SALATKA JARZYNOWA ( SMIECIUCHA) Oj oj dzisiaj mialam bardzo ciezki dzien... Na dworze piekna pogoda a ja zamiast z niej korzystac, caly dzien spedzilam
PychaDaniaProsta, smaczna, tania surówka do obiadu czy grilla. Idealna do hamburgerów czy nadzienia do pity. Wystarczy trochę jogurtu jako bazy sosu i można ją jeść w
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 7 pomidorków koktajlowych 3 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Wykonanie: Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki
O kuchni z uczuciemDziś nieco inny "fit" niż zwykle bo przygotowywany na warsztatach kulinarnych "Nowoczesne techniki gotowania potraw i aranżacji talerza" , w Centrum Kulinarnym w Chorzowie . Danie jest niezwykle
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek
Trzeci talerzChłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek
Maminek kulinarny400 g śledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki
królestwo garówBrukselka – kapusta brukselska – wyhodowana w Brukseli w latach dwudziestych XIX wieku. 300 g brukselki, 2 mandarynki, sok z 1 limonki, 1 – 2 łyżki miodu płynnego, 4
królestwo garów1 średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko
królestwo garówsałata lodowa, 2 gruszki, 1/2 kopru włoskiego, 2 łyżki cukru trzcinowego, sok z 1/2 cytryny, oliwa do smaku, Cukier włożyć do miski, wlać sok z cytryny
królestwo garów1 kg czerwonej cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy, kawałek kory cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 duże twarde gruszki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, sok
królestwo garów400 g łosia wędzonego w plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi
królestwo garówTypowa surówka z wcale nie tak starych książek kucharskich: 20 dkg ogórków, 25 dkg pomidorów, 1 łyżka siekanego szczypiorku, cebula... W dzisiejszych książkach już taki
królestwo garów1 kg rabarbaru, 4 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 – 2 łyżki miodu Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około
królestwo garów450 g groszku, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 1 pepperoni, 15 jajek przepiórczych, ocet jabłkowy, sól, pieprz, masło lub oliwa Boczek podsmażyć na chrupko. Pokroić
królestwo garów