rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem tym razem miękkiego serka koziego (przeważnie bywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Delikatna, w miarę prosta(...)łyżki miodu lub innego dowolnego syropu roślinnego, lub ksylitolu - 4-5 łyżek octu balsamicznego - kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek (nie trzeba) - 2 roladki kozie (miękkie) lub ser pleśniowy typu blue (najlepiej różne rodzaje) - orzeszki piniowe Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe, odstawić w miseczce do przestudzenia. Na półmisek wyłożyć sałaty, dodać pokrojone na małe kawałki roladki kozie, lub sery
Smaczne ZdroweJedne z moich ulubionych pierogów. Pierogi z botwinką i białym serem SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 400g białego sera 1 jajko sól, pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze
MarciochaKucharzydużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem(...)dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów. 3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnikamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe jajo. Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora . Ser żółty pokrojony w paseczki. Wymieszaj(...)bułce tartej. Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny. Upieczone podałam z jajem sadzonym, jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych dodatkiem niech będą zielone oliwki! Nim wyłożyłam na talerze, dzieciaki już łapsnęły po kilka chrupiących kulek. Starsza córka krzyknęła- mamooooo, to takie inne arancini sycylijskie! No faktycznie, chrupiące
Z Kuchni Do KuchniJeżeli znudziły się Wam tradycyjne pierogi, to mam coś fajnego i pysznego :-) Z łososiem, serem ricotta i odrobiną suszonych pomidorów. Od dawna chodziły za mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest - pierogowa fantazja, grzechu warta. Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest(...)mąki 2 małe jajka szklanka wody + 2 łyżki oliwy Składniki na farsz: 300 g świeżego filetu z łososia 280 g sera ricotta łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli 170 g suszonych pomidorów z zalewy Sposób przyrządzenia: Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić na ok 20 min. Łososia pokroić
pieprzny smaczekZamarzyły mi się pieczone pomidory ,ale z czymś oryginalnym ,pysznym .Moje pulpeciki drobiowe z prażonym słonecznikiem sprawdziły się w nich idealnie ,jeszcze tylko ser feta i zapiekamy!. Składniki : pulpeciki drobiowe z prażonym słonecznikiem , tyle ile mamy pomidorów do zapiekania. ser feta słonecznik prażony na suchej patelni dodatkowo do pomidorów po zapieczeniu pomidory Z pomidorów odcinamy mały kapelusz i wydrążamy(...)złoty kolor ,dodajemy pomidory z puszki i koncentrat ,odrobinę wody i doprawiamy .Całość miksujemy i dodajemy pulpety ,dusimy je w sosie 15 minut . Do każdego wydrążonego pomidora wkładamy pulpet ,ser feta i zapiekamy w 190 stopniach około 20 minut .Czas jest zależny od tego jak bardzo upieczone pomidory lubicie. Moje były jeszcze jędrne ,ale już upieczone . Po wyjęciu posypujemy dodatkowo
Ladylaura.takiej wersji polubią go wszyscy, a spód to istna petarda :) Nawet mój teść, który słysząc "sernik na zimno" dostaje alergii bardzo lubi tą wersję. Do masy serowej użyłam sera mascarpone i żółtek ubitych na parze. SKŁADNIKI: SPÓD: - 250 g herbatników - 300 g nutelli MASA SEROWA: - 400 g sera mascarpone - 4 żółtka - 2 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru - 1 laska wanilii(...)rózgą, ja używam miksera. Co jakiś czas dodawaj trochę cukru i wanilię, kiedy masa potroi swoją objętość dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę dodaj do sera i porządnie wymieszaj. Wylej na spód z nutelli i herbatników, wstaw do lodówki. UMYTE I OCZYSZCZONE TRUSKAWKI zblenduj na gładką masę, ja miałam bardzo słodkie truskawki, nie dodałam cukru. Jeśli Twoje
Kuchnia bezglutenowa LoliDelikatne nadzienie i chrupiąca skorupka utworzona z przypieczonego ser, czy można prosić o coś więcej :) Taka tarta jest sposobem na szybki obiad lub lunch. Składniki: - 100 g mąki z pełnego przemiału - 200 g mąki pszennej - 4 jajka - 150 g margaryny - 12 sztuk zielonych oliwek - 3 pomidory - 100 g startego żółtego sera - 500 g półtłustego twarogu - 4 łyżki kaszy manny(...)gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut
