Lekki, jogurtowy, pieczony (tak tak!) sernik na kruchym razowym spodzie z mnóstwem wiśni. Przepis powstał dość spontanicznie - z tęsknoty za latem i obfitością owoców. Do wykonania ciasta nie jest potrzebny nawet mikser a kompot z wiśni znajdziecie w większości sklepów (pamiętajcie tylko by były bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest(...)odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się z nim jak z serem. Smak ciasta wyborny a kalorii znacznie mniej niż w tradycyjnym serniku. Jogurtowy sernik czy też może jogurtownik ;-) ? Polecam nie tylko tym, którzy liczą kalorie bo sernik jest pyszny! Składniki: Spód: 225 g mąki razowej (np. orkiszowej, pszennej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić
maniapieczeniaKarmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny(...)ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą
Praktyczna plOd ładnych paru lat nie jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach
CookYourselfzjadłam całego cukierka bez nieprzyjemnych odczuć. Poczęstowała mnie nim mama C. - nigdy więcej nikomu się ta sztuczka nie udała. To zdecydowanie nie jest dla mnie, nie mam pojęcia, jak Duńczycy mogą się tak lukrecją rozkoszować...Pomyślałam jednak, że może jeśli sama coś z lukrecją przygotuję, to wtedy mi zasmakuje. Postawiłam na sernik, bo te uwielbiam. C. próbował
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie kochani, dziś bez przepisu, ale równie ciekawie. 13 i 14 września odbył się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa (którego współorganizatorem był nasz Uniwersytet
Symfonia Smakówokrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu, nie oprę się pokusie zmiany. Muszę coś dodać od siebie, inaczej czuję się niespełniona.I przyznam
W kuchni Karmel-itkipotrawy przygotowywać na parze lub w piekarniku. Co do słodkości, pozostają nam owoce - i to też nie wszystkie. Dodatkowo co jakiś czas możemy zjeść jakieś sucharki czy biszkopty (bez żółtek). Dokładne instrukcje dostaniecie od lekarzy, gdy już je otrzymacie zaczniecie pewnie szukać propozycji dań, które możecie jeść. W internecie możemy znaleźć sporo propozycji na dania śniadaniowo-obiadowe, ale mało(...)coś, co sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się osobom, które
Słodkie Przyjemnościlemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało długo gdy dostałam sms`a "sernik jest pyszny. Dobry pomysł
ciastkarnia na kruchym spodzieSKŁADNIKI: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (całe migdały, bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego Masa: 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego 4 jajka 1/2 laski wanilii zmiksowany miąższ z 1 mango Przygotowanie: Spód: Migdały prażymy na suchej patelni. Następnie rozpuszczamy na patelni cukier trzcinowy i mieszamy go z migdałami(...)Masa: Ser mieszamy z musem z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku i delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Przepis na ten sernik znalazłam na blogu White Plate
Aga w kuchnigdzie występuje beza... Postanowiłam jednak zaryzykować i ulec pokusie. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla" i zmodyfikowałam nieznacznie. Efekt co najmniej mnie zaskoczył. Lekkie, wilgotne, bardzo smaczne ciasto i wcale nie za słodkie. Podbiło serce moich dzieciaków i psiapsiółki. Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej lubię te agarowe i na taki właśnie dzisiaj Was zapraszam. Zrobiłam go na Wielkanoc z truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to truskawkowe szaleństwo Składniki: 400 g serka waniliowego
Gosia gotujeosiemdziesiąt stopni. Pokochałam babki, a one polubiły mnie.Zaczęło się od tego, że nie miałam czasu na wymyślne serniki czy inne cuda. Zrobiłam jedną paschę, i to wszystko. Chciałam jednak trochę w wielkanocnym klimacie popiec, stwierdziłam więc, że będą babki. Bez nich bowiem chyba nikt sobie Wielkanocy wyobrazić nie potrafi...Na początku podchodziłam do nich ostrożnie, uważnie wybierałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruchy pełnoziarnisty spód, słodka, puszysta masa serowa i warstwa kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać(...)dodać startą skórkę z cytryny. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Krem cytrynowy
maniapieczeniaKruchy spód, wyjątkowo delikatna, aksamitna masa serowa z dodatkiem pokruszonych słodkich cukierków krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową(...)posypać resztą cukierków. Delikatnie powciskać krówki tak by nie wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Masa krówkowa
maniapieczeniaczekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie
Made By Mom And Son