większości żywności, a także witaminy, minerały i oczywiście błonnik pokarmowy. Dla zdrowotności każdy powinien jeść go codziennie. Ziarna można prażyć na patelni i chrupać albo dodawać np. do sałatki. Można także zmielić ziarna i dodać do koktajli, albo upiec z nim ciasteczka. Tak też poczyniłam. Na piekarnikową blachę ciasteczek potrzebujemy: 20 g zmielonych ziaren konopii 220 g mąki pszennej
MamaOskarkaDusimy jeszcze chwile i odstawiamy na czas przygotowania makaronu. Makaron gotujemy według wskazówek producenta aldente ;) Na talerz wykladamy rukolę, na noej układamy grono z poprzecinanych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sałatkę olejem z pestek dyni, u nas olej z Oleofarm, pyszny i aromatyczny. Obok solidną porcję makaronu wymieszanego z sosem z indyka. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaSałatki uwielbiam praktycznie w każdej kombinacji smakowej. Ta, którą chcę Wam pokazać, to połaczenie makaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka ananasa - 300 g szynki konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry
Zainspirowana w kuchniSałatka na kolację do małej kromki chleba...Mnie wystarczy. Pożywią się też ewentualnie niespodziewani goście :) Składniki : 2 zielone małe ogórki garść rukoli 3 ugotowane jajka ser mozzarella w kulkach ewentualnie czerwona cebula Przygotowanie : Rukolę umyć, osuszyć, lekko rozdrobnić Jajka, ser i ogórki
Proste PotrawyUwaga, uwaga - ogłaszam wyniki konkursu z książką! Jak pamiętacie zadaniem było pokazanie lekkiego, wiosennego dania. Dostałam od Was kilkadziesiąt propozycji i przyznam, że jedna lepsza od drugiej. Były sałatki, dania główne, koktajle a nawet desery. Prawie wszystko w lżejszych niż normalnie wersjach. Zadanie wyboru laureatów nie było łatwe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo pijalne. Silvaner trocken 2013 z winnicy Wengerter. Przyjemnie pikantne, lekkie aromaty ziołowe zarówno w nosie jak i ustach. Charakterne z lekkim pazurem. Schłodzone do picia solo lub z sałatkami i szparagami. Riesling Pettenthal trocken 2013 z winnicy Domtalhof Eimermann Niska stonowana kwasowość, pięknie zrównoważone. Dominują aromaty cytrusowe. Finisz łagodny, pikantny. Idealne na ciepłe wieczory. Orzeźwiające i bardzo przyjemne. Riesling
królestwo garówzapraszam, jeśli nie, cóż. Niech opatrzność nad wami czuwa :-) Co wyróżnia tą mizerię? Dodatki prosto z naszego ogrodu- młode liście pokrzywy i płatki tulipanów. Pokrzywę jako dodatek do sałatek znałam już wcześniej dzięki mamie. Pokrzywa najlepsza jest teraz, kiedy listki są jeszcze małe i miękkie. Opłukanie ich w wodzie i pokrojenie drobno pozbawia je zdolności parzących- na zdjęciach zobaczycie całe
les mirabellesSkładniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane i pokrojone
O kuchni z uczuciemsłono tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W śród danej kategorii było sporo naleśników do wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera
Projekty ze smakiemwytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej
Codzienna kuchnia niecodziennabaaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje ryż/ziemniaki/kasza gryczana, itp. No i oczywiście czeskie piwo
Qlinarnie i QlinarnieSałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić
Anioły w kuchniKolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu. Winegret to popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier
królestwo garówwiśniami pierś kaczki w soku jabłkowym pierś z kaczki z grilla pijane kacze nogi z winnymi gruszkami pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwkami pasztet z wątróbki sałatka z kaczki
królestwo garów