Hej! Bakłażan albo oberżyna czyli ciąg dalszy mojego zachwytu nad tym smacznym warzywem. Dzisiaj robiłam zapiekanego. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniejeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny • 1 szklanka malin, poza sezonem mrożonych
To co kochamefekt wizualny gwarantowany. Smaczku dodae polewa czekoladowa i truskawki. To był sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 4 jajka • 1 budyń śmietankowy Masa czekoladowa • 250 g masła • 200 g cukru – 1 szklanka • 1 cukier waniliowy
To co kochamsernikożerców to podwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka kakao • 1 czekolada gorzka • 1/3 szklanki mleka Spód
To co kochammalinami postanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: • 1/2 kg sera białego mielonego • 1/2 kg sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy • 10 miękkich moreli • 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele
To co kochamsytuacji na przykład jakiś kremowy deser z produktów, które mam pod ręką. KREM CHAŁWOWY Składniki: (na 2 porcje) 50 g chałwy waniliowej 100 g białej czekolady 200 g sera białego 40 g masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rodzynki do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Z białka ubijamy sztywną pianę
Bon appetit mon amiemiodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz Tahini. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników (niezbyt długo
Bon appetit mon amiepył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki można dodać budyń waniliowy albo śmietankowy -proszek). Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy
Bon appetit mon amieFarsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak smażymy do momentu, aż odparuje z niego większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki
Zdrowo i kolorowowszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak bardzo często zastępuje cytrynę. Jest też jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej za'atar (zatar) ( tutaj przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki. Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji. Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki
Wypisz WymalujSkładniki: 4 garści rukoli, 1/4 gruszki, 4 świeże figi, 2 plasterki żółtego sera pleśniowego, 2 plasterki białego sera pleśniowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, Fit up Kamis do sałatek. Przygotowanie: Na talerzu układamy świeżą rukolę. Świeże figi kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Plasterki sera pleśniowego kruszymy i układamy między figami, Na koniec gruszkę kroimy w długie
Aga w kuchniSezon na pomidory jest w pełni, możemy zatem przygotować szybkie spaghetti z pomidorami. Pokażę Wam jak zaoszczędzić czas i w 15 minut przygotować pyszne aromatyczne spaghetti
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mniej. Będę jednak w tak magicznej miejscówce, że na pewno coś tutaj wrzucę. Póki co, leniwe z pesto z rukoli, z suszonymi pomidorami i serem Bursztyn. Składniki: 200 g białego sera półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 5 suszonych pomidorów z zalewy garść startego sera bursztyn (może być parmezan) pieprz 2 łyżki pesto z rukoli (przepis
Kardamonovysałatka jarzynowa – post dr Dąbrowskiej Sałatka w słoiku z kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z awokado i ogórkiem kiszonym Sałatka z awokado i serem camembert TARTY Tarta z białym serem Dietetyczna tarta z łososiem i brokułami PIZZA Pizza ze szpinakiem KOKTAJLE Czekoladowy koktajl z awokado Koktajl ze szpinakiem Smoothie z ananasem Artykuł Jedzenie na piknik – 10 propozycji pochodzi
Dorota Smakujezawartością puszki. Dodajemy posiekany koperek, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy razem na małym ogniu jeszcze przez 5-6 minut. Halloumi to biały ser z Cypru – robi się go z mieszanki surowego mleka owczego i koziego (czasami krowiego). W smaku jest łagodny – słodkawy i mleczny, a przez moczenie w solance lekko słony.Przy(...)zamarynowania na przynajmniej 30 minut. Wegańskie halloumi smażymy tak samo, tylko odrobinę dłużej – ok. 4 minut na stronę. SKŁADNIKI 2-3 średniej wielkości porcje obiadowe 250g sera halloumi 1,5 puszki białej drobnej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże łodygi selera naciowego 1 średnia cebula, biała lub czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
Karo in the KitchenBardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i
KuchniaWeDwoje.plKsiążce kucharskiej. Ten jest bardzo prosty – szybki spód z gotowych ciastek owsianych z czekoladą i kropelki czekolady zatopione w serze. Składniki: • 1 kg mielonego białego sera – używam Piątnicy • 5 jajek • 1 budyń waniliowy • 1 cukier waniliowy • 1 szklanka cukru • 200 g drobnych groszków czekoladowych, dostępne jako posypka Spód • 250 g herbatników owsianych Digestive
To co kochamozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni(...)spodzie (sernik królewski) Sernik na czekoladowym spodzie Pascha Pascha, czyli sernik na zimno. Narodowa wielkanocna potrawa rosyjska, która zrobiła karierę w kuchni międzynarodowej. Paschę przyrządza się ze słodkiego tłustego sera białego, śmietanki, cukru i deserowego masła. Doskonale wymieszane składniki, stanowiące niezbyt gęstą masę wkłada się do specjalnej formy wyłożonej warstwą gazy, która odciąga nadmiar wilgoci. Należy włożyć do lodówki
Ciastka - domowe słodkościSKŁADNIKI 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola 100g białego sera - mozzarella 100 g sera parmezan 100g miękkiego żółtego sera typu gouda, galbani 200 ml mleka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli 400 g makaronu świderki 20 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu skracając czas o 2 minuty, aby był "al dente" czyli lekko nie dogotowany
zielonacukinkaUwielbiam naleśniki z truskawkami, to moje jedzenie. Naleśniki z serem i truskawkami Składniki: Nadzienie : biały ser - 350 g żółtko jajka- 1 szt cukier waniliowy - 1 łyżeczka cukier - 2 łyżki ciasto na naleśniki mąka - 2 szkl woda - 1,5 szkl mleko - 0,5 szkl jajka - 2 szt sól szczypta dodatkowo truskawki cukier puder do posypania naleśników Sposób przygotowania: Truskawki umyć, oszypułkować
Kuchnia Danusi