sałatki - 54110 przepisów (strona:1219/3608)

Tradycyjny zakwas z buraków 130

Zakwas z buraków to prawdziwa bomba witaminowa. Znakomicie wpływa na odporność i ma wszechstronne działanie prozdrowotne. O zdrowotnych właściwościach buraków wiedzieli starożytni Grecy i Rzymianie, a

smakowitehistorie.com
Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka 205

Jak smakuje Wiedeń? To znakomite kawiarnie, pachnące paloną kawą. Kandyzowane fiołki, które kochała Sisi i zabytki które pamiętają świetność imperium Austro-Węgierskiego. Zawsze chętnie odwiedzamy cesarski

smakowitehistorie.com
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 162

Domowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi

smakowitehistorie.com
Makaron à la łazanki z kapustą 120

Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, którą zawdzięczamy królowej Bonie, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Nasze dzieci kochają makaron. Ale lubią go tylko

smakowitehistorie.com
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 121

Sos waniliowy idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Sos waniliowy to jeden z

smakowitehistorie.com
Omlet cesarski Kaiserschmarrn 96

Coś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Historia Kaiserschmarrn rozpoczyna się w XIX wiecznym

smakowitehistorie.com
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 132

Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska

smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 128

Z braku czasu ostatnio często robię bardzo szybkie, smaczne danie – leniwe. Z przepisu mojej babci zawsze wychodzą pyszne. Leniwe to mój smak z dzieciństwa, pamiętam jak

smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 123

Zostaliśmy zaproszeni na Festiwal Haluszków w słowackiej Małej Fatrze. Poznaliśmy tam tradycyjną recepturę na bryndzove haluszki. Zdradzę Wam teraz oryginalny, tradycyjny przepis na bryndzové halušky, który

smakowitehistorie.com
Tosty z jajkiem, serem i pomidorem 120

Smaczne i szybkie śniadanie – chrupiące tosty z jajkiem, rozewającym się żółtkiem, rozpuszczonym żółtym serem i świeżym pomidorem. Tosty to popularne i szybkie śniadanie w każdym zakątku

smakowitehistorie.com
Szakszuka – śniadanie z Izraela 120

Szakszuka to pożywne śniadanie, bardzo popularne w Izraelu. My zakochaliśmy się w jego egzotycznym aromacie i na stałe trafiło do naszej kuchni. Słowo szakszuka znaczy mieszanka

smakowitehistorie.com
Ciasteczka owsiane “trufle” bez pieczenia 151

Ciasteczka owsiane które robi się w pięć minut, a do tego nie dodaje się do nich cukru, a dzieci je uwielbiają, to tajna broń każdego rodzica

smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 167

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 130

Zakwas z buraków to prawdziwa bomba witaminowa. Znakomicie wpływa na odporność i ma wszechstronne działanie prozdrowotne. O zdrowotnych właściwościach buraków wiedzieli starożytni Grecy i Rzymianie, a

smakowitehistorie.com
Mąka z amarantusa 130

popping czyli prażone ziarna. Mąka z amarantusa doskonale uzupełnia smak wypieków oraz nadaje im przyjemnego orzechowego aromatu. Nadaje się do wyrobu klusek, makaronów, naleśników. Ziarna amarantusa dodawane są do sałatek, zup, deserów. Podaje się je w postaci nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest(...)batoników zbożowych, jako dodatek do chleba, do sałatek i deserów. Artykuł Mąka z amarantusa pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl