Czasem zamiast treściwego obiadu, przy którym spędzimy mnóstwo czasu, nachodzi ochota na coś pożywnego, a lekkiego zarazem. Tak przygotowana sałatka z tuńczykiem białym, nie tylko ładnie wygląda, wspaniale zaspokaja też głód. w Lidli Polska od poniedziałku, 1 sierpnia trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej i znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tej sałatki Składniki: 1 słoik ciecierzycy gotowanej(...)sól,pieprz Wykonanie: Na talerz wykładamy osączona ciecierzycę. Pomidora i ogórka obieramy i kroimy w drobna kostkę, wykładamy na ciecierzycę. Tuńczyka osączamy, kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy na sałatkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, polewamy sałatkę. Sałatka świetnie smakuje z grzankami pszennymi z pomidorami i oregano- dostepne również w sklepach Lidl Tydzień kuchni
Z Majeczką w kuchnirozwiązań w kuchni, takie też bardzo często Wam oferuje na blogu. Bo sama lubię prostotę w kuchni tak po prostu na co dzień, tym bardziej w lato. Dzisiaj dlatego sałatka, którą robi się niczym lotem błyskawicy, i jest to sałatka z serii tych, które smakują każdemu. Proste sprawdzone połączenia takie jak dobrej jakości szynka wędzona, ser feta czy suszone pomidory(...)produkty za, którymi większość z nas przepada, dlatego jeśli mam przygotować sałatkę jako lekki lunch dla kilku osób, to wybieram sprawdzone metody i wtedy nie eksperymentuje. Dzisiaj pyszna sałatka na bazie kaszy jaglanej, idealna do pracy do lunch boxa, na kolację, na obiad i fajna propozycja dla dzieci , które lubią szyneczkę w sałatkach. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ugotowanej w osolonej
SMYKWKUCHNIjadł? Kiedyś była królową wszystkich imprez. A teraz?.... Teraz jest dalej ulubioną sałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą(...)zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej? Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany
Kuchnia u KrysiMamo, co będziesz robić? - Sałatkę z kozim serem. - A co w niej będzie? - A szpinak, maliny, kemowy sos balsamiczny.... - To będę musiał chałkę stostować i może po jakiegoś fileta skoczę do sklepu? - A po co chcesz chałkę tostować? Po co Ci filet? - No bo taką sałatką nie da się najeść. - Synu, ta sałatka to taka przekąska, tam pomiędzy śniadaniem(...)obiadem na przykład. - Aaaaaa. Tak czasami wyglądają dialogi z dzieckiem. Ta sałatka z kozim serem nie przypadła mu do gustu, bo nie ma w niej mięsa, no i ten szpinak. Ale ta sałatka to w stu procentach moje klimaty, bo zielone, bo ser i maliny. Zjadłam ją jako śniadanie, bo mój żołądek potrzebuje mniej by się najeść. W ogóle
Blondynka GotujeCóż może być lepszym dodatkiem do grillowanych dań, jeśli nie orzeźwiająca sałatka? Ta jest inspirowana kuchnią libańską, a konkretnie sałatką tabbouleh, którą tradycyjnie przygotowuje się z bulgurem, ale ponieważ to gluten w czystej postaci, którego nie wolno mi jeść, zastąpiłam go quinoą i wyszło fantastycznie. Jak zwykle komosa ryżowa zdała egzamin ;) Sałatka jest aromatyczna i lekka z dużą ilością zieleniny(...)przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do miski i mieszamy starannie razem z quinoą. Można jeść od razu, ale warto schłodzić sałatkę pół godzinki w lodówce. Składniki na sałatkę dostępne są w Delikatesach Alma www.alma24.pl
Quinoa Raz!inne desery dla ochłody znajdziecie tutaj -> „Lody i mrożone desery” . A ja zapraszam Was na coś bardziej treściwego. Polecam Wam szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z pora w sosie czosnkowym. Smakuje wybornie w towarzystwie ulubionego pieczywa. Spróbujcie. Składniki: 100 g pora (biała część) 2 duże rzodkiewki 2 łyżki sosu czosnkowego (u mnie kielecki od Społem Kielce(...)dodajemy (uprzednio obrane) starte na grubych oczkach jabłko. Na koniec dodajemy 2pełne łyżki sosu czosnkowego. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy jeszcze troszkę sosu. Sałatkę można podać od razu, ale najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym Smacznego
Słodkie okruszkiPyszny i szybki sposób na lekką kolację, :-) Sałatka z dodatkiem mięsa i grzanki zawsze są dobrym pomysłem. Do swojej sałatki dodałam suszoną żurawinę, co świetnie przełamuje smak i nadaje sałatce oryginalności. Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie rukoli 2 filety z kurczaka 150g twardego sera cheddar 100g suszonej żurawiny 2 francuskie sosy sałatkowy olej sól, pieprz, papryka wędzona(...)papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Łączymy ze sobą mix sałat, rukolę, starty na małych oczkach ser cheddar i żurawinę. Sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy na minimum 15 minut. 3. Bagietkę kroimy wszerz na kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z solą dodajemy go do masła. Masłem smarujemy każdą kromkę. Zapiekamy przez
