trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa. Z kolei ubijanie wołowiny tłuczkiem bywa nieco większym wyzwaniem dla rąk aniżeli w przypadku wieprzowego schabu. Wołowina w większości wypadków nie jest bowiem mięsem szczególnie miękkim. Dlatego ważną sprawą jest doprowadzenie jej do takiej kruchości, aby konsumpcja zrazów była naprawdę przyjemnością, a nie wyzwaniem dla zębów(...)kolor zrazów, ale przede wszystkim utrwala ich kształt i „zamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba
Kulinarna Pokusapodać tylko z samym pieczywem. My lubimy ją z dodatkiem grubego makaronu. Przepis na mięso wieprzowe duszone z warzywami , to pomysł na obiad z jednej patelni, dlatego znacznie ułatwia gotowanie, a potem sprzątanie. Jeśli lubisz, do dania możesz w sezonie dodać również grzyby, a poza nim również pieczarki. Jeśli szukasz więc pomysłu na proste w przygotowaniu danie z wieprzowiny, zapraszamy(...)pieprzem oraz solą. Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad z wieprzowiną, być może przypadnie Ci do gustu nasza karkówka duszona z cebulką , pyszna, mięciutka karkówka w sosie własnym oraz schab w sosie pieczarkowym . Polecamy też przepis na zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami , a także na żeberka w sosie własnym . Życzymy smacznego! Artykuł Wieprzowina z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia Na Wypasiejestem kucharzem, ani cukiernikiem z zawodu. Ja też wciąż się uczę, niejednokrotnie na własnych błędach, nie wiem wszystkiego i na wszystkim się nie znam. Mimo to kocham gotować i nie wyobrażam już sobie życia bez fotografowania i spisywania tego co zrobiłam, dlatego możecie spodziewać się kolejnej porcji pyszności. A jakie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem w minionym roku? Zapraszam(...)pieczone ziemniaki Pomidorowa sałatka z fetą i sosem czosnkowym Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową Schab serowo-koperkowy Sałatka z tortellini i ananasem Przekładane ciasto kawowe z orzechami Tych smakowitych przepisów było dużo, dużo więcej, ale musiałabym tu zrobić drugą taką listę. Te 25 przepisów zrobiło
Smaki Na TalerzuOstatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)dodajemy szpinak. Smażymy na małym ogniu aby woda odparowała. Dodajemy łyżkę śmietany/jogurtu. Przyprawiamy solą i pieprzem na ostro. Kurczaka smażymy na patelni rozgrzanej bez oleju do miękkości. Makaron gotujemy. Na talerzu nakładamy najpierw makaron na to sos szpinakowy posypujemy to kurczakiem - gotowe! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniszczęście w przypadku testowanych przeze mnie pojemników Super VAC nie musicie się o to martwić. Czym są pojemniki SuperVAC? Jak się okazuje, kilka pojemników próżniowych może całkowicie zrewolucjonizować gotowanie i to nie tylko przyspieszając wykonywanie niektórych czynności, ale przede wszystkim skutecznie chroniąc produkty spożywcze przed zepsuciem się. To właśnie dzięki nim można wydłużyć życie produktów nawet pięciokrotnie, uniemożliwiając rozwój bakterii(...)też inne przepisy : Marynata do mięs Sos czosnkowy Ekspresowa cytrynówka Tradycyjny rosół Domowa kostka rosołowa Syrop z czosnku Zobacz też najnowsze przepisy : Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Wpis powstał przy współpracy z marką SuperVAC Artykuł Koktajl przyspieszający odchudzanie pochodzi z serwisu Okolice Palnika
okolicepalnika.plprzygotować więcej i mieć zawsze pod ręką, gdy nabierzemy ochotę na szarlotkę lub inny deser. Do jabłecznika nie zużyjecie całej puszki ananasa, reszta fantastycznie sprawdzi się do mojego pysznego schabu w sosie słodko-kwaśnym. Jabłecznik z ananasem nie jest bardzo słodki, raczej przyjemnie kwaskowy i orzeźwiający (zwłaszcza jeśli użyjecie domowego musu jabłkowego bez cukru), dlatego koniecznie obsypcie go cukrem(...)Schłodzony spód nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Nałożyć mus jabłkowy wymieszany ze skrobią, wyrównać. Wcisnąć kawałki dobrze odsączonego ananasa. Ugotować budyń, używając 400 ml soku ananasowego - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gdyby budyń był mało słodki, można dosłodzić do smaku. Gorący budyń wylać na jabłka z ananasem. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto (pokruszyć ciasto na grube, duże
Lekcje w kuchniZdradzę Wam jeden z naszych sektretów. Mamy rodzinną tracyję obchodzenia urodzin, czy imienin w restauracji. Tak by nikt nie musiał gotować, kupować, sprzątać i biegać dookoła innych osób. Niedawno jedna z nas miała urodziny (okrągłe 18 oczywiście :)) i w związku z tym wybrałyśmy się by świętować na "miasto". Nasz wybór padł na Maniok, oto kilka słów o nim :) Jaga Restauracja(...)kucharzowi udało się stworzyć bardzo smaczne, aromatyczne danie. Zdecydowanie połączył te smaki w sposób niezwykły. Ta niesmowita zupa całkowicie skradła moje serce. Drugim daniem wybranym przeze mnie był grillowany schab z pieczonym ziemniakiem i sałatką z ogórka w sosie musztardowym. Porcja całkiem spora, prezentująca się niezwykle estetycznie. A smak? Schab pychota, sam rozpływał się w ustach, a ziemniak i sałatka
