sałatki - 52922 przepisów (strona:2443/3529)

C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 202

pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:) Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili 194

Dzieliłam się już z Wami radością ze swoich pomidorowych, pierwszych a na dodatek nie spodziewanych zbiorów:) Dzięki nim mogłam zrobić prawdziwie swoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół. Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie  poszukając kulinarnej inspiracji na sprawdzonych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czyżby to ryżyk ? - Czyli sałatka: koperkowa świeżość :) 2458

Kolejna nieskomplikowana sałatka, do przygotowania której potrzebujemy makaronu typu ryżyk - czyli wyglądającego jak ryż makaronu. Sałatka jest pożywna ale spora dawka koperku i ogórka przekłada się na jej świeżość i lekkość:) Składniki: 250 g makaronu typu ryżyk lub łezki 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek koperku 4 duże ogórki sól, pieprz 2 łyżki oleju Makaron ugotować al dente, odcedzić(...)nadmiaru wody. Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Koperek umyć i drobno posiekać. Przygotowane składniki połączyć i wymieszać doprawiając pieprzem. Uwaga: Sałatkę można również doprawić dużą łyżką majonezu ale bez niego jest zdecydowanie lżejsza a też pysznie smakuje

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z jajkiem, kurą i pieczarką w bukiecie z rzodkiewek i szczypiorku:) 363

Kilkanaście lat temu na imieninowe świętowanie w pracy, tą pyszną sałatkę przyniosła Moniczka. Polubiliśmy ją bardzo! I Monikę i sałatkę:) I chociaż nasze zawodowe ścieżki się rozeszły, to dobre wspomnienia, również te kulinarne, pozostały a sałatka zachwyca nadal coraz to nowe grona testerów;) Polecam! Sałatka z jajkiem, kurą i pieczarką w bukiecie z rzodkiewek i szczypiorku   Składniki: 1 podwójny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z tuńczyka 413

Banalnie prosta i stosunkowo szybka sałatka na nie tylko postne czasy;) Sałatka z tuńczyka Do jej przygotowania potrzebować będziesz: 50 g ryżu 1 puszki tuńczyka w oleju 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 2 - 3 kiszonych ogórków 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie 1/2 cebuli pieprz Ryż ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo a następnie posiekaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 209

posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych  skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
Kolejna paczuszka do testowania 94

udziałem tych octów. Niektóre produkty Jamar są już mi znane szczególnie marmolady i warzywa konserwowe natomiast octów jeszcze nie miałam okazji używać. Produkty na pewno sie przydadzą do przygotowywania sałatek i przetworów

Monia miesza i gotuje
Smażone kanie a'la schabowy 151

roztrzepać widelcem. Kanie panierować w jajku oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sałatką z mieszanki sałat i pomidorków koktajlowych

Monia miesza i gotuje
Przetwory - papryka konserwowa 262

grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki,  które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżecce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować

Monia miesza i gotuje
Chlebek zatopiony w serze 163

Zapraszam na pyszny chlebek zatopiony w serze. Znakomita przekąska, dodatek do sałatek czy grilla jak równiez dobry na śniadanko czy kolację. Prosty w przygotowaniu a jaki pyszny. składniki: 1 mały okrągły bochenek chleba 1 kulka mozzarelli 1 serek camembert 150-200 g sera żółtego 100 g serka topionego Chlebek ponacinać w kostkę  nie przecinając dolnej skórki. Sery pokroić

Monia miesza i gotuje
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i makiem 260

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego. Doskonałe jako dodatek do zup, sałatek ale również jako przekąska. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 9-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżeczka mielonego maku Back Mit do smaku sól wędzona Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć

Monia miesza i gotuje
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 197

rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać. Olej ten często gości w moich  potrawach, najwięcej używam go do smażenia i sałatek. składniki: 500-600 g filetu łososia bez skóry 5 suszonych pomidorków z oleju 40 g rukoli 1 łyżka słonecznika Kresto 1 mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie

Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane w chlebie tostowym 142

zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie płynne jeśli sprężyste będzie całkowicie ścięte. Zapiekane jajeczka podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych: pomidorki pokroić na pół wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i łyżką posiekanej natki pietruszki, wszystko oprószyć przyprawą do pomidorów i dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Guacamole 195

już kiedyś pisałam nie lubiłam awokado ale teraz bardzo mi smakuje i często robię z nim sałatki. Jednak nigdy nie robiłam znanego sosu guacamole więc czas było to nadrobić. I oto przedstawiam Wam moją wersję. Do sosu podałam chipsy błonnikowe i macę, produkty  które otrzymałam do testowania od Sonko. Część macy spałaszowaliśmy ze  zupką  a resztę schrupalismy

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania