Pamiętacie sernik Oreo i ciasteczka Oreo ? Dzisiaj przyszedł czas na deser! Także z Oreo... i to podwójnie, bo wykorzystałam zarówno ciastka, jak i czekoladę. Prawdziwe szaleństwo, prawda? Faktycznie, prawie w ogóle nie dzielę się z Wami przepisami na potrawy bardziej kaloryczne, te z większą ilością cukru i tłuszczu. Ale jak pewnie wiecie, najważniejsza jest zdrowa głowa(...)łyżek drobnych płatków (jaglane lub ryżowe) łyżka kremowego serka śmietankowego odrobina mleka 3-4 łyżki cukru pudru Cztery ciastka zostawiamy na później. Pozostałą część rozdzielamy na herbatniki i biały krem. Herbatniki rozkruszamy na drobny "pył" (można np. umieścić je w woreczku i zgnieść przy pomocy wałka do ciasta). Drobne płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą
Kuchnia EllieGdy na termometrze widnieje ponad 30 stopni odrazu odechciewa się włączać piekarnik i wtedy to powstają najpyszniejsze desery na zimno, takie jak ten dzisiejszy serniczek
Cynamonowe szczęściePewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce
Wypieki RenePrzeglądając stare karty pamięci natknęłam się na ten przepis, który moim zdaniem zasługuje na publikację. Nie ukrywam, pierwszej świeżości on nie jest, jednak nabrał odpowiedniej mocy
Mango Papajabyło kożucha, przykryć garnek ręcznikiem papierowym. Masło zmiksować i pod koniec dodawać po łyżce wystudzony budyń, miksować do czasu, aż powstanie jednolity krem. Krem rozsmarować na herbatnikach i na wierzchu lekko dociskając ułożyć w 1 cm odstępach biszkopty. Truskawki oczyścić z szypułek, przekroić na mniejsze cząstki i gotować z dodatkiem cukru i soku z cytryny(...)truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać delikatnie na wierzch ciasta. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło. Zobacz również: sernik z mascarpone bez pieczenia
Kuchcik gotujeNa pyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale
Pieguskowa KuchniaTortownica o średnicy 18 cm 250 g serka ricotta 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody kilka herbatników lub biszkoptów na spód 100g malin Frużelina malinowa : 300g malin pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo ew maliny(...)ognia. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i wlać do gorących malin . Mieszać aby żelatyna się rozpuściła. Gdy frużelina przestygnie i zacznie lekko tężeć wyłożyć ją na schłodzony sernik . Odstawić znów do lodówki na 2-3 godziny. Możemy udekorować dodatkowo malinami. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkajajka 150 ml. kwaśnej śmietany cukier lub aromat waniliowy 100 g. białej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 100 g. gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki A jak to zrobić: Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem. Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać(...)delikatnie łyżką wyłożyć i rozprowadzić na warstwie białej. Trzecią warstwę łączymy z gorzką czekoladą ( do roztopienia do dajemy 2 łyżki śmietanki) i rozprowadzamy łyżką jako następne piętro. Tak przygotowany sernik pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i zostawiamy w piecu na 1 godzinę. Mój sernik z wierzchu dodatkowo pokryty
Kuchnia w opałachśmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok. 15 herbatników ok. 16-18 podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki kakao 250 ml zaparzonej kawy 50 ml wódki lub likieru kawowego Jak zrobić ciasto cappuccino bez pieczenia Rozpocznij od rozłożenia na dnie blaszki warstwy herbatników, układając je dosyć ciasno jeden obok drugiego. Przygotuj masę kawową. Śmietanę ubij(...)mieszając energicznie. Kawę z żelatyną dodaj do masy śmietanowej, przelewając ją przez sitko, aby mieć pewność, że nie pozostały w niej grudki. Dokładnie wymieszaj i wylej na przygotowane wcześniej herbatniki. Odstaw do lodówki na około 30 minut, aby masa zaczęła tężeć. Wymieszaj 250 ml kawy z likierem lub wódką. W tak przygotowanym ponczu namaczaj podłużne biszkopty, a następnie ułóż
okolicepalnika.plSpód : 190 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone 1 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady(...)Piec przez 15 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut , do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości). Sernik wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna, następnie wyłożyć śmietanę
KuchcikoweLoveChoć za oknem już wyczuwalna troszkę jesień, to u mnie na blogu jednak cały czas króluje lato! Ciasto z dodatkiem letnich owoców, letnie kolory i zdecydowanie
Ostra na SłodkoNie mogąc się zdecydować ,,co by tutaj dzisiaj dobrego upiec", wybrałam coś małego, ale efektownego. I tak padło na te oto pyszne serniczki w wersji mini
Kuchnia Elliedrugie- takie serniczki przygotujesz w godzinę i to czas z posprzątaniem kuchni i ich przestudzeniem! Po trzecie- zdecydowanie lepiej złapać jednego niż kroić całe ciasto. Po czwarte- mało kto sernika nie lubi, więc sprawdzą się w każdej sytuacji. Po piąte- sa po prostu pyszne i grzechem byłoby ich nie upiec, choćby jeszcze dziś! Normal 0 21 false false false(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk: 150g kakaowych herbatników 80g masła 82% 500g sera białego zmielonego podwójnie (można użyć dobrego sera z wiaderka) 100g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szklanka jagód leśnych
Kuchnia w czekoladzieIdealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć herbatników 75 g miękkiego masła Masa wiśniowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 200 g wiśni 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% Dekoracja: 200 g mascarpone(...)będzie ona za rzadka. Dekoracja: 1. Mascarpone zmieszać mikserem z cukrem pudrem. 2 Nakładać mascarpone na masę serową 3. Polać syropem z wiśni. Chłodzenie: Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać na zimno. Smacznego
KreatywnePiny