Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: ? puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? szczypta suszonego oregano
To co kochamduża niespodzianka kulinarna – niespotykany kolor i wyjątkowy smak. Udane połączenie marchewki, buraka i orzechów włoskich to pomysł Ewy Wachowicz. Zdecydowanie polecam, my jedliśmy ją jako dodatek do schabu w sosie pieczarkowo-jabłkowym. Składniki: ? 1 kg marchwi ? 1/2 kg surowego buraka ? 1 jabłko ? 1/2 szklanki orzechów włoskich ? 1 ząbek czosnku ? sól, cukier do smaku ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki śmietany
To co kochamaromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia
To co kochammojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: ? 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego ? 1 szklanka dżemu żurawinowego – słoiczek szklankowy Wykonanie: ? Wino gotować na wolnym
To co kochamŻurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: ? 1 kg żurawiny ? 2 szklanki słodkiego wina czerwonego ? 3/4 szklanki cukru Wykonanie: ? Żurawinę przed smażeniem zamrozić
To co kochamrobiła dość często z kapustą kiszoną, co jest dość nietypowe. Ale to właśnie w takiej wersji ta zupa jest najlepsza. Co jest kluczowe? - zupę gotujemy na kościach od schabu, cały rząd kości, wędzonych żeberkach lub wędzonym boczku - ale taka jest bardzo tłusta odradzam- i np. na korpusie kaczki - używamy suszonych prawdziwków, 1/2 główki czosnku polskiego, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego
SMYKWKUCHNIbułki tartej Znudziło się Wam już tradycyjne obtaczania mięsa w bułce tartej? Koniecznie spróbujcie kotletów smażonych w tej delikatnej i pysznej panierce. W ten sposób możemy przygotować zarówno schab jak i filety z kurczaka. Polecam! Składniki: 3 kotlety schabowe 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka sól i pieprz czosnek granulowany olej i masło do smażenia *** Kotlety
Blog z Apetytemkiełbasaę śląską.Składniki1kg schabu1 kg łopatki 1 kg szynki 2 kg boczku6szt ząbków czosnku16g peklosoli na 1kg mięsa1,5g kolendry na 1kg mięsa2g pieprzu na 1 kg mięsa Wykonanie Schab mielimy na siatce 12 mm, szynkę i łopatkę na10 mm, a boczek na siatce 2-3 mm. Wszystkie mięsa wkładam do miski, dodaję przyprawy
Kulinarne pyszności Molkiprosty i smaczny sposób na kotlety schabowe w nieco odmiennej wersji. Dodatek wędzonego boczku sprawia że kotlety są soczyste i mają mega aromatyczny smak. 3 porcje 3 plastry schabu każdy o wadze około 150 g 3 grubsze plastry boczku wędzonego parzonego sól pieprz mąka do panierowania Smalec do smażenia Kotlety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie lekko rozbić
Andzia Pichcirestauracja, którą nazwano na cześć ulubieńca Marszałka – Bolesława Wieniawy-Długoszowskiego. W lokalu tym postawiono na klimat międzywojennej Warszawy oraz na dania, którymi nie pogardziłby żaden ówczesny oficer. Gęsi pipek, schab po warszawsku, gołąbki po biłgorajsku z kaszą gryczaną i grzybami oraz sum po polsku – oto wybrane dania z karty. Miłośnicy dań mięsnych mogą sięgnąć po żebro wołowe, fani kuchni roślinnej
Kuchcik gotujeZnudziły Ci się kotlety ze schabu, spróbuj przygotować kotlety z udek kurczaka. Pierzynka tak przygotowanie sprawi, że kotlety są soczyste i smaczne. czytaj przepis
Kulinarna ChwilaPokrojone w paski mięso smażone z cebulą i pieczarkami a następnie duszone z ogórkiem kiszonym. STROGONOW WIEPRZOWY SKŁADNIKI 500 gramów schabu wieprzowego; 300 gramów pieczarek; 3-5 ogórków kiszonych; 1 duża cebula; 2 kromki żytniego chleba; koncentrat pomidorowy; mielona słodka papryka; suszony tymianek; masło; sól, pieprz; przepis na strogonow wieprzowy Artykuł Strogonow wieprzowy przekręt doskonały pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaMarynowany w rozmarynie schab jagnięcy pieczony i podany w sosie kurkowym z dodatkiem śmietany. COMBER JAGNIĘCY W SOSIE KURKOWYM SKŁADNIKI 1 comber jagnięcy; 200 gramów kurek; 200 ml słodkiej 30 % śmietanki; 2 gałązki świeżego rozmarynu; 3 ząbki czosnku; masło klarowane; oliwa extra vergine; sól, pieprz; przepis na comber jagnięcy w sosie kurkowym Artykuł Comber jagnięcy w sosie kurkowym pochodzi
Kuchnia Tomkadomową kostkę bulionową , którą błyskawicznie przygotujesz i zamrozisz na zapas. W razie potrzeby, rozpuścisz w gorącej wodzie i gotowe! W tym przepisie możesz dodać inne mięso – kurczaka, karkówkę czy schab . Postępuj tak samo jak z polędwiczkami. Pierwsza opcja nie wymaga długiego duszenia, bo jest dość miękkie. Danie urozmaicisz kopytkami, kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym albo makaronem. >> Zobacz też: Najprostsze
Rozdomowiona