Fasolada fasolka na gęsto po grecku 86ilością oliwy z dodatkiem koncentratu pomidorowego. FASOLADA FASOLKA PO GRECKU SKŁADNIKI 1 kilogram świeżej fasolki lub 500 gramów suszonej; 2 cebule; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 marchewka; 2 łodygi selera naciowego; pół bulwy świeżego fenkuła; natka pietruszki; 2 liście laurowe; kilka ziaren ziela angielskiego; oliwa extra... Artykuł Fasolada fasolka na gęsto po grecku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
PIECZARKOWA Z PULETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY I KUSKUSEM PERŁOWYM 133moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku. Pychota! Składniki: 400 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek pora 1 cebula liść laurowy ziele angielskie masło klarowane/olej śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki do posypania 100 g kuskusu perłowego Wykonanie: Kiełbasę wyciskamy z osłonki. Robimy
Walijskie Pichcenie
Grecka zupa soczewicowa z warzywami 101startymi pomidorami. ZUPA SOCZEWICOWA SKŁADNIKI 100 gramów brązowej soczewicy 200 gramów pomidorów z puszki lub 1-2 duże pomidory 750 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego cebula czerwona marchewka łodyga selera naciowego 1 większy ząbek czosnku liść laurowy kmin rzymski mielony szczypta suszonych płatków chili oliwa... Artykuł Grecka zupa soczewicowa z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Bucatini alla crudaiola na letni obiad 74pomidory koktajlowe i świeża papryka marynowane w oliwie a następnie połączone z makaronem. BUCATINI ALLA CRUDAIOLA SKŁADNIKI 250 gramów makaronu bucatini; 8 pomidorków koktajlowych; garstka liści bazylii; jedna łodyga selera naciowego; jedna zielona papryka; 1-2 ząbki czosnku; 1-2 łyżeczki kaparów; suszone oregano; oliwa extra vergin; sól, pieprz; przepis na bucatini alla crudaiola Artykuł Bucatini alla crudaiola na letni
Kuchnia Tomka
Zupa z łososiem i warzywami fińska 107litra domowego bulionu warzywnego; 300 gramów fileta z łososia; 2 ziemniaki; 1 marchewka; 2 garści groszku (może być mrożony); 1 czerwona cebula; połowa brokuła; kawałek pora; 1 łodyga selera naciowego; mleko; gęsta, kwaśna śmietana; pęczek świeżego... Artykuł Zupa z łososiem i warzywami fińska pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami 140ciecierzycą . Prosta, szybka do zrobienia, sycąca i co oczywiście bardzo ważne… PYSZNA! Sałatka z ciecierzycą i oliwkami W misce poza tytułowymi dwoma składnikami znalazły się rownież łodygi selera naciowego, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, uprażone orzechy nerkowca oraz duża ilość zielonej pietruszki, która jest świetnym źródłem witaminy C. Całość skąpana jest w odrobinie oliwy, soku z cytryny i doprawiona kuminem
Blendman
Ossobuco alla Fiorentina z warzywami 103Plaster giczy cielęcej duszony z drobno pokrojonymi warzywami oraz białym winem i świeżym rozmarynem. OSSOBUCO ALLA FIORENTINA SKŁADNIKI 3 plastry giczy cielęcej; 1 marchewka; 1-2 łodygi selera naciowego; 1 duża cebula; garść mrożonego, zielonego groszku; kilka gałązek świeżego rozmarynu; kilka ząbków czosnku; kieliszek białego, wytrawnego wina; masło; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na ossobuco... Artykuł Ossobuco alla Fiorentina
Kuchnia Tomka
Zupa z mamuta z ogromem innych warzyw 92Zupa jarzynowa z dodatkiem mamuta zbudowana na bazie soffritto czyli długo smażonych cebuli, selerze i marchwi. ZUPA Z MAMUTA SKŁADNIKI 500 gramów zielonego mamuta; 3 duże ziemniaki; 1 spora marchewka; bulwa kopru włoskiego (fenkułu); mały kawałek pora; 1 większa cebula; 1 duża łodyga selera naciowego; 2-3 ząbki czosnku; suszony cząber; suszone zioła prowansalskie; gęsta, kwaśna... Artykuł Zupa z mamuta
Kuchnia Tomka
Tagliatelle al ragu bolognese 109RAGU BOLOGNESE SKŁADNIKI 400 gramów świeżego makaronu tagliatelle lub pappardelle; 700 gramów wołowiny (najlepiej karku lub łopatki); 300 gramów surowego, niewędzonego boczku; 100 gramów marchewki; dokładnie 100 gramów selera naciowego; 100 gramów cebuli; szklanka dobrego, włoskiego czerwonego wina;... Artykuł Tagliatelle al ragu bolognese pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Kaszanka z soczewicą z warzywami 101SOCZEWICĄ SKŁADNIKI 1 kaszanka o wadze około 200 gramów; 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1 nieduża czerwona cebula; mały kawałek czerwonej papryki; 50 gramów czarnej lub zielonej soczewicy; 1 łodyga selera naciowego; dymka; mała papryczka chilli; przepis na kaszankę z soczewicą z warzywami Artykuł Kaszanka z soczewicą z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Spaghetti alla bolognese czyli twór potwór 109gramów makaronu spaghetti, ale jednak lepiej tagliatelle; 450 mielonej wołowiny; 450 gramów mielonej wieprzowiny; 100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego); kieliszek czerwonego, wytrawnego wina; 1 marchewka; łodyga selera naciowego; 1 cebula; masło; oliwa z oliwek; domowy sos pomidorowy; pół szklanki... Artykuł Spaghetti alla bolognese czyli twór potwór pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Najlepsze przepisy na falafel - Jak go smażyć, z czym jeść? 127oleju 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1/4 szklanki soku z cytryny Opcjonalnie: 1/4 szklanki startej na grubej tarce marchewki lub selera naciowego. Wszystkie składniki razem zmiksuj na gładką masę. Masa powinna być lepka, ale nie zbyt gęsta. Jeśli jest zbyt mokra, dodaj trochę mąki. Wyroluj w długie wałeczki i pokrój
kruche babeczki
Makaron z owocami morza 92makaronu spaghetti lub linguine 300 ml przecieru pomidorowego szklanka bulionu rybnego lub jarzynowego 8 świeżych małży 8 większych krewetek 3-4 nieduże kalmary marchewka czerwona cebula 1-2 łodygi selera naciowego suszony anyż suszone... Artykuł Makaron z owocami morza pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Klopsy w sosie cytrynowym z Grecji 103soku z cytryny. KLOPSY W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI 250 gramów mięsa mielonego 3/4 szklanki ryżu do risotto czerwona cebula natka pietruszki świeży koperek oliwa extra vergine duży ziemniak marchewka seler naciowy lub korzeniowy mały por lub dymka 3 wiejskie jajka mąka... Artykuł Klopsy w sosie cytrynowym z Grecji pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Ragout z jelenia po myśliwsku 117czerwonym winie. RAGOUT Z JELENIA SKŁADNIKI 600 gramów mięsa gulaszowego z jelenia; 500 ml bulionu wołowego; 300 ml czerwonego wina; 150 gramów cebuli; 80 gramów marchewki; 80 gramów selera naciowego; mąka pszenna; koncentrat pomidorowy; 5-7 jagód jałowca; suszony rozmaryn; suszony tymianek; liść laurowy; sól, pieprz; przepis... Artykuł Ragout z jelenia po myśliwsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka