Listopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni. spód sernika: 200 g herbatników kakaowych masa serowa: 500 g mielonego twarogu 100 g masła 2 jajka 3/4 szkl. mleka 1 budyń czekoladowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 400 g puree z dyni 2 szkl. wody Okrągłą(...)wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz
Kolorowa kuchnia ElkiLubimy serniczki, oj lubimy...jak się robi ciepło na zewnątrz - przeważnie robię serniki na zimno. Ten, który dziś proponuję jest kremowy, delikatny, orzeźwiająco kwaskowaty, pachnący malinami...po prostu lato na talerzu. Słodki czekoladowo karmelowy spód wspaniale dopełnia całości. Proporcja na blachę 24x30 cm. - 800 gr sera trzykrotnie mielonego - 500 ml śmietanki kremówki - 2 galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny
kawawszklanceSernik marzenie jak pisze autorka tego przepisu z bloga Caketime i zgadzam się z nią. Jest kremowy, delikatny, z ciasteczkowym spodem i czekoladowym rozpływającym się musem. Po prostu bajka. Wypróbujcie go koniecznie. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieczeniu ciast dopiero ,,raczkuję”. Sernik wyszedł przepyszny, a jego smaki chodziły za mną od dawna. Maślany spód o kokosowym smaku, ciasto z kawałkami batoników i gęsta czekoladowa polewa – palce lizać. Spód: 200 g ciasteczek maślanych Bonitki 100 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco) 250 g śmietany 18% (gęstej
VioletoweKucharzeniecukrem pudrem i jajkami oraz białkiem na gładką masę. Następnie małym strumieniem wlewam masę czekoladową i miksuję całość jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotowaną masę serową wylewam na upieczony spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Następnie studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dekoracja W kąpieli wodnej rozpuszczam masło z dodatkiem gorzkiej czekolady. Przygotowaną
Mango PapajaDzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy
Oryginalny smakdeser podczas upałów polecam kolejny sernik na zimno. Sernik łączy dwa smaki - czekoladowy i truskawkowy. Do masy czekoladowej można dodać ulubioną ciemną czekoladę, ja dałam deserową ale może być też mleczna lub gorzka. składniki: spód 200 g herbatników 120 g masła masa czekoladowa 700 g zmielonego sera 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny masa(...)wody i wystudzić. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Do sernika nie dodawałam dużo cukru, dosłodziłam jedynie masę truskawkową ale oczywiście jak każdy sernik na zimno można sobie dosłodzić wedle własnego smaku
Monia miesza i gotujedynii. Tym razem .dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu. Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów(...)część zmiksować z dyniowym puree i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie - jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką rozprowadzić ciasto na boki. Kolejne warstwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już nie posypywać góry ciastem a np. polać polewą czekoladową (wtedy należałoby zmniejszyć porcję na ciasto kruche o połowę). W smaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki(...)wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa
coolinarnastrefa.blogspot.comspód wyrównaj. Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na 3 od góry – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem. Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce. Około pół godziny przed podaniem zrób polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i kremówkę umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na sernik i równo rozprowadź. Smacznego! Artykuł
Moja pasja smakuśmietany kremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego(...)krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami. Przepis bierze udział w czekoladowym konkursie trzymajcie kciuki! http://tortadellafiglia.com
Wanilia i Kardamonszkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę 1 małe opakowanie żelatyny- 90g 0,5 szkl wody spód: 1 opakowanie maślanych ciasteczek 0,5 kostki miękkiego masła. Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę(...)będzie puszysta, odstawiamy ją do ostygnięcia, następnie dodajemy serki, żelatynę roztopioną w 1/2szkl wody oraz ubitą śmietanę. Ciasteczka kruszymy blenderem, mieszamy z masłem, wykładamy na spód tortownicy. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki. P.S. Najlepsza do ubijania jest śmietanka łaciata36%, ja kupuje ją w kartoniku 500ml i po ubiciu zawsze
Luźna KuchniaKlasyczny domowy słodki sernik z duża ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci. Składniki: Spód: 130g masła 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-czekoladowa: 1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego) 100g masła(...)serowo-czekoladowa: Masło, kakao i czekoladę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej aż powstanie gładka masa czekoladowa, następnie lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puch, następnie dodawać partiami biały ser, ciągle ubijając dodać wystudzoną, rozpuszczoną masę czekoladową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wyłożyć do tortownicy na podpieczony spód. Spód i boki
Szalona Kuchnia Ewelinygęstą, twardą śmietankę, poniżej mleczko kokosowe. Wystarczy zrobić dziurkę w śmietanie i delikatnie zlać cały płyn spod spodu. Z podanych wcześniej składników możemy otrzymać około 300 ml śmietanki kokosowej. Ze śmietanki kokosowej możemy przygotować na przykład lody czekoladowe albo wegański „sernik” na zimno (przepis wkrótce pojawi się na blogu). Pozostałe mleko świetnie sprawdzi się do gotowania. Możemy je wykorzystać
Dieta bez mleka