(...)minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą. Lukier:- puder trzcinowy- kilka kropli olejku migdałowego- kremówkaWszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek. Smacznego
Smaczne Zdroweskładniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniawszystkie składniki na sernik umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ważne by nie robić tego zbyt długo gdyż napowietrzony mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle opadnie. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy i odstawiamy(...)sernik. Gruszki obieramy, kroimy na ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło i cukier z cynamonem. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki dodajemy gruszki i smażymy przez chwilę. Ważne aby gruszki się nie rozgotowały. Następnie gruszki ściągamy z patelni, odsączamy z nadmiaru płynu i gdy przestygną umieszczamy na serniku. Możemy ewentualnie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i posypać
Przysmaki Karolkimojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami
moj przepis namojprzepisna.pl | Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Dziś mam dla Was kolejną propozycję na słodkie wypieki. Tym razem na bazie kaszy gryczanej. Ciasto idealne sprawdzi się dla
moj przepis na