Zott Monte Drink, · 125 g serka mascarpone, · 70 g gorzkiej czekolady(...)pozostawiamy do przestygnięcia. Masa : Dwie tabliczki czekolady trzemy na tarce, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Jajko miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem cukru na kogel –mogel, następnie dodajemy serek mascarpone, dolewamy Zott Monte Drink i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie miksujemy. Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, dodajemy kawałki
Moniki Smakołykimiękkiego masła 1 szklanka cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 1 op. serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Przepis na ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę(...)pieczenia. Ciasto pieczemy najpierw w 200C przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy przez kolejne 30 minut (do suchego patyczka). Prz epis na polewę: Serek mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem masła, roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta
Emcia Pichcimrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody, Składniki na krem: 500 ml śmietany 30% do ubijania, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Wiórki startej gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kakao. Trzy płaskie blachy wykładamy papierem(...)wystudzenia. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy więcej mąki. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Masa powinna być sztywna. Pierwszy blat bezowy układamy na paterze. Na niego wykładamy połowę frużeliny oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym. Na niego wykładamy resztę frużeliny
Passion of Cookingherbatników 20-30 g masła pół tabliczki czekolady deserowej łyżeczka cukru waniliowego, ja użyłam cukru waniliowego z firmy Delecta Dekoracja: 150 g truskawek 100-150 g serka mascarpone kropla ekstraktu z cytryny, ja użyłam aromatu z firmy Delecta, opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny. 3 pokruszone herbatniki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Spód: 1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera(...)masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja: 1. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. 2. Posypać je pokruszonymi herbatnikami. 3. Dekorować serkiem mascarpone połączonym z ekstraktem z cytryny przy użyciu szprycy i końcówki o kształcie gwiazdki 4. Posypać całość cukrem pudrem 5. Część truskawek pokroić w cienkie plasterki i dekorować nimi ciasto
KreatywnePinymalin łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu) łyżka whisky bądź rumu 3 gożdźiki szczypta pieprzu świeżo mielonego kilka kropel soku z cytryny szczypta imbiru szczypta cynamonu 150 g serka mascarpone 4 łyżki kefiru 1 garść łuskanych orzechów laskowych cukier w krysztale: 5 łyżek Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy maliny, zalewamy alkoholem i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy aż maliny zmiękną(...)sosu, jeśli coś szybko wyparowuje, zmniejsz ogień i podlej troszkę wody. Nie gotuj sosu a podgrzewaj, cały czas na małym ogniu. sos malinowy: Gdy jabłka się robią, Zmieszaj serek mascarpone z kefirem i połóż poduszeczkę na talerzu. Pora na karmelizowane orzeszki: Na patelnie połóż cukier, podgrzewaj na małym ogniu, poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Momentalnie dodaj
KreatywnePinygramów masła 82% 3/4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kardamonu szczypta soli Składniki na wierzch: 1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów) 150 gramów śmietany kremówki 36% 1 cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii i odrobina cukru pudru 6-8 fig 1 małe opakowanie pistacji płynny miód Absolutną miłością(...)trakcie pieczenia powstała "górka" - zetnij ją nożem i wyrównaj wierzch ciasta. Ubij kremówkę, dodaj do niej wanilię z cukrem pudrem lub cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników. W moździerzu rozgnieć pistacje. Pokrój figi na półksiężyce. Na wierzch ciasta wyłóż krem, na nim ułóż figi. Posyp je pokruszonymi pistacjami, polej
Garniec Magalieciasta ucierane, kruche, babki, serniki itp. Składniki 3 duże opakowania herbatników 3 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka 1,5 puszki kajmaku 600 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 250 g masła 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 150 g płatków migdałowych Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć warstwę herbatników(...)puszkę kajmaku wyłożyć na ciastka i rozsmarować równo na całej powierzchni i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Śmietanę ubić z trzema łyżkami czubatymi cukru pudru na sztywno. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Dodać 1/2 puszki kajmaku i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać, ale nie zagotować. Wystudzić i cienkim strumieniem wlewać
O kuchni z uczuciemoleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego) Krem: ok. 200 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo: pestki granatu Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę(...)minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto zupełnie ostudzić. Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix. Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie
Simply Foodcukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 60 ml oleju 50 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej typu 450 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki cukru 3 garście truskawek (dwie do kremu, jedna do dekoracji) Przepis 1 Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy(...)ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście. 5 Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy do niego truskawkowy mus. Miksujemy do połączenia się składników. 6 Krem wyjdzie bardzo delikatny, mało zwarty. Jeżeli planujecie tartę postawić na stole w upały, polecam
Kuchnia BazyliiPolski 4 jajka mała łyżeczka proszku do pieczenia mała łyżeczka cukru waniliowego cynamon 1 łyżeczka Dodatkowo: żurawina 3 garście orzeszki ziemne 300 g Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol) 600 ml śmietany 30 % Krok 1 Do misy wbijamy jaja o temperaturze pokojowej, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania puszystej(...)marchewkowe. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę. Krok 4 Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy środek ciasta kremem, a wierzch i boki smarujemy dookoła pozostałością kremu. Można udekorować według uznania, ja użyłam do tego rękaw cukierniczy. Krok 5 Orzeszki
Różowa kuchniadzień czekolady i truskawek. Zrobiłam nietypowe, bo z samej czekolady, babeczki z truskawkową niespodzianką w środku. CZEKOLADOWE BABECZKI Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa 150 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy(...)silikonowe foremki wywijając je zdecydowanym ruchem na zewnątrz i do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone. Gotowe foremki czekoladowe napełniamy masą śmietanową w środek wkładamy mus truskawkowy,wierzch babeczki posypujemy startą czekoladą
Bon appetit mon amiejajka 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny(...)ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy
kgwjanczewoSkładniki: Na bezowe serduszka: 3 białka, 170 g cukru, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2-3 krople octu winnego Na krem: 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 100 g serka mascarpone, skórka otarta z połowy cytryny, sok z połowy cytryny Dodatkowo: ulubione owoce, cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na papierze do pieczenia narysować serduszka. Wysmarować blachę do pieczenia(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy bezy przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem: serek homogenizowany dokładnie łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Napełniamy kremem bezowe serduszka, układamy na nich owoce i posypujemy cukrem pudrem. Rozkosznych Walentynek
Nie tylko w kuchniziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej Masa: 1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml) 2 serki mascarpone (250ml każdy) 3 łyżki cukru pudru Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.) Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg) Tabliczka czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy(...)dolną jeśli mamy taką możliwość. Biszkopt po upieczeniu przewracamy do góry dnem. Ostudzony przekrawamy na 3 części. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami
Kuchnia w czekoladziekawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji : posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu starta czekolada deserowa 200 g serka mascarpone Wykonanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1.Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i ,miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Tortownicę(...)powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy sprawdzeniu suchym patyczkiem. W razie konieczności można lekko wydłużyć czas pieczenia. 7. Po wystudzenia dekorujemy sernik. Do szprycy cukierniczej przekładamy serek mascarpone i wyciskamy zgrabne rozetki. Posypujemy wierzch startą czekoladą a brzegi dekorujemy odsączonymi wiśniami z kompotu
vaniliowoczekoladowaścinamy górę ciasta, tak żeby go wyrównać (ciasto kruszymy i zostawiamy) oraz przekrawamy na dwa blaty. Mus truskawkowy: około 500 g mrożonych truskawek 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 50 g cukru 6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: świeże truskawki kwiatuszki cukrowe do ozdoby (niekoniecznie) 1. Żelatynę dajemy do miseczki i zalewamy wodą (tylko do przykrycia). odstawiamy do napęcznienia(...)rozpuści. Gorące przecieramy przez sitko. Do przetartych, ciepłych truskawek (musu) dodajemy żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. 3. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy
kruche babeczkiSkładniki na spód: 150 g herbatników użyłam Petit Beurre 80 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka cynamonu Masa serowa: 600 g twarogu (użyłam „Mój ulubiony”) 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 3 jajka 140 g cukru 30 g (2 kopiate łyżki) mleka w proszku (nie granulowane) Mleczny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mleka(...)masłem i cynamonem. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wylepiłam utworzoną masą miasteczkową. Uklepałam powierzchnię i wstawiłam do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C Do misy przełożyłam twaróg i serek mascarpone, wsypałam cukier i mleko w proszku. Utarłam mikserem na gładką masę. Do masy wbijałam kolejno jajka. Każde następne wbiłam, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Na koniec dodałam puree
Kuchnia u KrysiWAŻNE: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masa serowo-dyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) purée z dyni 0,75 wiaderka (750 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej(...)blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i równomiernie ugnieść, delikatnie nachodząc na boki formy. 3) Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, następnie cały czas mieszając dodać cukier, jajka, budyń, kaszę manną oraz przyprawę korzenną. 5) Na koniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa
Fitsweet.meSkładniki: masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo(...)dżem z kisielem z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje
W Mojej Kuchni Lubięmąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżki wody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Skworcu) * 2 łyżeczki cukru waniliowego (Skworcu) Dodatkowo: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 200 g serka mascarpone * cukier puder (ilość według upodobania) * puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (Helio) * 100 g orzechów włoskich (Helio) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)biszkopt wyrósł na tzw. "górkę" należy skroić lekko wierzch. Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Ubita śmietanę położyć na masie krówkowej. Na koniec na całość posypać drobniej posiekane orzechy włoskie. Ciasto schłodzić w lodówce
Zrób to smacznieRolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa serka mascarpone - 250 g śmietanki kremówki 30% - 350 ml wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt(...)ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać. Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać. Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę
Kuchnia Danusibiszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany(...)dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu
CiastkozercyRóżowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek(...)biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu
Wanilia i KardamonCiasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: dżem lub galaretka porzeczkowa bakalie WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze(...)ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego, na dżem wycisnąć porcję kremu krówkowego. Na koniec babeczki udekorować
kolorowotorcikowo