Ciasto na zimno, bez pieczenia, na herbatnikach. Błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonałe dla miłośników kokosu i krówek. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36 cm ) Masa - 500ml śmietanki 36% - 4 łyżki cukru pudru - 1 szklanka wiórków kokosowych - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzącej wody Pozostałe składniki - 400g masy krówkowej ( mała puszka ) - paczka herbatników kakaowych ok. 300g - kokos(...)było grudek i wlewam do reszty śmietany, krótko miksuję. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na papier układam warstwę herbatników, na herbatnikach równomiernie rozprowadzam masę śmietanowo-kokosową, wierzch wyrównuję.Układam drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładam masę krówkową, wierzch wyrównuję i posypuję kokosem. Gotowe ciasto przekładam do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Poniżej podam
Kuchnia z widokiem na ogródSernik na zimno z oczkiem Sernik na zimno, prosty i pyszny deser bez pieczenia. Mam nadzieję, że w takie upalne dni, nikt nie odmówi takiego deseru. Składniki: 1. warstwa 600 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 2 galaretki agrestowe 3/4 szkl gotowanej wody Dodatkowo : herbatniki w polewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera
Kuchnia Danusismaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek • 1/2 szkl. oleju • 8 herbatników kakaowych Petit • 30 ml mocnego espresso • cukier puder
To co kochamLubię takie robić na szczególne okazje. Ten sernik właśnie na taką powstał i jest dowodem na to, że w 15 minut można zrobić coś pysznego, jednak należy pamiętać aby dać mu trochę czasu na schłodzenie i będzie pysznie. Składniki: spód 2 szklanki migdałów 50 g masła 10 herbatników masa serowa: 800 g twarogu tłustego
Niezły Młynekwielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków. SKŁADNIKI: Spód: 180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych Cukry Nyskie 50 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu w kostce 2 czubate łyżki serka mascarpone 3 duże jajka ¾ szklanki mleka 3,2% ¾ szklanki cukru(...)Krem z amaretto: Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonotulin. Kasztany rozdrabniamy w robocie kuchennym. Masło (3 łyżki!) klarujemy i dodajemy do rozdrobnionych kasztanów. Mieszamy. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze. Masło klarujemy (1 łyżka) i dodajemy do herbatników. Mieszamy. Okrągłą foremkę wykładamy papierem. Wysypujemy ciastka wymieszane z masłem, rozprowadzamy po dnie i uklepujemy i wykładamy pokrojoną w plasterki figą. Ser i jedną szklankę cukru mieszamy mikserem. Dodajemy jajko(...)łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę
GRUBY WAŁEKdużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 1/2 szklanki oleju Na spód: * 25 dkg pokruszonych herbatników * 1/3 kostki masła Na polewę: * 20 dkg chałwy czekoladowej * 1 tabliczka czekolady mlecznej * 200 ml śmietany 30 % Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 24x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem(...)herbatnikowy, wyrównałam wierzch szpatułką. Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą chałwową. Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjądużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 1/2 szklanki oleju Na spód: * 25 dkg pokruszonych herbatników * 1/3 kostki masła Na polewę: * 20 dkg chałwy czekoladowej * 1 tabliczka czekolady mlecznej * 200 ml śmietany 30 % Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 24×21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem(...)herbatnikowy, wyrównałam wierzch szpatułką. Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą chałwową. Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto. Smacznego! Lidka Artykuł Sernik chałwowy
Pieprzyć z FantazjąPrzepis autorski (mój). Sernik ten jest niezwykle kremowy, delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Niebo! Taka była moja pierwsza myśl po jego spróbowaniu. Kwaskowaty lemon curd rewelacyjnie współgra ze słodyczą białej czekolady. Kiwi natomiast to przysłowiowa kropka nad "i". Zniknął w całości... - ekspresowo! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam(...)grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu sernika) należy dodać po schłodzeniu ciasta. Dla mnie płynna wersja jest smaczniejsza
Di gotujeSkładniki:1 kg sera sernikowego8 jajek250g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek
Emcia Pichciłyżeczki mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 500g serka kremowego 3 jajka łyżeczka cukru waniliowego 150g herbatników digestive 5-6 łyżek oleju kokosowego polewa: 300ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego 100g cukru Baza: zmiel herbatniki w malakserze, do konsystencji bułki tartej; wymieszaj z olejem i wysyp do tortownicy; uklep delikatnie, aby powstała równomierna warstwa(...)cukier waniliowy. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Przelej masę do przygotowanej tortownicy. Wstaw naczynie z wodą na dolną półkę piekarnika. Piecz sernik przez 30 minut, a następnie zmiejsz temperaturę do 165stC i piecz kolejnych 30 minut. Wymieszaj składniki polewy i polej nią sernik. Zapiekaj przez około 20-30 minut - powinna być
Lejdi of the housecukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę – 26cm – wykładamy papierem do pieczenia. W blenderze umieszczamy herbatniki, rozdrabniamy na piasek, dodajemy olej i mieszamy. Rozkruszone ciasteczka przesypujemy na dno tortownicy, uklepujemy dłonią. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 – 20 min. Dwukrotnie zmielony twaróg miksujemy(...)paste pistacjową i krem z migdałów. Całość miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140-150C i pieczemy przez 50 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Brzegi sernika smarujemy pastą pistacjową, posmarowaną część posypujemy
Raj dla Podniebieniatradycyjny twaróg. Nie chciało mi się sera mielić przez maszynkę, dlatego potraktowałam go blenderem co i Wam również polecam, bo mniej pracy :) Składniki Spód 200 g herbatników 100 g masła Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć drobno i połączyć z masłem. Wyłożyć dno tortownicy (24 cm ) ciasteczkami i lekko ubić. Schłodzić chwilę w lodówce. Ser 1 kg sera twarogu(...)wlać mleko z wymieszaną mąką ziemniaczaną i gotować aż masa będzie gęsta. Wylać na spód ciasteczkowy i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową i ozdobić posypką. sernik gotowany z kajmakiem
O kuchni z uczuciemKremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia(...)herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy
Raj dla Podniebieniasię na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania, by zakończyć się na pełnym pytań i odpowiedzi dialogu z publicznością dotyczącym pieczenia dobrego (udanego!) sernika. Cieszę się, że na moich spotkaniach pojawiają się osoby, które, najczęściej w rozmowach prywatnych po oficjalnym spotkaniu, podchodzą i śmiało mówią o swoich pomysłach, pasjach, inspiracjach… Poznaję ich losy(...)laski wanilii sok z 1/2 cytryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia
Raj dla Podniebieniawykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką. Składniki: (na tortownicę o średnicy 28cm) spód: 180g zmielonych herbatników 90g stopionego masła 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej masa: 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej 350ml śmietany kremówki 150ml + 50ml likieru Baileys(...)mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10h do lodówki
Pyry na Gaz