Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej
Ciastka - domowe słodkościKolejny wypiek inspirowany kolorami i smakami lata- sernik ze śliwkami i galaretką. To niecodzienne połączenie wymyślone przez moją córeczkę. Sernik jest lekki i puszysty
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNa blogu już jest kilka wersji takiego oszukanego sernika..a tym razem sernik na spodzie z płatków owsianych..świetny pomysł..znaleziony tutaj .Przepis podaję
Moje domowe kucharzenieDziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd
Domowa Cookierenka AgiPonownie zapraszam Was na pyszny, kremowy "sernik" z kaszy jaglanej. Delikatny, udekorowany wspaniałą frużeliną jagodową. Rewelacyjny pomysł na kaszę jaglaną ;) Bez pieczenia, ekspresowy, poczekać trzeba
Domowa cukiernia EwyDziś polecam orzeźwiającą tartę serowo-pomarańczową. Większość z nas zapewne poczyni noworoczne plany dot. m. in. ograniczenia słodkości, ale w przypadku tej tarty nie musicie sobie
Domowa Cookierenka AgiCiacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo
Domowa Cookierenka AgiKremowy sernik truskawkowy z delikatną nutą mięty - niebo w gębie! Przyznam, że ciężko mi się teraz skupić i cokolwiek napisać, bo kawałek sernika leży na
Domowa Cookierenka AgiNie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36
Kuchnia domowa AniZostało mi trochę sernika z urodzin dziecka a że okres świąt już na dniach od razu przyszła mi myśl jak tą resztę wykorzystać i zjeść serniczka
Basia w kuchnidomowych ciastek Speculoos , polany sosem karmelowym. Słodki, przeznaczony w szczególności dla seromaniaków ;) Krem i ciastka Speculoos polecam zrobić samemu! Składniki: Spód ciasteczkowy: 160 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu ) 1 łyżeczka cynamonu 30 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu półtłustego 250 ml śmietanki kremówki 36% 300 g kremu Speculoos (np. z domowego przepisu(...)składniki masy serowej. Krótko zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód ciasteczkowy. Piec w 150 st.C około 60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. 3. Sos karmelowy: Składniki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników i pojawienia się bąbelków. Następnie
Nastoletnie Wypiekanieodstawiamy na kilka godzin, sernik "osiądzie-odparuje" i smakuje wtedy naprawdę wyjątkowo, u mnie jest to prawie niemożliwe, bo moje domowe łasuchy są zbyt niecierpliwe. Jest puszysty i bardzo delikatny. Przed podaniem warto udekorować sernik sezonowymi kwiatami
Apetyczna babeczkaporze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już stałym elementem świąt. W tym roku oprócz domowo robionych śliwek w czekoladzie (przepis tu ) będzie także sernik ze śliwkami wg przepisu z Moich Wypieków. Uwielbiam jego smak przypominający trufle i konsystencję, która naprawdę rozpływa się w ustach. SERNIK ze ŚLIWKAMI i DAKTYLAMI w CZEKOLADZIE
Bon appetit mon amieMiałam wielką ochotę na szarlotkę, córka wolała sernik. Wybór był prosty. Padło na sernik z jabłkami ;))) Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi cynamonem jabłkami. Górę polałam domowym solonym karmelem, który świetnie skomponował się z całością. Orzechy pekan są tu jak wisienka na torcie ;) Nie spodziewałam się takiego efektu. Sernik udał się naprawdę wspaniale. Oczywiście do pomocy miałam moją
Smakołyki Asijest wielbicielem bazylii, orzekł; smakuje mi :-). Na blogu znajdziecie również inne przepisy z bazylią na słodko w roli głównej: bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów
Kulinarne przygody Gatity