ser - 17000 przepisów (strona:287/1134)

Tort z kremem twarożkowym z brzoskwiniami 132

pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia: 2 cytryny syrop z brzoskwiń w puszce  Z cytryn wycisnąć sok, dodać do syropu z brzoskwiń i wymieszać. Krem twarożkowy: 700 g sera białego tłustego 600 ml śmietanki   36% 150 g cukru pudru 450 g brzoskwiń z puszki (po odsączeniu) Brzoskwinie pokroić w kostkę. Śmietankę ubić na sztywno. Ser co najmniej dwukrotnie(...)zmielić maszynką. Do sera dodać cukier, zmiksować. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietankę, mieszając delikatnie po każdym dodaniu np. szpatułką. Krem podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Do większej dodać brzoskwinie. Wymieszać. Krem do dekoracji tortu: 1 litr śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować do uzyskani gęstego

kulinarnyswiatdomi
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 430

przepadam za białym mięsem i jak dla mnie jest jadalne dopiero, gdy mocno je zamarynuję albo oszukam jego smak mnóstwem dodatków. Ten kurczak ma w sobie 3 włoskie sery, szpinak, włoski sos marinara i bazylię. Kolory rodem z włoskiej flagi. Smak? Oceńcie sami. Najpierw naszykujemy sos pomidorowy. W rondelku na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie już przeźroczysta, dodajemy(...)poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli.   Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie 4 dorosłe osoby. Danie można

Karo in the Kitchen
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 204

bardzo drobno, na mgiełkę. Super pasuje też świeża bazylia. Dwa lub trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie czosnek i miękkie masło, aż utworzą gęstą pastę. Odrobinę solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy na tarce.   Keksówkę o wymiarach 12 na 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy je na centymetrowe placki, najlepiej prostokątne(...)Docinamy równo boki. Równomiernie smarujemy ciasto połową masła z czosnkiem, posypujemy ziołami i serem. Tniemy ciasto na kromki. Składamy jedną na drugiej, nadzieniem do góry. Gdy już mamy gotowe kromki z obu placków ciasta, składamy je razem i przenosimy do keksówki. Przykrywamy ciasto ściereczką i dajemy mu podrosnąć 40 minut do godziny. Piekarnik nagrzewamy w trybie góra-dół, bez termoobiegu

Karo in the Kitchen
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 199

się grudki, czekamy aż całość ponownie zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli grudki jednak Wam powstały, zmiksujcie całość. Dodajemy przyprawy – startą gałkę, sól, pieprz. Do sosu ścieramy całą kulę sera mozzarella. Mieszamy dokładnie, sos zacznie przypominać gęstego glutka, ale tak ma być. Dajemy mu przestygnąć, najlepiej pod przykryciem. Ubijamy na bardzo puszysto całe jajko i tak naszykowane dodajemy do beszamelu(...)serem. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy sosem zapiekankę.   Wstawiamy moussakę do pieca ustawionego na 180⁰C góra-dół, bez przykrycia, na 45-50 minut. Jeśli góra zapiekanki za szybko Wam się przypieka, przykryjcie ją folią aluminiową. Jeśli zostaje blada a czas pieczenia się kończy – włączcie termoobieg. Serowy beszamel powinien się pysznie przypiec. Moussaka jest lekka, soczysta. Smaki z takim

Karo in the Kitchen
Kapsalon 2797

dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki(...)pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2. Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów

Na Ciasteczkowych Papierach
Domowa pizza 174

mąki 1 żółtko 3/4 szklanki wody sól 2 łyżki oleju Dodatki wg uznania. U mnie było: 2 szt. kiełbasy śląskiej 30 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 25 dag sera żółtego (u mnie Filipek) oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko, wodę i rozkruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić(...)wyrośnięcia. Nie smarować blachy olejem! 2. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze: piec w 250 st. C przez 10-12 min. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
arbuzowa sałatka z awokado i grillowanym oscypkiem 231

łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem, a następnie wszystko razem mieszamy z świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony(...)paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym taką sałatkę podajemy do ryby, najlepszy będzie łosoś - otrzymujemy w ten sposób ciekawą paletę smaków

zobacz ich smak
Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim 169

Szpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta  sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1  cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)smażymy ,aż mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody.  Dodajemy do mięsa. Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.  Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta

