ostrożnie ze solą ) Dobrze wymieszać by połączyć składniki . Gotowe , to jest mój sposób na jajecznicę ze szpinakiem, śniadanko super :) Szpinak najlepszy jest , gdy zjadamy go na surowo jak zieloną sałatę , kropimy go wówczas tylko sosem np. winegret
Proste Potrawybólom brzucha ." fragment artykułu K. Bosackiej jaki znalazłam w dodatku GW-Palce lizać Smacznego ! Ja lubię jeść kaszę tylko ...ze skwareczkami ze świeżego , niewędzonego boczku . Do tego zielona sałata z oliwą i niebo w gębie :) Proste jedzenie
Proste Potrawymleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko. Całość nadaje się na małe przyjęcie, całkiem oryginalne i smaczne danie. Na obiad świąteczny pasuje również
Proste Potrawymaśle, by stała się szklista Wbić jajka , posolić i wymieszać Nakładać farsz jajeczny do pomidorów , posypać serem Możemy podać gościom jako samodzielne danie , a jeśli zaserwujemy je na liściach sałaty będziemy mieć elegancką, szybką kolację . Zamiast jajecznicy można zrobić farsz z jajek gotowanych , drobno pokrojonych , zmieszanych z cebulką, (ewentualnie dołożyć przesmażone pieczarki, czy rzodkiewki) z majonezem . Tym napełnić wydrążone pomidory
Proste Potrawyokoło 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu. Ryż gotował się tak jak makaron, ( często go mieszałam
Proste Potrawyzagotować (2-3 min ), wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączmy chwilę (można przestudzić na tej łyżce w zimnej wodzie, ale ja wolę gorące), przekładamy na talerz Ugotowane podałam na liściach sałaty- SMACZNEGO! Ważne !A co na temat jajek przeczytałam w książce J. Słoneckiego"Zdrowie na własne życzenie" :"Jajka to najlepszy produkt żywnościowy, jaki stworzyła natura i dała do dyspozycji ludziom
Proste Potrawyścianek garnka skończyć gotowanie Wylać polentę na płaski talerz, wyrównać powierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie
Proste Potrawysłonecznikowego 1 łyżka octu balsamicznego szczypta przyprawy warzywko 3 jajka ugotowane na twardo kawałek pora 2 łyzki twarogu 2 łyżki serka wiejskiego sól i pieprz 1 papryka Sałatę, pomidory oraz ogórek kroimy...w osobnej miseczce dodajemy poszatkowaną cebule, czosnek, olej, ocet i przyprawę warzywko. Dokładnie mieszamy odstawiamy na chwilę i polewamy salatkę na górę kładziemy pierś z kurczaka
NaKońcuJęzykaNajlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to: - brokuły - kalafior - szpinak - rzepa - bakłażany - ziemniaki - bataty - kukurydza - marchew - cebula - sałata - seler - ogórki - kapusta - karczochy - szparagi 4. Rośliny strączkowe - soczewica - fasola - groszek - czarna fasola - soja 5. Inne
NaKońcuJęzykabędąc w schronisku jego stan zdrowia się nie polepsza... Dziś w pośpiechu przed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku sól i pieprz
NaKońcuJęzykatemp. 160-180 stopni i 20 minut znowu w temp. 200 stopni...My uwielbiamy mocno spieczone podane z sosem czosnkowym przepis znajdziecie TU oraz sałatą z dużą ilością winegretu.. Smacznego
NaKońcuJęzykaBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste
Moja smaczna kuchniaukładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkilistę od naszej gospodyni. Zdjęcia, które Wam pokazuję, pochodzą z targu w miejscowości Sinalunga w południowo-wschodniej Toskanii (dzień targowy - wtorek). Sinalunga, stoisko ogrodnicze. Mamy tu świeże zioła, sałaty i ostre papryczki. Kocham robić zakupy na targach i bazarkach. Co tydzień wybieram się na swój rynek w Piasecznie (o czym pisałam Wam nie raz) i gdy jestem za granicą
Chilli Czosnek i Oliwa