jagielnik przestygnie. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Na moim blogu znajdziecie też przepis na przepyszny „sernik” malinowy z orzechów nerkowca . To doskonały deser dla alergików. Jest 3x bez – bez jajek, bez nabiału i bez pszenicy. Składniki na masę „sernikową(...)tarce do okrągłej blachy wyłożonej papierem, a następnie ugniatamy palcami. Spód ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Następnie na podpieczony spód wykładamy masę jaglaną. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe! Z krojeniem jagielnika czekoladowego najlepiej poczekać do jego wystygnięcia
Dieta bez mlekaPostanowiłam, że będę robić co miesiąc ranking najlepszych przepisów, które były najczęściej wyświetlane przez Was w danym miesiącu. Nie ma co się dziwić, że wygrywają desery
Zdrowie i pysznie na talerzuCzekoladowy sernik na zimno to ciasto, które przypadnie do smaku czekoladoholikom 😄 Poniższy sernik składa się z 3 warstw czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Ponadto, jest łatwy do przygotowania i... bardzo słodki. Idealny do podania z zimną kawą latte. Składniki na 1 średniej długości keksówke: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)gorzkiej czekolady. Sernik wstawić na chwilę do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to wlać masę z mlecznej czekolady. Ponownie wstawić do lodówki. Na sam koniec wlać masę z białej czekolady i na wierzchu ułożyć herbatniki. Sernik wstawić do lodówki. Na drugi dzień po przygotowaniu, formę z sernikiem odwrócić do góry nogam. Delikatnie zdjąć papier. Przygotowany sernik ozdobić
Ugotowaćtego, iż sernik to moje ukochane ciasto. Jednak nie każdy sernik jak leci, mam swoje wymagania i np nie lubię serników zapychaczy, ani tych na grubym spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać, ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao(...)więc widzicie, wszystko zależy od naszej wyobraźni, ale jedno jest pewne, ciasto jest bardzo efektowne. A dzięki śmietanie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I do tego ten czekoladowy, wilgotny i puszysty spód, tandem doskonały. Blaszkę z takim ciastem wstawiamy do piekarnika ( 50 stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy
Dieta moja pasjabakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne(...)Dania na przyjęcia , Ani z Życie od kuchni , Dominice z Nóż i Widelec , Joasi z Apetyt na Kuchnię , Magdzie i Łukaszowi z Ale Meksyk , Tomkowi z Na krachym spodzie za miło spędzony czas :) O spotkaniu napisali: http://apetyt-na-kuchnie.pl/2015/03-04-hotel-novotel-od-kuchni.html http://ankawell.blogspot.com/2015/02/novotel-warszawa-aiport-fotorelacja-z.html http://www.noziwidelecblog.com/2015/02/za-kuchennymi-drzwiami-novotel-warszawa.html http://www.alemeksyk.eu/blog/item/567-jedna-doba-to-za-krotko-czyli-warsztaty-w-hotelu-novotel.html zdjęcia Paweł Derucki i królestwo garów
królestwo garówJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy ! Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na SłodkoPewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto
Kuchnia Łukaszaprostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego lub z wiaderka(...)szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze lub rozkruszyć drobno wałkiem/tłuczkiem. (Ciastka kruche ewentualnie połączyć z rozpuszczonym masłem). Okruchy wsypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskając je dłonią wypełnić cały spód, odstawić do lodówki. 2. Masa serowa: ser zmiksować (na średnich obrotach) z cukrem i mąką
Kto ugości moich gości?Tort przygotowany z okazji naszej 3 rocznicy ślubu Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, Tort węgierski był specjalnością mojej babci i przygotowywany był wyłącznie przez nią. Przygotowywany
moj przepis naIdą już idą! Zbliżają się wielkimi krokami. Tak, tak – o świętach mówię! Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach
Ostra na Słodkoskładniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła lub margaryny 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaPIECZENIE: Spód tortownicy (u nas kwadratowa, największa) wykładamy papierem do pieczenia, całą formę wraz z wyłożonym spodem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą kukurydzianą. Wylewamy naszą serową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godziny (góra - dół, bez termoobiegu). Jeśli sernik na środku tortownicy nadal jest nie upieczony (nie jest ścięty) to przedłużamy czas pieczenia(...)powtórkę z rozrywki. Smaczną powtórkę. Konsystencja tego sernika jest taka, jaką kochamy najbardziej - jak chmurka. Nie jest ani "zbity" ani "budyniowy". Kaszka kukurydziana ma tu swoją zasługę. Jeśli o jej smak chodzi - genialnie zgrała się z cytrusową nutką. Wszystko to razem wzięte stworzyło coś pysznego! Do tego delikatna otulina czekoladowa i mamy raj. Raj dla podniebienia i dla oczu
Wypisz WymalujMiałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było
moj przepis nakawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie szczęśliwą. I kawa- kawę mają genialną- mocną, aromatyczną, nie jakieś wodniste bebły. I jakoś tak siedziałyśmy i gadałyśmy- tematy dyskusji niech pozostaną naszą mroczną tajemnicą;), a czas(...)sama! Przepis tu to moja wariacja, żeby spróbować oryginału, musicie wybrać się do Wrocławia:) ( fejsbukowy profil Dobrej Karmy ) Zdjęcie zrobione dziś- mało zimowe... TARTA Z PORAMI Na spód tarty 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie łyżka masła 1/2 średniej cebuli 3 dość duże pory
les mirabelles