sałaty - 3500 przepisów (strona:172/234)

Słatka z fenkułem, łososiem i truskawkami 239

półsos4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki białego octu winnego2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej1 łyżeczka płynnego miodusól i pieprz do smakuprzygotowanieWszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego

Stare Gary
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 177

tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki

Stare Gary
Sałatka z rukolą, fetą i malinami 151

szklanki przecieru z malin               2 łyżki octu balsamicznegoprzygotowaniePrzygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym.W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku.  Smacznego!Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 210

przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego!Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną

Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 122

pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego

Stare Gary
Stek wołowy w marynacie 172

odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek,  pokrojony w cienkie paski, jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron.Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki2 steki wołowe ( u mnie antrykot)marynata5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści)2 ząbki czosnku (starty

Stare Gary
Placki z cukinii 2 171

zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious  składniki800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej1 łyżeczka soli1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej1/4 szklanki tartego parmezanu2 ząbki czosnku

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 192

grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć  na talerz  i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego!Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę

Stare Gary
Awokado 120

skóry. Gdy jest idealnie dojrzały, nie sprawia to absolutnie żadnego problemu. Następnie kroimy jak nam się chce i delikatnie solimy, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny.Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym posypujemy po całości.Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe.SMACZNEGO.CMOKale dobre! MNIAM

Pasje Jolki
Filet z mozzarellą i zieleniną 183

prostu nadziany filecik. Podałam go z sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście.3 pojedyncze filety z kurczakaNadzienie :1 garść świeżego szpinaku1/3 szk posiekanego szczypiorku1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem150 g mozzarelli w bloku1 łyżka majonezupieprz kolorowy do smakusól himalajska do smakuDodatkowo :bułka tarta do panierowania4 jajka ( duże )4 łyżki mlekaolej do smażeniaRozwiń

Ewa w kuchni
Sałatka z polędwicą 125

robi i wygląda też niczego sobie - prawda ? Kiedyś sałatki mieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy.1 garść mix sałat z rukolą5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej )2 pomidorki cherry1 łyżka kukurydzy z puszki1 rzodkiewkaczarnuszkakiełki rzodkiewki i soczewicyDresing :3 łyżki oleju ryżowego1 łyżka octu ryżowegosól himalajska do smakupieprz czarny do smakucukier

Ewa w kuchni
Pingwiny z serka śmietankowego : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 126

imprezowe. Moje będą nawet zaskakujące - zaskakująco łatwe i do tego urocze! Czyż nie są piękne?Składniki na 20szt :* 30 czarnych oliwek* serek śmietankowy bądź twarożek * 2 czerwone papryki* opcjonalnie sałata, pomidorki koktajlowe Przygotowanie :20 oliwek przeciąć, każdą oliwkę nadziać serkiem. Pozostałe oliwki przeciąż na pół. Z papryki wyciąć 20 kółek. Z każdego kółka wyciąć mniejszy trójkąt. Nadziać na wykałaczkę

Magiczne Życie Marty
PESTO BAZYLIOWE 144

Domowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan 126

ęszczamy cukrem pudrem. GRUSZKI:Gruszki kroimy na 3 części.Układamy na rozgrzanym grillu.Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego. CAŁOŚĆ:Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi na suchej patelni orzechami.Całość obficie polewamy przygotowanym dressingiem. PORADA:Ser kozi możemy zastąpić serem feta lub brie.  Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 142

mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami. Świetnym dodatkiem będzie świeża sałata

Ostra na Słodko