Szefowa kuchniPiękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które(...)nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku awokado oraz wyraźnym
cool and mintyKlasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją gotując warzywa na parze, a groszek konserwowy zastępując ugotowanym groszkiem mrożonym. Dzięki temu warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza(...)drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne 1/3 średniej wielkości
cool and mintyprzygotowania tego dania zainspirował nas przepis znaleziony w książce "Dieta Fit" - Natalia Gacka . Sałatka jest zdrowa i bardzo dietetyczna , ale połączenie starannie dobranych składników powoduje, że jest bardzo pożywna i dostarczy Wam wiele energii na cały dzień. Taką sałatkę z tuńczykiem i rodzynkami możecie zjeść na lunch w pracy, ale sprawdzi się wyśmienicie także jako posiłek na obiad. Sałatka(...)dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy , doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia smaku, użyłem soli z trawą cytrynową) i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki, które lubimy najbardziej! Sałatka jest lekka w formie, bardzo aromatyczna, przepyszna - jest moim zdecydowanym numerem jeden, rozchodzi się do pustego dna, w kilka minut. Jak ją przygotować, krok po kroku dowiecie się poniżej(...)temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj posiekaj - przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów i smaków w sałatce. Wyłóż obgotowane szparagi, upieczone ziemniaki, pokrojone pozostałe warzywa i kukurydzę, wymieszaj całość, obsyp obficie koperkiem i bazylią. Dresingiem będzie oliwa z naczynia żaroodpornego, która dodatkowo ma przepiękny posmak czosnku
SMYKWKUCHNIKoniec ze zmywaniem naczyń po jedzeniu :D Oto przepis na kolorową i lekką sałatkę podaną w jadalnych miseczkach z tortilli J jest hitem w moim domu i mam nadzieję że na stałe zagości także u Ciebie, bo można ją zajadać bez zbędnego brudzenia sztućców, a dzięki temu nadaje się idealnie na imprezy na świeżym powietrzu, gdyż jemy ją prosto(...)ręki” J Ten wpis bierze udział w akacji kulinarnej Bonduelle „W parze z sałatką” , także trzymajcie kciuki :D a jeśli jesteście spragnieni większej ilości kulinarnych inspiracji to zapraszam na stronę Warzywne Inspiracje Bonduelle . Składniki: mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle 425 ml 1 główka sałaty 4-5 szt. ogórka 1 szt. papryki 1 szt. pomidora 3-4 szt. rzodkiewki 1 op. tortilli
Kulinarna (nie)codziennośćGdybym napisała, że zrobiłam tą sałatkę podczas sprzątania lodówki, skłamałabym i nie. Owszem w lodówce leżało kawałek fety i trochę świeżego szpinaku, pomidory, ogórki i takie tam różne. Po ser musiałam pofatygować się do sklepu, bo u nas ser pleśniowy nigdy nie leży w lodówce dłużej niż dwanaście godzin. Oboje z synem zjadamy każdą ilość, na kanapkach, bez kanapek, pieczony(...)towarzystwie naszego love sera pieczonego :) Tym razem zamiast balsamico skropiłam wszystko sosem na bazie octu winnego i musu morelowego takiego z Lidla. Pyszności normalnie! Powiem Ci, że ta sałatka niech będzie inspiracją, możesz dorzucić do niej to co lubisz i to co masz w lodówce i tak będzie pyszna i na tyle syta, że stanie się albo Twoim lekkim obiadem
Blondynka GotujeSałatka warstwowa z tortellini, tuńczykiem, ogórkami i papryką. Sałatkę można podać w wersji warstwowej, lub wymieszanej. Obie wersje dozwolone;) Sałatka jest lubiana przez wszystkich, znika szybciutko, jest syta, doskonale zastąpi posiłek. 25 dag tortellini ( dowolne nadzienie) 2 ogórki 2 papryki ( u mnie zielona i pomarańczowa) można dać czerwoną, dobra cena KLIK 2 puszki tuńczyka(...)wystudzenia. Ogórki obieram i kroję w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzam z oleju. Paprykę myję, wycinam pesteczki, i kroję w kosteczkę. W misce układam warstwy sałatki, na spód daję połowę pierożków, następnie połowę ogórków, oprószam pieprzem. Układam warstwy kolorowej papryki, smaruję obficie majonezem, oprószam pieprzem. Teraz wykładam tuńczyka, resztę ogórków, pierożki i znowu majonez
Takie tam pichcenie