sałatki - 52922 przepisów (strona:2040/3529)

Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 214

najnowszej książki  w trakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Wegański  bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Jakie zioła warto uprawiać w domu? 235

kuchni. Jej zapach jest zbliżony do gałki muszkatołowej. Stosujemy ją w wielu zupach i sosach, idealnie komponuję się z pomidorami i wszelkimi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Dania mięsne, sałatki, nabiał, makarony, na pewno ma sporę pole do popisu. Musimy jednak wiedzieć że bazylia nie może być łączona z innym bardzo intensywnym ziołem gdyż jej aromat zostanie całkowicie zabity. Dodawać ją należy

Dominacja smaku
Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami 145

Oesu, ale się porobiło. Wszystko zaczęło się od imprezy, na której zrobiłam tę sałatkę. A zaraz po niej, parę dni później i dziś pytania: "a masz ją na blogu?", "a będzie?", "daj przepis". Często gotuję tu i tam, ale pierwszy raz mam taką sytuację, że mnie prześladują jednocześnie trzy osoby. Najlepiej! Macie więc, na zdrowie.  Składniki: 100 g mieszanki

Kardamonovy
Surówka colesław z łodygi brokuła i marchewki 260

Kto nie zna surówki colesław? Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że każdy przynajmniej raz w życiu ją jadł. Zapewniam jednak, że moja wersja jest inna. Przygotowując

Dietolog
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 123

Zamiast sałatki z tuńczykiem – pasta. Szybka, prosta i, choć może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość

Kucharzyca
Babka Trójsmakowa Z Majonezem 835

Został mi majonez z sałatki, a jako że chce się zawsze coś słodkiego do kawki czy herbatki to postanowiłam go w tym oto słodkim celu zużyć do końca ;) Składniki na jedną keksówkę: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 4 jajka 2 czubate łyżki majonezu 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku suchego parę

Gotowanie...to proste !
Zupa krem z selera 149

łatwiej opieram się przed zakupem pączka, ciastka lub czekoladek... Między innymi z selerem mam problem! Zamrażarka pełna i nie tylko, a Aga krzyczy, po czym bierze się za robienie sałatki z selera z cytrynką by nadawała się do "kotleta".      Dodam, że seler korzeniowy zawiera 2 g białka i 20 g węglowodanów, na szczęście nie są to węglowodany

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) 162

może być niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie! Zapraszam po przepis 😊. A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Obiady w styczniu 136

ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę

Moja smaczna kuchnia
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 124

rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę

Niedzielny kucharz
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 164

pokrojenia w kostkę warzyw: selera, marchewki, pietruszki i cebuli. Nie przejmujcie się specjalnie grubością, robimy przecież zapiekankę pasterską, a żaden pasterz kozikiem nie siekał warzyw drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając

Niedzielny kucharz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 198

miesiąc w zamrażalniku . Krok 7 Nadzienie to absolutny free style. My często wykorzystujemy tortille jako patent na ciekawe zagospodarowanie piersi z pieczonego kurczaka. Pozostałe składniki są podobne jak w sałatce Cezara, ale tak naprawdę w chlebki można zawinąć każde warzywo. Najpierw ułożyliśmy na tortilli sałatę, a na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka. Do tego dołożyliśmy plasterki pomidorów i ogórka

Niedzielny kucharz
Wtorek: Spaghetti warzywne z awokado i krewetkami 120

tydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Papryka pomarańczowa Średnia cukinia Pół kalarepki Ćwiartka czerwonej kapusty Awokado Papryczka chili Krewetki Dresing Sok z połowy cytryny Miód Sprawdź więcej naszych pomysłów na sałatki. Przygotowanie Krok 1 Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Popieprz i posól. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw krewetki na 10 minut do nagrzanego

Niedzielny kucharz
Czwartek: Kaszotto z burakami i kozim serem 140

energicznie potrząsamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Krok 4 Buraczki wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Dodajemy do kaszy. Mieszamy. Wrzucamy do sałatki pestki dyni i orzechy włoskie. Dodajemy umytą rukolę, posypujemy pestkami dyni i orzechami. Wlewamy dresing i mieszamy całość. I gotowe!   Artykuł Czwartek: Kaszotto z burakami i kozim serem pochodzi

Niedzielny kucharz
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 135

nadzienie, posypujemy serem i zwijamy w rulon. Po ułożeniu wszystkich tortilli całość zalewamy sosem, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Enchiladas podajemy solo lub z sałatką. Smaczego! Artykuł Enchiladas – meksykański sposób na resztki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz