ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na naszym stole. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta soli(...)blaszki i podpiec w 180*C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i piec około 45-50 minut w 170*C. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kokos. Wyłożyć na piekący się sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić w uchylonym piekarnika a następnie w lodówce minimum kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabez cukru 260 g mleka skondensowanego słodzonego opcjonalnie rodzynki lub skórka pomarańczowa Uwaga: budyń śmietankowy można zastąpić mąką, wówczas zamiast budyniu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej i kilka kropli aromatu śmietankowego lub innego ulubionego. Spód sernika 150 g ciastek typu petit beurre 60 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny Jak zrobić spód sernika(...)piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą, a w piekarnikach parowych włączamy funkcję pieczenia na parze lub opcję para 25 procent. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, żeby ostygł. Kiedy już całkowicie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli tęsknicie za latem, tak bardzo jak ja, dzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam. Moja propozycja to t ruskawkowa tarta bez pieczenia . Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku(...)tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino
kolorowotorcikowoDelikatny, kremowy i orzeźwiający serniczek na zimno uświetni nie tylko wyjątkowe okazje. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 330 ml śmietanki
Smakołyki Asisernika 1/2 szklanki rodzynek masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka i 6 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i rodzynki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez(...)termoobiegu przez 50 minut. W razie czego sprawdź metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisernika 1/2 szklanki rodzynek masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka i 6 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i rodzynki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez(...)termoobiegu przez 50 minut. W razie czego sprawdź metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj kajmakiem / polewą czekoladową i rodzynkami. Smacznego
Zasmakuj KuchniSernik jagodowy na zimno to sezonowa uczta dla wszystkich zmysłów: kolor, smak, kremowa tekstura, cudowny zapach – no ok, na słuch nie oddziałuje :) Sernik
Pociąg Do KuchniIdealny deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek
Domowa Cookierenka Agiczekolady 35 g waniliowego budyniu bez cukru ((1 opakowanie)) Dodatkowo 250 g kajmaku ((1/2 puszki)) 3 batony snickers do dekoracji Spód Herbatniki zmiel na pył, a masło rozpuść w garnku. W misce połącz ze sobą zmielone herbatniki, rozpuszczone masło oraz łyżkę cukru pudru. Spód tortownicy o średnicy 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż wymieszane herbatniki(...)połączenia składników Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj za pomocą łyżki. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik 60 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij sernik z piekarnika i studź do momentu otrzymania temperatury pokojowej. Pozostałą część kajmaku (250 g) włóż do garnka i zagrzej
Przepisy na widelcublasze. Do blachy wlać wrzącą wodę. Piec w 150 stopniach C. przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w piekarniku do ostudzenia. Przed podaniem chłodzić sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce. Podczas pieczenia sernik bardzo wysoko wyrasta(...)wrażenie, że za chwile wyjdzie z formy. Ale spokojnie. Po uchyleniu drzwiczek piekarnika opada. Trzeba wtedy łopatką lub nożem oddzielić brzegi ciasta od formy i opadnie w miarę równo, bez wgłębienia w środku. Wczoraj pisałam o "Milaczku" Magdaleny Witkiewicz, a dziś kilka zdań o kontynuacji losów Mileny w "Pannach roztropnych" . Tytuł nawiązuje do biblijnej przypowieści o pannach roztropnych, więc
Weekendy w domu i ogrodziecukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis :) PRZEPIS SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut plus 50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm CZĘŚĆ BANANOWA Duży dojrzały banan 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 40g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane(...)mąki pszennej pełnoziarnistej Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru 100ml mleka Pół szklanki namoczonych suszonych daktyli Pół łyżeczki sody CZĘŚĆ SERNIKOWA 350g twarogu (u mnie President naturalny bez dodatku cukru) 100g mascarpone Kilka namoczonych suszonych daktyli (ilość dostosować w zależności jak słodkie serniki lubicie) Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru POLEWA MALINOWA Garść malin 2 łyżki
HealthyCreations1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik i robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy. UWAGA! Bezy nie należy spiekać gdyż nie pojawi się rosa. Dodatkowo ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełkotemperatury 180 stopni, schłodzony spód podpiec przez około 10 minut, ostudzić - boki formy można posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, tylko natłuścić lub pozostawić bez niczego (wtedy po upieczeniu odcinamy sernik nożem od boków formy) - temperaturę piekarnika obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą - jabłka oczyścić, obrać i pozbawić(...)masę, na koniec dodać śmietankę oraz jabłka, krótko wymieszać, masa będzie dość rzadka - masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać - sernik wstawić do piekarnika, piec przez około 60 minut do momentu, aż z wierzchu będzie ścięty i sprężysty - podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, można zrobić to pod koniec, na moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię
Smakołyki Bereniki250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam do lodówki(...)powrotem w lodówce. Schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę wymieszałam ze szklanką zmiksowanych wcześniej jagód. Gdy zaczęła lekko ściągać, wyłożyłam ją na schłodzoną masę serową i ponownie wstawiłam tortownicę do lodówki. Sernik proponuję przygotować dzień wcześniej, tak by zdążył się dobrze schłodzić i stężeć. Smacznego
Smaczne Zdrowe