Zainspirowana w kuchnijeszcze kolorowa. Warta spróbowania, polecam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej marki Kupiec 1 szklanka wody szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 7-8 suszonych pomidorów 50 gram sera gorgonzola 150 gram fasoli szparagowej zielonej Podaną ilość kaszy gotujemy w szklance wody z dodatkiem szczypty soli aż ta wchłonie ją całkowicie. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Natkę pietruszki(...)siekamy bardzo drobno i dodajemy do ugotowanej kaszy. Fasolkę szparagową gotujemy przez 8 minut w wodzie, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, ser gorgonzola w kostkę. Fasolkę, suszone pomidory oraz ser dodajemy również do ugotowanej kaszy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Mango Papajabeszamelem. W rondelku rozpuszczamy masło i do gorącego masła dodajemy mąkę. Chwilę przesmażamy. Następnie porcjami dolewamy mleko i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Wyłączamy palnik. Dodajemy przyprawy oraz ser i ponownie mieszamy. Plastry bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą, wycieramy suchym ręcznikiem, obtaczamy w mące i smażymy na lekko złoty kolor na patelni. Naczynie, w którym będziemy piekli musakę smarujemy(...)oliwą. Dno wykładamy plastrami bakłażana, następnie dajemy warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Ostatnią warstwą powinny być plastry bakłażana pokryte sosem beszamelowym, który posypujemy tartym serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 40 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez pokrywki, aby ser mógł się zarumienić. Skomentuj
MamaOskarkaaromacie, która doskonale się sprawdzi na śniadanie dla całej rodziny, zwłaszcza dla najmłodszych. Spróbujcie. ... smak i prostota z nietypowym akcentem świeżego lubczyku - serowa pasta kanapkowa Składniki: 1/2 białego sera chudego lub półtłustego (250 g) 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 1% tłuszczu (150 g) 3 rzodkiewki 5-6 listków świeżego lubczyku szczypiorek (2 "listki") sól do smaku Do podania: sucharki lub pieczywo(...)pełnoziarniste kilka plasterków rzodkiewki Przygotowanie: Do miseczki przekładamy biały ser. Szczypiorek i lubczyk drobno siekamy, dodajemy do sera. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę rzodkiewki. Na koniec dodajemy jogurt i delikatnie solimy.Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników, próbujemy (na tym etapie możemy dodać jeszcze sól lub jogurt). Podajemy z sucharkami lub ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkiZwykły filet z kurczaka jest zbyt nudny? Przestanie taki być, kiedy podamy go w formie roladek. :-) W tej wersji, z serem feta i suszonymi pomidorami smakuje doskonale. A przy tym roladki nie są pracochłonne, drogie ani trudne w wykonaniu. Same superlatywy, w towarzystwie mizerii i fasolki szparagowej świetnie sprawdzą się na lekki, letni obiad. 2 duże filety z kurczaka(...)suszonych pomidorów 1/2 kostki sera feta 6 sztuk szczypiorku sól, pieprz, papryka ostra 1. Filety z kurczaka cienko roztłukujemy. Każdy dzielimy na 3 części tak by można było zwinąć z nich roladki. Obsypujemy obficie solą, pieprzem i papryką. 2. Na środek każdego z kawałków fileta układamy suszone pomidory, ser feta pokrojony w słupki i szczypiorek. Zwijamy w roladki, układamy obok
Szefowa kuchnismażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy obrać, zalać wodą i gotować około 10 minut. Wyciągnąć(...)farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec do rozpuszczenia się sera. Podawać z młodymi ziemniakami. zapiekana kalarepa
O kuchni z uczuciemJaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy(...)termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 min. Na spodzie ciasta rozkładamy usmażone warzywa z boczkiem. Całość zalewamy farszem z sera ricotta. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami mozzarelli. Tak przygotowaną tarte wstawiamy z powrotem do piekarnika na 35-40 min. Smacznego
kulinarnyJa