Kolizje Smakówtylko, bo i przy daniach wytrawnych spiszą się znakomicie, o czym na swoich filmikach przekonuje nas Grzegorz Łapanowski! ) w ofercie dostępne są LEMONIADY oraz KOMPOTY . Zobaczcie np. schab, który Grzegorz przyrządził z przecierem brzoskwiniowym. Z jednej saszetki wychodzi nam 2 litry gotowego napoju – wystarczy dodać przefiltrowaną wodę, zamieszać i gotowe! Na każdym opakowaniu znajduje się czytelna ściąga z proporcjami(...)całością. Pamiętajcie, by nie przegrzać żelatyny! Dokładnie ucieramy, w razie potrzeby dosładzamy. NASĄCZENIE: Lemoniadę cytrynowo-pomarańczową zalewamy ciepłą wodą, mieszamy, nasączamy biszkopt. GALARETKA: Kompot z owocami leśnymi zalewamy wodą, gotujemy. Ciepły mieszamy z żelatyną. Ponownie nie gotujemy, bo żelatyna straci właściwości. Odstawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ: Na nasączony lemoniadą cytrynowo-pomarańczową biszkopt wylewamy krem serowy, wygładzamy. Dodajemy pokrojone owoce. Zalewamy tężejącą
Ostra na Słodkoprzesiej mąkę. Dodaj sól, przyprawę do piernika i wymieszaj całość. W garnku rozpuść masło, smalec cukier oraz miód. Całość gotuj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę należy stale mieszać, aby nic się nie przypaliło. Dodatkowo, warto pamiętać, że gotujący się miód zwiększy swoją objętość, dlatego warto użyć większego garnka. Gorącą (ale nie wrzącą) masę miodową wlej do misy(...)odstaw do lodówki na 2-3 dni. Gotowy piernik oblej polewą czekoladową i udekoruj posypką, orzechami lub suszonymi owocami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Uszka wigilijne Schab ze śliwką Lukier do pierników Śledzie w śmietanie Makowa fantazja Ryba po grecku Zobacz też nowe przepisy Piernik dojrzewający Pieczone jabłka w sosie karmelowym Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe Tarta
okolicepalnika.plPolędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja(...)czyli nie wszystko na raz), ponieważ kawałki mięsa nie powinny do siebie dotykać (jak wrzucimy wszystko na raz, temperatura oleju się obniży, a mięso zamiast się smażyć zacznie się gotować, co zepsułoby całe danie). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelnię wlewamy resztkę marynaty, zagotowujemy i polewamy gotowe kawałki mięsa. Posypujemy sezamem. Najlepiej smakuje z ryżem. Post
Poezja smakuodpowiedniego smaku. Jeśli wolicie delikatniejszy w smaku barszcz, lub chcecie podać barszcz także niemowlakowi wybierzcie mój drugi przepis na barszcz wigilijny . Nie ma w nim zakwasu. Dodatkowo w trakcie gotowania można w bardzo prosty sposób przygotować barszczyk dla nawet 6-miesięcznego dziecka. W przepisie tym znajdziecie też instrukcję, jak przygotować wigilijne uszka z pieczarkami, które można podać dzieciom powyżej(...)suszu jest doskonałym dopełnieniem wigilijnej wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest
Dieta bez mlekaziemniaków 250 g mąki (najlepiej typu 00) 1 jajko 1 łyżeczka soli 20-30 g semoliny do obtoczenia Przygotowanie: Ziemniaki w mundurkach włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część(...)przykrywaj ściereczką, aby nie wyschło. Z wałeczka odkrój małe kawałki i uformuj z nich kuleczki na gnocchi. Charakterystyczny rowek możesz wykonać widelcem. Obtaczaj w semolinie, aby się nie kleiły. Gotuj gnocchi w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, są gotowe. Tradycyjne i nowoczesne wariacje przepisów na włoskie kluseczki Tradycyjne gnocchi przygotowywane są z ziemniaków, mąki i jajka, ale istnieje wiele nowoczesnych wariacji
Rozdomowionaziemniaków 250 g mąki (najlepiej typu 00) 1 jajko 1 łyżeczka soli 20-30 g semoliny do obtoczenia Przygotowanie: Ziemniaki w mundurkach włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część(...)przykrywaj ściereczką, aby nie wyschło. Z wałeczka odkrój małe kawałki i uformuj z nich kuleczki na gnocchi. Charakterystyczny rowek możesz wykonać widelcem. Obtaczaj w semolinie, aby się nie kleiły. Gotuj gnocchi w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, są gotowe. Tradycyjne i nowoczesne wariacje przepisów na włoskie kluseczki Tradycyjne gnocchi przygotowywane są z ziemniaków, mąki i jajka, ale istnieje wiele nowoczesnych wariacji
Rozdomowionakarkówki na grilla według przepisu ze starej książki kucharskiej. Jest to marynata do różnego rodzaju mięs pieczonych w plastrach i w całości. Idealnie sprawdza się do karczku, boczku oraz schabu z grilla. Mięso z tego przepisu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dla wszystkich którzy szukają pomysłu na to: Jak zamarynować karkówkę? lub Jak przyprawić karkówkę na grilla? Jeśli wiec znudziła(...)wodą lub bulionem dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek, który możesz obrać lub zostawić w łupinie. Garnek podgrzewaj na średniej mocy palnika. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok 10 – 15 minut. Zdejmij z ognia. Karkówkę pokrój na cienkie plastry nie przekraczające grubości 1 cm. Mięso włóż do gorącej marynaty i odstaw. Kiedy całość się schłodzi
Kuchnia Na Wypasie