wypróbowałam przepis na kotleciki jednak zostane przy nim. Mało pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior z dziecięcych lat. Składniki; 1 mały kalafior pół brokuła 3 łyzki startego sera zółtego 2 jajka sól, pieprz ok szkl. bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Kalafiora i brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy aby przestygło. Cebule kroimy(...)oleju. Kiedy warzywa przestygły bierzemy tłuczek do ziemniaków i tłuczemy. Jednak nie na papke, a staramy się aby małe rózyczki były wyczuwalne. Do warzyw dodajemy podsmazona cebule, starty ser, jajka i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy tyle bułki tartej aby można było formować kotleciki. Wielkość kotletów zostawiam Waszym upodobaniom ;-) Gotowy kotlet panierujemy w bułce tartej i układamy
Radość kipiąca uśmiechem.żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut. Nadzienie; 1 kostka sera białego (30 dag) 1 szklanka czarnych porzeczek 4 łyzki cukru Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac(...)łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru. Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - szczypta chili Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm. Na maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane i starte na tarce(...)możemy użyć do tego malaksera. Starte warzywa lekko solimy i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Wsypujemy po trochu bułkę tartą i mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową
Kuchenne Wariacjegości, bo składniki do tej sałatki mamy zazwyczaj w domu. Składniki: 1 duży por, bądź 2 średnie puszka ananasa puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 150-200 g żółtego sera 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Białe części pora kroimy cienko w ćwierć plasterki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut, by por nam lekko skruszał(...)czasie odsączamy fasolę, kukurydzę, ananasa kroimy w większą kostkę. Żółty ser kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, pieprz, ewentualnie solimy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego
na moim stole...Część z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji towarzyszącej prezentacji nowych win z Hiszpanii i Portugalii. Makaroniki zawierały bardzo smaczną marmoladą. Mnie najbardziej smakowała ta cytrynowa. Silną reprezentację miały sery. Chorizo oraz Iberico salami jak zwykle pokazały klasę. Od solonych migdałów nie sposób było się oderwać. Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion(...)bardzo smaczne. Jest bardzo aromatyczne. Wyczuwamy w nim wyraźne aromaty jabłkowe, cytrynowe i melonowe. Usta są przyjemnie kwasowe. Wino jest orzeźwiające z przyjemnym słonawym finiszem. Do wstążek cukinii z serem, szynką serrano i gruszką Michał Jancik polecał Garayes Verdejo Rueda 2014 ( 14,99 zł) W nosie dominują tu aromaty owocowe ( jabłko, mango, gruszki). W smaku sporo goryczki, kwasu i nieco
królestwo garówwszelki wypadek” a składniki na tą przekąskę znajdują się w każdej lodówce. Zapraszam!!! Składniki: 4 szt. tortilli, 3 łyżeczki musztardy Sarepskiej, 4 łyżki majonezu, 16 plastrów szynki, 8 plastrów sera, garść posiekanej natki pietruszki, olej lub oliwa Wykonanie: Musztardę mieszamy razem z majonezem. Gotowym sosem smarujemy placki tortilli następnie posypujemy natką pietruszki. Na każdą tortillę układamy 4 plastry szynki(...)plastry sera. Zwijamy w rulonik. Na wierzchu smarujemy oliwą lub olejem. Zapiekamy w piekarniku w 170C przez ok. 10-15 min. Po wypieczeniu kroimy w mniejsze kawałki. Smacznego
Passion of CookingCałe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :) 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól(...)cytryny, by nie ściemniały. Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak. Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety
Kuchenna Kontrrewolucyasmak) sosem z mozzarellą, pomidorami suszonymi i natką pietruszki. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Oczywiście gotujemy(...)długo żeby nie był gorzki. Później dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażymy przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę. Dusimy wszystko ok 3-5 minut aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy i mieszamy na patelni
Pyza i Surówkapłatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki oregano 2 czubate łyżki sera Grana Padano (lub Parmezanu) 100 g świeżych niewielkich kurek 1 łyżeczka klarowanego mała gruby makaron Makaron ugotować al' dente w osolonym wrzątku. Umytą rukolę zmiksować z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać(...)poddusić na klarowanym maśle, dodając pod koniec sól i świeżo mielony pieprz. Makaron odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze. Udekorować serem Grana Padano, kurkami i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać ciepłe
Czerwień i błękitspędzać ten czas z Bliskimi? Na dzisiejszym talerzu wylądowała dobrze nadziana buła :) Skła dniki: 4 bułeczki 4 duże jajka pęczek szczypiorku pół czerwonej papryki 4 duże plastry szynki żółty ser (dowolna ilość) sól, pieprz pomidorki koktajlowe masło Przygotowanie: Z bułeczki wycinamy górę, wraz ze środkiem. Wkładamy kawałek masła, szynkę, kawałki sera oraz część posiekanego i posolonego szczypiorku
ChilliJemyfetą. Moim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić(...)mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu 3 jaja opakowanie sera feta ok szklanki oleju słonecznikowegp 2 łyżeczki proszku do pieczenia kubek naturalnego jogurtu Ciasto filo rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Twaróg, fetę pokruszyć so miski, wbić jaja, olej, jogurt i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na blasze do peczenia wysmarowanej warstwą oleju rozłożyć
AZgotuj!łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka soli Farsz: 250 gr. mięsa wieprzowego 3 ząbki czosnku 150 gr. ziaren kukurydzy ( z puszki lub świeżej ) 200 gr. sera 1 łyżka oliwa z oliwek Smarowanie: 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać drożdże ( w letniej wodzie rozkruszyć drożdże ). Zrobić w środku dołek, wlać trochę wody(...)Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Smaczne Potrawyoraz na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 2 szklanki makaronu typu świderki 20 dkg. krewetek królewskich 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju 3 ząbki czosnku 15 dkg. tarkowanego sera żółtego śmietana 18%, pół szklanki natka pietruszki świeżej lub suszonej, 2 łyżki stołowe sól pieprz Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie na al dente i odcedzić. Al dente znaczy(...)odlać ją łyżką stołowa.Gotowe krewetki odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron gorący wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, pieczone udka z ziemniakami . Smacznego. Podoba Ci się
Smaczne PotrawyDobre śniadanie to bardzo dobry początek dnia. Przedstawiamy propozycje na śniadanie inne niż klasyczne czyli jajecznica zapiekana. Składniki: 7 jajek 5 łyżek mąki 2 łyżki mleka 15 dkg. sera sól pieprz 2 pomidory 10 plasterków szynki 5 łyżek posiekanego szczypiorku trochę masła do posmarowania formy Przygotowanie: Jajka umyć, rozbić i wymieszać dokładnie w oddzielnej miseczce. Przyprawić solą, pieprzem, dodać trochę(...)mleka i starkowany żółty ser a następnie wymieszać . Jeśli masa stanie się zbyt gęsta możemy dodać jeszcze trochę mleka. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno cienkimi plastrami szynki na nią położyć pokrojone pomidory, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć wlać
Smaczne PotrawyGrillowany melon z twarogiem i miodem Melon z dodatkiem białego sera i miodu, dla zapewnienia energii i poprawy nastroju. Składniki Przepis na 2 osoby 1 melon 2 łyżki miodu ½ owocu granatu 150 g sera twarogowego Sposób przygotowania Melon, pomimo swoich walorów smakowych, jest owocem niedocenianym, a grillowanie w pełni pozwala cieszyć się jego smakiem. Melona kroimy
Miód i pieprz