Przepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki na spód: 150 g herbatników 30 g masła Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia. Masa serowa: 1 kg sera
Słodka Kraina WypiekówPogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość tego serka oraz słodkie owoce letnie sprawiły że zakochaliśmy się w tym serniku. Dlatego też gorąco namawiam Was do przygotowania tego ciacha! Składniki na foremkę silikonową : * herbatniki około 100g czyli 8 sztuk
Magiczne Życie Martyjajek* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanki wody* 2 szklanki mąki pszennej* 2 i 1/2 łyżki kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa* 500 g sera na serniki (president)* 1 budyń waniliowy* 1/2 szklanki cukru* olejek waniliowySposób wykonaniamasa serowaSer, cukier, budyń i olejek zmiksować na gładką masę.ciastoOddzielić białka od żółtek.Białka ubić z połową cukru
Mix smakuŻadnego łasucha nie trzeba namawiać na sernik, a na mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam. Składniki: - 110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej
mojewypiekiinietylkokolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl
Ostra na Słodkowysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.Warstwy:1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker600 ml mleka400g borówek lub jagód3 galaretki w kolorze fioletowym1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. 300 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy(...)pokrojoną galaretkę. Ja za pomocą blendera zrobiłam z niej maleńkie kawałeczki. Wsypujemy połowę opakowania sernika i ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane
Malinowe PocałunkiJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla(...)krojenia. Smaruję czekoladą, przykrywam drugim waflem, a na nim rozsmarowuję kajmak, itd. Wafel na samym wierzchu pozostawiam czysty. Całość przyciskam czymś bardzo ciężkim (pomogłam sobie blachą z sernikiem). Zostawiam na noc, aby dobrze się warstwy skleiły. Następnie rozsmarowuję krem czekoladowy na wierzchu, na nim kajmak i ozdabiam. Oczywiście, każdy robi to według własnego uznania! I mazurek gotowy! SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj
Poezja smakumocno zainteresowały. Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrana osoba musi być. I tak Jury wybrało dwa zgłoszenia: I miejsce zdobywa Justyna za przepis na Smakowity sernik wytrawny na krakersach z krewetkami, warzywami, mango i płatkami migdałowymi. To nietypowa propozycja, na nietradycyjne święta, może bardziej sylwestrowa, ale miło było zobaczyć, że do dania został wykorzystany prawdziwy
Bernika - moj kulinarny pamietnikmieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy
Tradycyjna Kuchniasię zbliżają święta to musi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko ok 2 łyżek
Swojskie jedzonkowyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić
Tradycyjna Kuchniamasłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno Data premiery: 2016 Ilość stron
Ugotowane pozamiataneLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie
SMYKWKUCHNIjarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik z topinamburem i kasztanami. Prze-szał! Wyobrażacie sobie te wszystkie imprezy? Te zloty rowerowe? Te konsultacje miejskie? Z takim jedzeniem? Koniecznie sobie wyobraźcie, a potem łapcie książkę tutaj
GRUBY WAŁEK