~ karobowy sernik podany z amazake ryżowym i truskawkami~ No to mamy lipiec...Szczerze mówiąc to chciałabym żeby czas płynął jak najwolniej i wakacje trwały jak
breakfast of dreamsCiacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste do przygotowania. A nazwa... no cóż, moim zdaniem trochę krzywdząca, ale skoro funkcjonują ciasta o zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki
Domowa Cookierenka Agi~truskawkowo-kokosowy* sernik~ *z mąką kokosową Zakwalifikowałam się na miesięczny wakacyjny staż w Warszawie!!! Nie wiem w jakiej restauracji będę pracować, ale sam fakt, że
breakfast of dreams~gotowany kakaowy sernik z domowym rabarbarowym curd'em ~ Zimno, szaro, deszczowo...Wait, what, czy na pewno jest maj? Wczoraj wróciłam do domu zmęczona i
breakfast of dreams~jagodowy gotowany sernik w słoiku po Nutelli~ Czyszczę kolejny słoik, znajduję ostatnie jagody w zamrażarce - przecież zaczyna się nowy sezon! :) Pierwszy tydzień w pracy. Jak
breakfast of dreams~dyniowy gotowany sernik w słoiku po maśle orzechowym~ Nie wiem czy lepsze było połączenie wczorajsze, czy dzisiejsze...Oba są obłędnie pyszne! Jak tak dalej
breakfast of dreams~kakaowy sernik gotowany z chia z domowym dżemem malinowo-brzoskwiniowym ~ To dzisiaj...Jakoś dam radę, muszę, Ten najgorszy najcięższy dzień. W poniedziałek otrzymałam pokaźną paczkę
breakfast of dreams~sernik dyniowo-bananowy z mieszanką ziaren Cynamonowy Raj ; kawa bananowa ~ Wczoraj aktywowałam ask.fm , nie wiem na jak długo, to zależy od Was i poziomu pytań
breakfast of dreams~jaglany sernik z ricotty z malinami (również w środku) ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Zapiekam ponownie...Ale aż żal nie skorzystać z piekarnika, kiedy ma się wolne
breakfast of dreamsmną, sesja i zaliczenia nadciągają dziś rano przed wyjściem upiekłam ten sernik, muszę przyznać, że jest to jeden z lepszych serników jakie robiła, pewnie jest to związane z większą ilością tłuszczu w serze, ponieważ wyjątkowo nie użyłam chudej Emilki ;) Składniki: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla) 6,5% tłuszczu) 0,5 szklanki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMniej znana wersja sernika na zimno. Przeważnie robione są z serków homogenizowanych a ten z sera, jest bardziej konkretny i bardziej sernikowy. I bez żelatyny. Spód: 5 batoników chocapic, 100 g migdałów bez skórki, 100 g miękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego
królestwo garówZebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt
UgotujmyTo.plmasło czy margarynę) ubitą śmietanką lub też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka
Pyry na Gazserników, jakie jadłam. W mojej rodzinie wzbudził kontrowersje ze względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :) Polecam na Wielkanoc! :) Składniki na tortownicę o średnicy(...)samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty. Masę serową wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika
Zawsze głodna!łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut
Zainspirowana w kuchniDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego zamrożenie. Składniki: Spód: biszkopty, herbatniki lub cisto półkruche Masa serowa: 1,20 - 1,50 kg sera białego 2 szkl. mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe(...)olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę. W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą
Kolorowy Przepisownikkajmakiem jeszcze nie dlatego dzisiaj sernik kajmakowo-kokosowy Składniki na spód sernika: - 70 g mąki - 70 startych migdałów - 30 g cukru pudru - 50 g masła - 1 żółtko - 1/2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serowo-kajmakową: - 500 g sera mielonego - 75 g masła - 75 g cukru pudru - 150 g masy kajmakowej - 3 jajka(...)ucieramy w misce masło z cukrem a następnie dodajemy żółtka tylko nie wszystkie na raz a stopniowo, kiedy się już pierwsze wrzucone połączy z masą. Kolejnym krokiem jest dodanie sera, który z wcześniejszymi składnikami miksujemy na jednolita masę . Potem dodajemy masę kajmakowa i znów miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły. Gdy to już nastąpi dodajemy mieszankę mąki, budyniu i proszku
Kuchenne WariacjeSernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru(...)ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Pianę bezową wykładamy na ser z brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka ciasta możemy dodać kakao,wtedy będziemy mieć kolorowy sernik :-) Pieczemy w temperaturze 180 C około 45 minut
Przepisy i porady kulinarnemmmm „niebo w gębie” ;-) Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik. Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami? Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą to nie tylko moje zdanie i gdybym zrobiła podwójną ilość też(...)wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera ( nie może być z wiaderka ) 250 ml kwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek
Na słodko lub wytrawniewyszedł mi pyszny już za pierwszym podejściem :) Spróbujcie koniecznie! Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 168 ( moja jedyna modyfikacja to dodanie spodu i rodzynek ) 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( użyłam sera z wiaderka Vitello ) 300 g cukru 100 g miękkiego masła 40 g mąki pszennej 450 garść rodzynek 1 jajko 4 żółtka 4 białka cukier waniliowy 100 g herbatników(...)misce krótko ubijać ( na małych obrotach ) ser, dodając jajko i żółtka, po jednym. Następnie dodać rodzynki, masło i mąkę. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ºC na godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę 150 ºC, sernik przykryć folią aluminiową i piec
Atlas Smakówśliwkowa Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem i gotować do momentu aż zmienią kolor na czerwony i zgęstnieją , następnie przelać przez sitko. Ser zmiksować z cukrem, dodać mus śliwkowy i dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli żelatynę, odstawić do lodówki aby masa stężała. Foremkę keksówkę, wyłożyć folią spożywczą(...)upieczonego biszkoptu wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową, przykryć wyciętym biszkoptem, na biszkopt wylać tężejącą masę śliwkową i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik
RAROSSAupał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła Masa I warstwa 1 kg sera mielonego 500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu
W kuchennym oknie EwySernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka
Tradycyjna KuchniaGŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński z owocami ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową ucztę wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy w cenie
Ostra na SłodkoCzeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie i macie cudowny, domowy sernik bez dodatku mąki! Czego chcieć więcej? Hmm, może słońca?! "Składniki:400 g sera białego200 g serka naturalnego/waniliowego50 g pokruszonych biszkoptów5 jaj3/4 szklanki cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ser i serek wrzucamy do malaksera
Słodkie Przyjemności