W kuchennym oknie Ewy
Langosz - węgierski placek 176

wiecie, że jest smaczny, jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować to polecam. Podawać go można na kilka sposobów. Ze śmietaną i cukrem, z sosem czosnkowym, ze śmietaną i żółtym serem. Właśnie tak dzisiaj go przygotowałam. Uprzedzam, że jest bardzo sycący :) Składniki: Ciasto 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 3 średnie ugotowane ziemniaki 400 g mąki(...)pszennej 2 łyżki oleju sól Olej do głębokiego smażenia 1/2 szklanki startego sera 200 ml kwaśnej śmietany pieprz Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier, 3 łyżki mleka i wszystko wymieszać. Nakryć kubeczek ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe składniki wraz z  wyrośniętymi drożdżami i zagnieść ciasto

O kuchni z uczuciem
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 385

polskiej kuchni bardzo często mamy do czynienia z roladkami, czy to w postaci zrazów, czy chociażby śląskich rolad. My pokażemy roladki z kurczaka, wypełnione pysznym nadzieniem z suszonymi pomidorami, serem mozzarella i bazylią, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Danie jest bardzo proste, a połączenia smaków, bardzo, bardzo pyszne. Przepis Składniki: 7-8 kotletów z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów 3 opakowania sera(...)szynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut w temperaturze 180’C. Odwijamy z folii i podajemy. Dzięki zapakowaniu mięso jest bardzo soczyste, a ser nie wypływa ze środka. To wszystko, tak proste przygotowanie, a danie inne od znanych nam roladek. Świetnie pasuje do ziemniaków z rozmarynem , które pokazywaliśmy w zeszłym tygodniu. ….Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Schab z szynką parmeńską i bazylią 151

kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów,  3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki,  tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety owijamy szynką(...)żeby większa jej część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron

Pobite gary Barbary
Kolorowa zupa z żółtego sera 155

Składniki: * 2 szklanki mleka * 2 szklanki bulionu (może być z kostki) * 50 dag wędzonej kiełbasy * 50 dag żółtego sera * 2 średnie cebule * pół czerwonej papryki * puszka kukurydzy * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * tłuszcz do smażenia * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Wędlinę i warzywa podsmażamy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Mleko(...)bulion wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy podsmażoną kiełbasę, warzywa i kukurydzę. Gotujemy około 10 min. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Pobite gary Barbary
Ryba w koperkowym sosie 134

Składniki: * 50 dag filetów z ryby * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do smażenia * 2 pęczki koperku * 20 dag żółtego sera * szklanka kremówki * łyżka masła do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiany kolor.  Przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. Koperek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce na grubych(...)oczkach. Koperek i ser mieszamy z kremówką. Zalewamy rybę. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15 minut

Pobite gary Barbary
Sałatka grecka 255

grecka jest prosta w przygotowaniu, istnieje kilka wariantów tej chrupiącej przystawki. Ważny jest sos.I zachowanie proporcji. Składniki sałata lodowa czarne oliwki zielone oliwki pomidory koktajlowe pomidory śliwkowe kolorowa papryka ser feta ogórek gruntowy oliwa z oliwek cytryna lub ocet czosnek bazylia listki cebula dymka lub szczypior Sos- to bardzo ważne ,aby zostały zachowane w tym sosie proporcje – oliwy z oliwek(...)musi być zawsze trzy razy więcej niż soku. Oliwę z oliwek, sok, czosnek przeciśnięty przez praskę mieszam dokładnie, odstawiam. Składniki na sałatkę odpowiednio kroję na kawałeczki. Dodaję na koniec ser. Mieszam delikatnie. Przed samym podaniem dosmaczam sosem. Sałatka grecka gotowa. Takie kolorowe sałatki wspaniale prezentują się na stołach. Są radosne. Można podawać w towarzystwie półmiska wędlin, serów,kabanosa. Dla każdego

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami 327

100g ricotty lub mascarpone kilka suszonych pomidorów lub 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) kilkanaście czarnych oliwek świeża lub suszona bazylia 10 dag startego sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj (al dente) w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Brokuł podziel na różyczki, także ugotuj (al dente) w osolonej wodzie ze szczyptą cukru(...)bazylią i makaronem z brokułami (brokuł można pokroić na drobniejsze kawałki) oraz pokrojonymi oliwkami. Całość wymieszaj.  Dodaj odsączonego tuńczyka. Wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym i piecz ok. 25 minut w 180 stopniach do rozpuszczenia sera. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów