długości i ważyć ponad 700 kilogramów. Mięso tuńczyka to podstawa wielu szybkich i łatwych w przygotowaniu dań. Jadamy go na surowo w sushi i tatarze, z puszki dodajemy do sałatek. Moja dzisiejsza propozycja to steki z tuńczyka w azjatyckiej marynacie, grillowane i podane z sałatką z ogórków. Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka, wielu witamin oraz kwasów tłuszczowych Omega. Należy jednak
Smakowity Blog Kulinarnykalarepa. Czy do stworzenia pysznego obiadu albo deseru potrzeba nam wtedy czegoś więcej? Mi nie! Makaron z cukinią, risotto z warzywami, zapiekane bakłażany, młode ziemniaczki z pieca, pyszne sałatki, smoothie i koktajle! Ajjj, już mi ślinka cieknie od samego czytania! Dziś pokażę Wam mój super patent na pyszną owocową sałatkę – można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy albo
Ostra na SłodkoKażdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek(...)pół, smarujemy oliwą z oliwek, solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym, lub utartym w moździerzu pieprzem. Kładziemy na rozgrzaną patelnię do grillowania. Chwilę grilujemy z obu stron, układamy ją na sałatce i polewamy sosem chimichurri. Smacznego
Quinoa Raz!Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo sycąca. Sałatka z ziemniakami i groszkiem sprawdzi się idealnie na kolację. Do zrobienia jej zainspirował mnie nasz pediatra, który doradził przy diecie eliminacyjnej jedzenie groszku w dużych ilościach. 4-5 średniej wielkości ziemniaków puszka groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone cebulka dymka (ze szczypiorem) majonez sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i ugotujemy w lekko osolonej(...)wodzie. Ugotowane ziemniaki odkładamy do wystygnięcia. Do sałatki z powodzeniem możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. Groszek konserwowy odsączamy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jedną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy 2-2,5 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaCzasami warto zgapić! Podobną sałatkę przygotowała znajoma z pracy przy okazji imienin. Podobną, bo do swojej wykorzystała rukolę, sam słonecznik i cebulę z własnego ogródka. Zaskoczyła nas bardzo, bo w imieninowym standardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno na płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów
wege i kropkaczyni ten olej bardziej wydajnym, a smażone potrawy mniej kaloryczne. Łagodny smak oraz niewielkie wchłanianie przez potrawy pozwala zachować ich naturalny smak. Doskonały do smażenia, pieczenia, a także do sałatek. Właściwości zdrowotne: - gamma-oryzanol - związek organiczny, który występuje tylko i wyłącznie w ziarnach ryżu. Wpływa na poziom hormonu luteinizującego (LH) i proces wchłaniania cholesterolu w przewodzie pokarmowym, reguluje poziom hormonów(...)włoskich garść uprażonych pestek słonecznika świeżo mielona sól i pieprz łyżka oleju ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ilość składników dobieramy według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy olejem ryżowym. Sałatka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną. *** Smacznego
wege i kropkaPodczas mojego ostatniego występu w Dzień Dobry TVN przygotowywałam pyszną, letnią sałatkę zwaną tabbouleh . Dostałam wtedy od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was! Lekka, pyszna, dietetyczna, a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh. Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad
Ostra na SłodkoPogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, deszcz i deszcz. Zapraszam więc Was do wyczarowania czegoś kolorowego a mianowicie sałatkę ziemniaczaną i kurczakiem wędzonym. Sałatka może być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane
Smaki EwyTreściwa sałatka niekoniecznie musi być z kurczakiem. Tutaj mięso świetnie zastępują orzechy i ser camembert. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują, co daje nam naprawdę cudowny efekt:). 2 garści rukoli 1/2 krążka sera camembert 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-6 owoców winogrona Dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z cytryny(...)talerzu układamy kolejno: rukolę, ser camembert, posiekane orzechy włoskie, przekrojone na pół winogrona. 2. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Podajemy z grzankami
Szefowa kuchniBardzo czesto robię przeróżne sałatki, ponieważ bardzo je lubię. Tym razem padło na ryż. Dorzuciłam pomidor, ogórki i kukurydzę i tak powstała bardzo smaczna i pożywna sałatka. Polecam :) Składniki: 1 szklanka ryżu 2 pomidory 4-5 ogórków konserwowych 150 g wędliny 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki majonez sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować al dente w lekko
magiczna kuchnia KasiSoczewicę wprost uwielbiamy! Tym razem proponuję ją w prostej, ale jakże smakowitej sałatce w towarzystwie świeżego, pachnącego ogórka, młodych, chrupiących rzodkiewek okraszonych domowym majonezem . Kto się może temu oprzeć? Nikt, tak myślałam! Zatem nie czekajcie, tylko ją sobie przyrządzajcie i wcinajcie. Na śniadanie, lunch do szkoły/pracy albo na imprezie na wystawnej tacy . Składniki: 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy(...)naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe! Następnie, przekładamy albo do pojemników na lunch albo do innego czystego naczynia i przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego! Artykuł Sałatka z zielonej soczewicy i świeżych ogórków pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pllecie sałatki lubię bardziej niż zwykle. Po pierwsze dlatego, że nie trzeba stać godzinami przy gorącej kuchence, a po drugie dlatego, że są lekkie, a gdy jest gorąco, właśnie takich dań szukam. Dodatkowym plusem jest dostępność cudowny, świeżych, pachnących składników. Poza tym lato to czas grillowania i na imprezach w plenerze także przydają się warzywne dodatki, a im szybciej się(...)robi, tym lepiej. Ta sałatka idealnie wpisuje się w tę charakterystykę. Czytaj więcej
PichceniomaniaDzisiaj pomysł na kolorową sałatkę na każdą okazję. Znajdziecie w niej kolorowe soczyste warzywa oraz ser i szynkę. Posmakuje każdemu. Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa od Bonduelle . Ich rolnicy stosują płodozmian,aby zmniejszyć liczbę chorób i insektów, a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby(...)jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. SAŁATKA KOLOROWA Składniki: 100 g zielonego groszku na parze Bonduelle 100 g żółtego sera 100 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Ser, szynkę oraz paprykę kroimy w kostkę
Bon appetit mon amieSałatka z brokułem Sałatka brokułowa z dodatkiem pomidora, mozarelli i czerwonej cebuli to danie idealne na upalne letnie dni. Sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i jako dodatek do dań mięsnych. Składniki : - brokuła - 2 pokmidory - mozarella - czerwona cebula - jogurt naturalny - koper - sól - pieprz Przygotowanie : 1. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i gotować około 15 minut. 2. Pokroić
Kuchenne innowacjeobowiązki zawodowe sprawiają, że tych chwil nie jest zbyt wiele, dlatego wykorzystujemy każdy moment na bycie razem i odpoczynek na łonie przyrody. Podczas takich wyjazdów doskonale sprawdzają się szybkie sałatki i przekąski przygotowane w domu i zabrane ze sobą w piknikowym koszyku. Ostatnio często przygotowuję na nasze wyprawy szybką sałatkę z awokado, którą znalazłam w Internecie. Jest pyszna, zdrowa
W mojej kuchni