Kolejna propozycja na schab duszony. Tym razem schab z cebulą, czosnkiem i pomidorami, pachnący majerankiem i lubczykiem. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych 4 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 300 g pomidorów papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 2 czubate łyżeczki majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku sól pieprz kilka łyżek oleju lub oliwy Wykonanie
Smak mojego domuskładniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso
Domowy Smak Jedzeniawsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy 5 minut. U nas był to dodatek do kaszy bulgur i kotletów schabowych. Sama w sobie jest równie wyśmienita. A dla tych, którym oczy się same zamykają tak jak mi, mocne uderzenie, hiciorem zwane
Dzieje kuchennej Wiewióryonakłuwałam nakłuwaczem do mięsa (świetny wynalazek, bo podczas obróbki cieplnej mięso jest bardziej soczyste). Posoliłam i oprószyłam pieprzem z każdej strony. Obwiązałam cienkim sznureczkiem nadając schabowi ładny owalny kształt. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam mięso i obsmażyłam z każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło. Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam
Kuchnia u Krysiułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni . Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym sosem. Tym razem z sosem z czerwonego wina. Doskonałe połączenie smaków, które serdecznie polecam i... życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysiswoje miejsce wśród ostrych produktów, podobnie jak bawarska o pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem
Codogaratakie upały tradycyjny polski obiad ze schabowym, chyba raczej nie leży w kręgu naszych zainteresowań ;) Coś jednak trzeba jeść, najlepiej na zimno, sezonowo, naturalnie i zdrowo. Chłodniki świetnie się w takiej sytuacji sprawdzają, zarówno te wytrawne - nasz chłodnik z botwinki, czy hiszpańskie gazpacho, jak i te owocowe. Ostatnio zrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka
Quinoa Raz!związku z tym, że ostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję:) Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam ryby i owoce morza postawiłam na bezpiecznego łososia, którego nawet mój połówek toleruje. Postanowiłam poszukać czegoś innego niż zwykle i takim też sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii
karmelowyhasło „zdrowe jedzenie” wywołuje na twarzach wielu osób niechętny grymas. „Zdrowe” wydaje się być automatycznie niesmaczne, a przy tym niezbyt sycące. Co takiego się wydarzyło? Może to wina słynnych „schabowych” sojowych, jednych z pierwszych produktów na półkach ze zdrową żywnością […] Artykuł Nuggetsy szpinakowo-orzechowe, czyli zdrowy fast food pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkakukurydzą. W tym sezonie wzięłam się ostro za cukinie (kupujemy ją w ogromnych ilościach) i odkrywam różne świetne dania. Kiedyś cukinia była robiona u nas w domu jako schabowy, panierowany w bułce tartej i smażony na oleju. Fiu fiu - takie tłuściochy. Kompletnie nie znałam innych przepisów z użyciem tego warzywa. Do tej pory nie mogę zrozumieć dlaczego cukinie traktowaliśmy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDziś proponuje jedne z popularnych kotletów, które obok schabowego i mielonego są w czołówce na polskich stołach. Smacznego! Kotlet de volaille Składniki 5 plastrów schabu 5 plasterków zółtego sera 1 duży ogórek kiszony(pokrojony w słupki) 5 pasków papryki czerwonej mąka/bułka tarta 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Plastry schabu dokładnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
Smaki Nataliiwśród kucharzy moda na poszukiwanie doświadczeń w plenerze. Na łące, jeziorze czy w lesie odkrywają nowe możliwości integracji kuchni z naturą. Prawdziwi, kulinarni artyści nie ograniczają polskiej kuchni do schabowego, golonki, czy kapusty, a dążą do poszukiwania nowych smaków, sposobów przygotowania i serwowania tradycyjnych potraw. Nowe poszukiwania I stotny wpływ na zmiany w kuchni ma sposób przygotowywania potraw. Wraz
Kuchcik gotujedodatkiem czosnku według tabeli peklowania pięć dni wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm. Po tym czasie szynkę myjemy pod bieżącą wodą ,osuszamy dokładnie i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją trochę obić ,miejsca od środka gdzie będzie składana .Jeśli mamy jeden kawałek który nie wymaga składania nie musimy używać tłuczka i dodawać żelatyny.Następnie dodajemy żelatynę w miejscach
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jedno z najpopularniejszych, zaraz po schabowym, dań często pojawiające się na polskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim zdaniem jedno z najbardziej wszechstronnych polskich dań. Można podać je z ziemniakami i mizerią, pysznymi buraczkami, a następnego dnia zrobić do nich sos pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy i cieszyć się pysznym daniem, które nie będzie
Cooking Monsterpotrawy zawsze będą najlepsze tylko w jej wydaniu i choć nie wiadomo jak starałabym się jej dorównać, to po prostu się nie da. Nawet Dominik często smęci, że zjadłby schabowego mojej Mamy. I wcale mnie to nie dziwi - jest po prostu pyszny. :) Mama od zawsze była moją inspiracją, bo świetnie radziła sobie z prowadzeniem domu. Potrafiła wyczarować obiad z niczego
Cooking Monster