pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania(...)suchego patyczka. 7) Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy. 8) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód, ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 9) Gotową babkę udekorować kremem (za pomocą łyżki), ziarnami granatu i listkami mięty w dniu podania (upiec można np.: dzień wcześniej). Babkę z nałożonym kremem przechowywać w lodówce
Fitsweet.mepieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania(...)suchego patyczka. 7) Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy. 8) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód, ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 9) Gotową babkę udekorować kremem (za pomocą łyżki), ziarnami granatu i listkami mięty w dniu podania (upiec można np.: dzień wcześniej). Babkę z nałożonym kremem przechowywać w lodówce
Fitsweet.meSkładniki na ok. 15 babeczek: 1,5 szkl. mąki owsianej 100g masła (u mnie osełkowe) 6 łyżek wody 3 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone Olejek waniliowy 4 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego 10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego + ulubione owoce Przygotowanie: Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy resztę składników(...)wystaje z foremek - ja użyłam silikonowych, ale gdy takich nie posiadamy możemy użyć metalowych - wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami
Czarnawisienkamasła lub margaryny -2,5 szklanki mąki tortowej (szklanka 250ml) -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 żółtka -szczypta soli KREM -250g serka mascarpone -300ml śmietany 36% -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -dowolne ozdoby -kolorowe cukierki, draże imitujące jajka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać(...)trochę za grube, ale Wasze na pewno będą ładniejsze. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Studzimy, wyciągamy z foremek. KREM śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. Szprycujemy krem do babeczki, na środek układamy jajeczka, dekorujemy według uznania. Na koniec wtykamy uchwyty i gotowe :-) Fajne babeczki na Wielkanoc :-) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurodzynki, miechunka 2 łyżki kawy zbożowej 400g mąki tortowej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 140g dżemu z owoców leśnych Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrami oraz dżemem. Powoli dolewamy olej. Do przygotowanej tak masy dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, a następnie(...)godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała
Kuchnia w czekoladzieciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu. CIASTO JABŁKOWE(...)duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki 500 g jabłek sok z połowy cytryny. Krem: 350 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru około 40 g gorzkiej czekolady
Zakątek rozkoszy kulinarnycholeju (9 łyżek) 2 jajka (l) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki gorzkiego kakao krem czekoladowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 200 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 3-4 łyżki kremu czekoladowego Najpierw przygotować muffinki, tzn. do miski wsypać suche składniki - wymieszać. a gdy wszystko się połączy dodać jajka, mleko i olej. Za pomocą(...)lekko sztywną masę - najlepiej przez niecałą minutę miksować na najwyższych obrotach, a po tym czasie zmniejszyć obroty do połowy. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce cukru pudru i serka mascarpone, a na sam koniec dodać krem czekoladowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowany krem umieścić w rękawie cukierniczym i "wydusić" na upieczone muffinki. Udekorować złotymi kulkami i od razu podawać
Ugotowaćskrop je sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Wyłoż plasterki banana na kajmak, aby przkryć go nimi całkowicie.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj. (Do śmietany nie dodawaj żadnego cukru, deser jest bardzo słodki!). Nałóż ubitą kremówkę do szprycy i udekoruj nią wierzch deseru ozdobnymi rozetkami lub połóż porcję śmietany po prostu
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego szklanka cukru 4 łyżki likieru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM: 750ml. śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej 750g. serka mascarpone 1 i 1/2 szk. cukru pudru 200ml. likieru Baileys lub kawowego DODATKOWO: Cukrowe różyczki (opis jak zrobić cukrowe różyczki znajdziecie tutaj: Cukrowe Różyczki, krok po kroku ) w ilości(...)tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM: Serek mascarpone, cukier puder oraz likier przekładamy do miski. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu dokładnego połączenia się ze sobą składników. Do masy serkowo-likierowej, dodajemy śmietanę. Miksujemy całość, aż uzyskamy
Domowe TortyMakowiec: 300 g maku 250 ml wody 350 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski masła 6 jajek Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw(...)masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem, na który nakładamy
PatiGotujegustu lub stanu posiadania :) Polecam serdecznie. Składniki: Sos malinowy: 1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych) 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina cukru do smaku Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady białej Dodatkowo: herbatniki kakaowe (około 100 g) świeże owoce (u mnie borówki) Przygotowanie: Przygotować sos malinowy - w rondelku umieścić maliny, wlać odrobinę(...)zagotować. Pogotować kilka minut aby sos malinowy stracił surowy posmak mąki. Można również dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo krem jest słodki a maliny są świetnym kontrastem. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać
Kocham..lubię..gotuję..szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki herbaty białej aromatyzowanej( do nasączenia ciasta) granat ( do dekoracji) składniki na krem cynamonowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru pudru śmietan fix Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm ( spód i boki smarujemy masłem) Jajka z cukrem ubijamy(...)pieczemy w 180 stopniach C ok. 60 minut. Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy i po chwili wsypujemy stopniowo cukier puder i śmietan fix. Następnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone oraz cynamon cały czas miksując do połączenia się składników oraz do momentu gdy nasz krem uzyska gęstą konsystencję. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę nasączamy bardzo
noteskulinarnyfigatego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką(...)puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać dodajemy mniej lub więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej
cucinaredesery. Zapraszam po soczysty przepis. Składniki na biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę(...)pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Nasączone blaty przekładamy kremem. Smacznego
Słodki Zakątekszkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie kandyzowane płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę(...)wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dolałam śmietankę i poczekałam aż czekolada
Różne smaki w kuchnisztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej(...)mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy
Ciastkozercysię jakoś tak nie kojarzył, a smak......mmmmmmogłabym takie Matchamisu jeść co drugi dzień. Jeśli lubicie herbaciane klimaty, koniecznie musicie zrobić ten deser ;) Składniki na 2 osoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz użyć innego ulubionego(...)prosto z lodówki, mocno schłodzone. Jajka wyparzam, oddzielam żółtka od białek. W jednej misce miksuję żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę, zmniejszam obroty miksera i po łyżce dodaję serek mascarpone i miksuję tylko do połączenia się składników.Dodaję likiem, mieszam. W drugiej misce miksuję białka, które dodaję do masy z żółtkami i i delikatnie staram się ją wmieszać
Blondynka Gotujejajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania(...)tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki. 3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej
Kuchnia domowa Anitego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką(...)puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać dodajemy mniej lub więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej
cucinareSpód: 140 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 2 czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół wytrawnego 4 jajka 80-100 g cukru 500 g serka mascarpone 250 g gorzkiej czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao; u mnie 78% kakao 150 ml śmietany 36% Dekoracja: 150-200 g mrożonych malin Dodatkowo potrzebne będą: mikser garnuszek/rondelek misa(...)całość dokładnie wymieszać/zagnieść 3. Gotową masę przełożyć do tortownicy i delikatnie ugnieść. Piec: 7-10 min w temperaturze 180 stopni Masa serowa: 1. W misie połączyć serek mascarpone, mąkę, cukier, jajka, wino. 2. Ubijać składniki mikserem do otrzymania gładkiej masy. 3. W małym rondelku podgrzać śmietanę oraz rozdrobnioną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada w całości połączy
KreatywnePiny