kiedyś prawie w ogóle nie przygotowywałam sałatek z makaronem w kształcie ryżu, tak teraz makaron orzo ma u nas wielkie wzięcie. Uważam, że jest doskonały do sałatek. Polecam na różne okazje i bez okazji 250-350 g makaronu w kształcie ryżu, orzo 2 piersi kurczaka 5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy przyprawa do kurczaka 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki
Smaki Na TalerzuCześć! Miałam ostatnio gości. Kombinowałam, co zrobić jako jakąś przekąskę. Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól, pieprz Matiasy przepłukałam wodą(...)pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam. Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Myślę, że następnym razem spróbuję dodać innych składników kukurydzę albo groszek. Życzę smacznego! Lidka Artykuł
Pieprzyć z FantazjąPyszna, kolorowa i zdrowa sałatka owocowa . W tym przepisie poznasz kilka sposobów na zrobienie sałatki owocowej w zależności od sezonu, od rodzaju użytego sosu, czy też upodobań smakowych. Zapraszam do zabawy! - kilka pomysłów na sałatkę - sałatka owocowa na przyjęcia
AniaGotuje.plDobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny
Kuchnia ŁukaszaGotowi na prawdziwy świąteczny HIT? Napewno? Więc oto on - świąteczne czekoladowe salami na bazie daktyli, ze sporym dodatkiem orzechów i bakalii! Smakuje po prostu cudownie, naprawdę
Kuchnia Łukaszawielu domach na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi 🙂 . Przygotowałam dla Was przepis na prostą i bardzo smaczną sałatkę śledziową z porem. Jest szybka w przygotowaniu, więc możecie poświęcić dosłownie chwilę, następnie schłodzić ją w lodówce, a później cieszyć się jej smakiem 🙂 . Sałatka śledziowa z porem 380 g filetów śledziowych a'la matjas 110 g kukurydzy konserwowej ((1/2 puszki(...)punkt). Wyjmij filety, osusz je z wody i pokrój w kostkę. Do miski włóż pokrojone filety, jajka, por, kukurydzę, majonez i przyprawy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Gotową sałatkę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 230 | Białko: 14,1 | Węglowodany: 6,1 | Tłuszcze: 16,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz
Przepisy na widelcuKorzenny smak, to świąteczny must have. U mnie jednak w dosyć ciekawej odsłonie, bo nie tylko korzenny, ale korzenno-czekoladowy, czyli to co polubi każdy!
Kuchnia ŁukaszaMój ostatni przepis opublikowany na blogu czyli sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskim i bije rekordy popularności na Facebook'u. Dzisiaj rano powstała kolejna sałatka, tym razem jajeczna. Na blogu jest już jedna sałatka jajeczna , prawie tak dobra jak ta, którą robiła moja ukochana babcia Małgosia. Prawie, bo nie mam przepisu od babci, ale starałam się(...)całego serca, aby smakowała jak ta od babci. Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą / 2 małe porcje Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 ogórek konserwowy 3 łyżki selera konserwowego 2 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Przekładamy
Moja smaczna kuchniaSałatka Euforia Inna niż wszystkie sałatki, idealna na kolacje świąteczną lub na różne uroczystości. Składniki: · 1 opakowanie kopytek · 5 ogórków konserwowych · 1 papryka czerwona · 15 dag szynki konserwowej · Puszka kukurydzy(...)oraz szynkę kroimy w kostkę. 3. Dodajemy kukurydzę ( trochę zostawiamy do dekoracji)oraz majonez i doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia, wierzch sałatki posypujemy posiekanym koperkiem, po bokach układamy kukurydzę. 5. Sałatka gotowa. 6. Smacznego
Kulinarna ChwilaSałatka dobra na każdą okazję: imprezę, niedzielne śniadanie, sylwester czy święta. Szybko znika ze stołu, więc czasem trzeba robić dwie. Dodatek ananasa sprawia, że sałatka dostaje takiego świeżego, słodkiego „kopa” a sos doskonale spaja całość, po wymieszaniu wszystkich składników na talerzu oczywiście. Polecam, zamiast tej tradycyjnej jarzynowej, tak dla odmiany J SKŁADNIKI: · 5 jajek(...)szynki dobrej jakości · 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego · na wierzch sałatki: kapusta pekińska + kawałek czerwonej papryki - opcjonalnie PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i posiekać w drobną kostkę. Na sitku odcedzić kukurydzę, potem ananasa i selera. Na dnie salaterki o średnicy
Calzonella.comjuż wcześniej wspominałam, bardzo lubię różnego rodzaju surówki i sałatki. Zawsze znajdę w lodówce jakieś warzywa, z których mogę przygotować coś pysznego. Bazę dzisiejszej mojej sałatki stanowi świeży szpinak, który dość często gości w mojej kuchni. Danie to może stanowić samodzielny posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy też taką sałatkę zapakować w pudełeczko i zabrać na drugie(...)złoty kolor. 4. Liście szpinaku ułożyć na półmisku, posypać ryżem, dodać mięso i pokrojone rzodkiewki i cebulę. 5. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i posypać nim sałatkę. Całość skropić sosem sojowym i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcisklepach półki aż uginają się od różnego rodzaju przetworów, ale wydaje mi się, że zrobione domowym sposobem są lepsze i zdrowsze. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą. Taka sałatka pasuje właściwie do wszystkiego jako dodatek do obiadu lub kanapek. Jeżeli macie nadmiar cukinii w ogrodzie to polecam wypróbować ten przepis(...)ocet. Dodać sól, gorczycę i kurkumę. Doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać cukier i gotować do rozpuszczenia cukru (co chwilę mieszać). 6. Ciepłą zalewę przelać do miski z sałatką i wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na 12 godzin (w międzyczasie przemieszać 2 razy). 7. Do umytych słoików przełożyć gotową sałatkę i zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki pozakręcać i pasteryzować
Danka Pichci