właśnie. Tak sceptycznie podeszłam do mięsa mielonego w sałatce, ale no właśnie, ale jak ją spróbowaliśmy, to okazało się, że sałatka jest rewelacyjna. Smakowała wszystkim :-). Polecam Wam bardzo, bo sałatka na pewno będzie królem imprezy :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek(...)pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe układamy dookoła miski :-). Smacznego
kruche babeczkidomu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka. Do makaronu penne świetnie pasuje feta i pomidorki koktajlowe, doprawione ziołowo-czosnkowym sosem vinaigrette. Świeżo, smacznie i wygodnie. Składniki: 300 g makaronu penne 15 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat feta jest już pokrojona i nie kruszy(...)posiekaną bazylię i oregano. Do miski z sosem dodać makaron i wymieszać dokładnie. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :) Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu. Czas
Trzeci talerzosuszoną kapustę kroimy w szerokie pasy. Przekładamy do miski bądź rozkładamy bezpośrednio na półmisku, na którym sałatkę będziemy serwować. Polewamy schłodzonym dressingiem. Dodajemy osączone mandarynki oraz usmażonego indyka. Posypujemy startym serem oraz grzankami. Podajemy od razu. Uwagi: Jak zwykle w tego typu sałatkach jeśli przygotowuję ją dla siebie, np na kolację, wówczas mieszam wszystko dokładnie w misce – wszystkie liście(...)półmisku, tak jak jest to widoczne na zdjęciu i każdy sobie miesza już bezpośrednio na swoim talerzu. Sałatkę można przygotować nieco wcześniej, chodzi jedynie o to, by grzanki rozsypać po wierzchu tuż przed podaniem, by pozostały chrupiące. Jeśli chcemy otrzymać grzanki czosnkowe, wówczas na patelni z roztopionym masłem wystarczy podsmażyć dosłownie pół minutki przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać pokrojony
Smaki Na TalerzuPyszna, dość sezonowa sałatka. Ostatni mój wymysł. Po kilku zjedzonych i mdłych jej odmianach dodałam kilka swoich składników i wyszła taka jak powinna być!!! Wyraźna w smaku, pieszcząca kolorami oko. Czyli jednym słowem - taka jaka trzeba. Składniki: brokuł kilka ogórków korniszonów 3 jajka na twardo opakowanie pestek słonecznika opakowanie małych kabanosów u mnie kabanosy Classic Henryk Kania pomidorki koktailowe(...)przez praskę, lub posiekanym czosnkiem. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Do miski przekładamy brokuły, układamy jaja, ogórki, kabanosy, pomidorki i całość posypujemy pestkami słonecznika. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego
Malinowe PocałunkiWraz z nadchodzącą wiosną mamy coraz większy wybór w sklepach w nowalijkach. Możemy je wykorzystać między innymi do zrobienia pysznych kanapek, sałatek i surówek. Ja dzięki Zakładom Mięsnym Nove mogłam do kanapek również wykorzystać smaczną i zdrową bo bez sztucznych dodatków szynkę zrazową. Szynka jest bardzo dobrej jakości, świeża, aromatyczna i krucha. Bez obaw mogłam podać ją dziecku. Składniki(...)dolnej części bułki w dowolnej kolejności zieloną sałatę, żółty ser, szynkę zrazową, plasterki rzodkiewki. Zakończyć zieloną sałatą i przykryć drugą połówką bułki.W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać sos czosnkowy, ketchup lub majonez. Ja wybrałam wersję bardziej lajt bez sosów. Wyroby które otrzymałam z linii Nove -Natura nie zawierają: glutenu fosforanów glutaminianu sodu sztucznych przeciwutleniaczy sztucznych konserwantów oraz żadnych składników
Ala piecze i gotujeliście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry(...)sprawdzają się również płatki kukurydziane z miodem i orzechami. Panierka jest wtedy przyjemnie słodka i idealnie pasuje do ostrego kurczaka. Do całości proponuję jeszcze grzanki z pieczywa dyniowego i sos czosnkowy własnej roboty. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnygrilla tak dobrze, jak standardowa kiełbaska. To na nią zazwyczaj czekamy najbardziej – szczególnie, gdy jej skórka jest pięknie przypieczona i możemy ją zjeść z dobrej jakości musztardą, ketchupem czy sosem czosnkowym. Co zrobić, by upiekła się szybciej i smakowała naprawdę dobrze? Jedyne, czemu w tym wypadku warto poświęcić uwagę, to jej jakość. Wybierz się do dobrego sklepu i postaw(...)również wystarczy kilka chwil na przygotowanie. Mix sałat, trochę pokrojonego w kostkę (lub pokruszonego) sera feta, czerwona cebula, oliwki, oliwa i przyprawy… Tyle tylko trzeba, by powstała rewelacyjna grecka sałatka. