Cukier waniliowy pojawia się w większości przepisów na wypieki czy desery. Trudno obejść się bez niego, wie o tym każdy, kto przygotowuje słodkości. Nie wszyscy jednak zwracają uwagę na to, że chcąc kupić w sklepie cukier waniliowy kupujemy tak naprawdę cukier wanilinowy. A ten ma niewiele wspólnego z wanilią. Cukier wanilinowy powstaje w wyniku(...)cukier waniliowy?Przygotowując waniliowe desery czy budynie, uwielbiam dodawać do nich miąższ w wnętrza laski - pisałam o tym zapraszając Was na budyń waniliowy czy sernik. Każdy smakosz od razu wyczuje różnicę w smaku i aromacie. Co zrobić jednak z wydrążonymi laskami? Można je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń
Codzienna kuchnia niecodziennaśrodku są wypełnione kolorowymi cukiereczkami. Ich przygotowanie może być dosyć pracochłonne, dobrze jest więc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem, do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać(...)kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest jeszcze mokry.Krem przygotowujemy
Ciastkozercyo jeeej ! jutro piątek! <3 jakie mam plany na weekend? na pewno przebywać dużo na świeżym powietrzu! spacer, może bieganie albo rolki? (choć lękam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTen deser przygotowałam tydzień temu. Czułam się troszkę podziębiona, potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego, najlepiej czekoladowego na poprawienie nastroju nadszarpniętego przed silny wiatr, który rzucał mi autem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewno każdy z Was jadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym. Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami(...)ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając
Z miłości do słodkościŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika(...)być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki. Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku. Wszystko jest kwestią upodobań, więc przepis nie będzie przepisem, a jedynie wskazówkami. Jest
wcinaj tociasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment...Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała(...)masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok.Orzechowa tarta ze śliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:180 g mąki pszennej1/4
Pożeraczka, czyli raz adobrzerybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno - na przekór wszystkim i wszystkiemu - jemy go na obiad, bez wyrzutów sumienia, bez liczenia kalorii i jeszcze, jakby tego było mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi(...)masę do tortownicy.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół.5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.6. Pieczemy kolejne 20 minut.7. Studzimy jak sernik - wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, po 15 minutach wyciągamy./Reasumując: pieczemy 50 minut - pierwsze 30 w 180 stopniach, następne 20 w 160 /SKŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt
Wypisz Wymalujchętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów.Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej własnie, zmodyfikowanej formie.Składniki ciasta:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka(...)pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na
Codzienna kuchnia niecodziennaMuszę się na wstępie przyznać - uwielbiam serniki. To w zasadzie jedne z niewielu ciast, które jadam ;) Składniki Spód: ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił) 70 g masła Ciastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione(...)stopni - wierzch musi być ścięty. Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki. Smacznego :) Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Sernik na zimno z owocami i galaretką na ostatnio towarzyszące nam upały może okazać się miłym i smacznym przerywnikiem dnia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał. 5 żółtek 1 wiaderko serka (1 litr) 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 4 galaretki owocowe owoce ciastka pepitki(...)układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj
Jadło i czytadłoSkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier
Luźna Kuchniazwykłe markizy!No, ale te zwykłe markizy nie zastąpią mi kruczoczarnych ciasteczek , które to właśnie są jednym z głównych składników pysznego sernika.Dziś mam dla Was przepis na sernik , który ostatnio wyszedł spod moich łapek.Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:( tortownica(...)wszystko zależy od mocy piekarnika! ).Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez termoobiegu.Upieczone ciasto MUSI całkowicie wystygnąć … a następnie chłodzimy je w lodówce.Przed podaniem dekorujemy połamanymi ciasteczkami Oreo!Smacznego
Ostra na Słodkodoświadczeniem, spisałam listę przedświątecznych smakołyków na przyszły rok. Przez długie miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach(...)dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować. Do wina wlać śmietankę, dodać cukier i masło. Gotować bez mieszania, aż płyn osiągnie temperaturę 125 st. C. Zdjąć z palnika, dobrze wymieszać, przelać do wyłożonej folią spożywczą formy 8x13 cm. Ostudzić, zostawić do zastygnięcia - można wstawić do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw(...)kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię