Jako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : spód - 150 g ciasteczek zbożowych(...)kostki masła masa serowa - 3 x 140 g serek homogenizowany o smaku jabłko-cynamon (u mnie Tutti 0% z Biedronki) - 250 g serka wiejskiego/twarożku grani lub twarogu sernikowego (wiaderkowego) - 1/3 szklanki cukru - 3 białka - 2 łyżki żelatyny - pół łyżeczki cynamonu prażone jabłka - 3-4 średniej wielkości jabłka - 2 łyżki miodu - pół łyżeczki cynamonu -szklanka wody - 1 łyżka
Kuchnia Elliepaskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem) - składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową - piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć, ale zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika) - twaróg, mascarpone, stopione masło(...)ciemnej, itd. - masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta - gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero
Smakołyki BerenikiUwielbianym przeze mnie ciastem jest sernik mojej mamy – bez kruchego spodu, bez żadnych bakalii, bez polewy. Taki zwyczajny, puszysty serniczek Tym razem postanowiłam upiec coś nieco łatwiejszego i szybszego, ale równie serowego – babeczki sernikowe. Rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka – no zupełnie nie wiem jak to się dzieje😉 Zapraszam! SKŁADNIKI(...)proporcje na ok. 12 babeczek 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu półtłustego 100 g masła 250 ml jogurtu naturalnego 4 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Masło topimy na małym ogniu (najlepiej pokroić
Kuchnia w bieguJuż przy okazji sernika na urodziny mojej córeczki pisałam Wam, że nareszcie mam przepis z kategorii nie-do-popsucia. Słowo daję, tutaj można zrobić źle tylko
Ciastkozercyna zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej
Słodka Stronazapowiadałam na facebook'u dzisiaj będzie ciacho. A konkretnie sernik na zimno z truskawkami. Jak na wypiek pieczony tak o, na "oko", bez konkretnego przepisu, wyszedł mi baaaaardzo dobry :) Biszkopt możecie upiec według Waszego niezawodnego przepisu, a do masy serowej dodać np. rodzynki. Ja postawiłam na klasyczną wersję - bez dodatków, za to z duuużą ilością truskawek(...)średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta
My simple kitchenLatem powinno się jeść lekkie owocowe ciasta i to najlepiej takie bez pieczenia, dlatego u nas królują serniki na zimno. Tym razem wykorzystałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikSKŁADNIKI: 1250 g półtłustego twarogu (5 kostek po 250 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 1 łyżka aromatu waniliowego 1 łyżka stewii 500 g agrestu (zielony i różowy zmieszany)- dostałam od rodziców z działki 2 szklanki czarnej porzeczki- dostałam od rodziców z działki PRZYGOTOWANIE: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę o średnicy(...)jajka, stewię, aromat, agrest i budyń. Zmiksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty. Zmiksowaną masę przelej do blaszki. Na wierzch wysyp porzeczki. Piecz przez godzinę (po 30 minutach temperaturę zmniejsz do 150 stopni). Sernik niech się studzi w piekarniku, potem wstaw go na kilka godzin do lodówki
ClauditteMissCookingmnie co prawda sernik był pieczony w blaszce i polany innym sosem, ale to i tak bez większego znaczenia.. Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm): 1 szkl. herbatników 1 szk. biszkoptów 120 g masła 1 - 2 łyżki jasnego dżemu ½ łyżeczki cynamonu Składniki masy serowo - jabłkowej : 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego(...)dodatkowo: dowolny sos Wykonanie spodu : Masło roztopić i wystudzić. Biszkopty i herbatniki pokruszyć na miazgę.Wymieszać z cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się. Wykonanie masy serowo-jabłkowej : Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie żółtka i twaróg
Moje domowe kucharzeniewłasnoręcznie upieczonym kruchym spodzie. Ja tym razem wykorzystałam kupne maślane ciacha tak, by cały sernik był bez pieczenia. U mnie w tortownicy, o śr. 25cm. Składniki: - ciastka maślane (do wyłożenia spodu i na wierzch ciasta, u mnie ok.150g) - 1kg dwukrotnie mielonego twarogu lub 1,100g sera b.gęstego (u mnie Mój Ulubiony Wieluń, stąd taka ilość
Smaczne ZdroweJogurtowiec z leśnymi owocami to pyszny deser bez pieczenia. Wystarczą pokruszone ciastka na spód, spora porcja greckiego jogurtu, galaretka i owoce. Jogurtowiec to orzeźwiające ciasto przypominające sernik na zimno . Często zamiast jogurtu używam zwykłego twarogu jak np. w tym przepisie na tort serowy . Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową
codojedzeniałyżki żelatyny 2/3 szklanki mleka gorzka czekolada do dekoracji Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. 8 ciastek Oreo odłożyć, resztę ciastek oddzielić od kremu. Ciastka bez nadzienia zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Okrągłą tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki(...)czasu przygotowania masy serowej. Żelatynę zalać mlekiem, podgrzać na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z jogurtem, nadzieniem z ciastek oraz cukrem pudrem i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-jogurtową.Wykładać porcjami na ciasteczkowy spód na przemian
Czerwień i błękitŚwięta bez sernika? - to wykluczone! Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki: -1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto(...)białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 35-40 minut. Sernik jest upieczony: Smakuje wyśmienicie. Smacznego
Maminek kulinarnyprzygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp. Tylko makutra, wałek i rózga do białek. ciasto 2 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta(...)mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek , dodajemy żurawinę i mieszamy masę dokładnie. Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Wykładamy masę serową i dekorujemy resztą ciasta w kratkę lub inne dekoracyjne formy Sernik pieczemy przez godzinę
Gotowanie jest łatwezwarty, stabilny i będzie się dobrze kroić. Mój sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju roślinnego(...)arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykładamy nim spód i rancik tortownicy. Na przygotowany spód wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Niech Was nie zrazi fakt, że środek sernika będzie wyglądał po tym czasie na lekko surowy – tak ma być, sernik zetnie się jeszcze podczas
Ciastkozercy