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy bardzo szybko! Grillowane mięso: nie taki diabeł straszny... Obawiasz się gotowych, przyprawionych już w sklepie kawałków karkówki czy żeberek? Zapomnij o nich i przygotuj marynatę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako przekąska ale doskonale sprawdzą się też jako obiad z dodatkiem frytek i sałatki. Lub zawinięte w naleśniku z warzywami. Jedno co jest pewne - dzieci kochają te kurczaczki , są chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach. Nie pozostaje mi nic innego teraz, jak tylko zjeść(...)złoty kolor- po 2-3 min na każdą stronę.Usmażone układamy na ręcznikach papierowych , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kurczaczki gotowe. :) Kurczaczki podajemy z dipem czosnkowym- przepis tutaj lub z innym ulubionym sosem. Polecam i życzę smacznego
Smaki Edytypizzę – taką włoską, nieprzeładowaną składnikami (nie znajdziecie tu sosu czosnkowego ani kebaba). Pizza z tuńczykiem – jedna z podstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej. Składniki: – ciasto na pizzę, według tego przepisu – sos pomidorowy według tego przepisu – 2 puszki tuńczyka w zalewie (nie oleju(...)zielonych oliwek – świeża bazylia – opcjonalnie kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym
Pociąg Do Kuchnijuż kiedyś pisałam nie lubiłam awokado ale teraz bardzo mi smakuje i często robię z nim sałatki. Jednak nigdy nie robiłam znanego sosu guacamole więc czas było to nadrobić. I oto przedstawiam Wam moją wersję. Do sosu podałam chipsy błonnikowe i macę, produkty które otrzymałam do testowania od Sonko. Część macy spałaszowaliśmy ze zupką a resztę schrupalismy(...)smaku 7 warzyw, szpinaku i włoskie a najmniejszym powodzeniem cieszyły sie grzybowe. składniki: 2 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czosnkowego sosu chili sól Awokado obrać, usunąć pestki, a następnie rozgnieść widelcem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rozgniecionego awokado dodać drobno posiekaną cebulkę. Dodać sok z cytryny oraz czosnkowy
Monia miesza i gotujelubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany(...)czym również odstawiamy na kilka chwil. Zieloną i miękką część kapusty pekińskiej kroimy w cienkie i długie lub jeśli wolimy, krótsze paski. Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy w małą kostkę, a z kukurydzy odsączamy dokładnie sok. Kiedy mięso przejdzie przyprawami, smażymy je bez oleju
Kuchenna Kontrrewolucyaniezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki(...)duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe ! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki). SMACZNEGO ŻYCZĘ
Życie na widelcukuchni. Sałatka jest świetna. Robi się ją w kilka minut, wygląda bardzo apetycznie i znakomicie smakuje. Na pewno sprawdzi się na wszystkie okazje, również na zbliżające się święta. U nas dzisiaj zamiast obiadu. Polecam. Składniki: • 250 g różnych sałat • 200 g średnich krewetek • 100 g pomidorków koktajlowych • 3 ząbki czosnku • 1 łyżka oleju • 1 łyżka masła • natka pietruszki • sos winegret(...)dodać posiekaną natkę pietruszki. 8. Wyłączyć gaz, krewetki posolić. 9. Na płaski półmisek wyłożyć różnokolorowe sałaty z sosem. 10. Poukładać pomidorki koktajlowe. 11. Na wierzchu rozłożyć gotowe krewetki. 12. Całość polać odrobiną uduszonego czosnku z patelni. 13. Podawać z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym. Smacznego
W mojej kuchniDawno temu kupiłam silikonową formę i w końcu doczekała się ona użycia. Wykorzystałam ją zrobienia jajek z warzywami w galarecie. Można oczywiście użyć innych pojemników, zależy
Smaki Ewyprzepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom. 1 szt. Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej (dodaj ziele angielskie) 1 szt. Natura Smak Sekretna(...)Pieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów. 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist
Różowa kuchnia