masło, a następnie dodajemy cebulkę, gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i podsmażamy do chwili, kiedy całość będzie złoto-brązowa. Zestawiamy patelnię z ognia zanim czosnek zdąży się przypalić. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki. Tuńczyka odcedzamy, ale nie odciskamy za bardzo. Bazylię/natkę pietruszki siekamy nie za drobno. Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie według instrukcji(...)pozostał al dente. Następnie go odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Już na talerzach posypujemy świeżymi ziołami. Taki makaron smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako sałatka. Idealnie pasuje do niego świeża bagietka. Jeśli mamy ochotę, możemy go posypać startym parmezanem, który nieco zaostrzy smak potrawy. Myślę jednak, że nie jest to konieczne, ale czasami, dla urozmaicenia, można
Ratunku obiadSałatki to bomba witamin! Są zdrowe, smaczne i cieszą oko swoimi kolorami. Łącząc je z garścią orzechów i odpowiednim dressingiem możemy uzyskać całkiem ciekawy posiłek. Polecam szczególnie podczas wzmożonej pracy umysłowej lub podczas nauki, gdyż orzechy włoskie znacznie wpływają na pracę naszego mózgu. Nie bez powodu mają swój kształt, który przypomina mózg. Składnik (2 porcje(...)gram mix sałat z rukolą lub szpinaku 1 pomidor śliwkowy garść prażonych orzechów włoskich 1/2 zielonej papryki 50 gram sera koziego "Les Croises Sainte-Maure" lub innego koziego sera, dość twardego 2-3 jaja ugotowana na twardo/ półmiękko opcjonalnie cebula dymka dressing: 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Mango PapajaTuż po powrocie do życia zawodowego rozpisywałam się o sałatkach jakie przygotowuję sobie do pracy. Część produktów przygotowywałam dzień wcześniej - resztę szykowałam rano w domu. Cóż - najprościej mówiąc minęły już te czasy. Nie twierdzę, że bezpowrotnie, ale przynajmniej na razie. Pięć minut więcej snu wygrywa z porannym krojeniem warzyw, a kilka minut swobody wieczorem więcej góruje nad staniem w kuchni(...)bezwysiłkowy zestaw śniadaniowy, który od kilku dni towarzyszy mi każdego ranka: 1 pomidor malinowy 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej 2 paski sałatkowego sera typu greckiego solidna szczypta ziół prowansalskich kapka oliwy z oliwek Jedyne co robię w domu to myję i osuszam warzywa oraz kroję w pojemniczek odpowiednią ilość sera, który zasypuję ziołami prowansalskimi i skrapiam oliwą. W pracy
Kuchnia po mojemufilety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki bułki tartej 1 małe jajko pieprz, sól sok z cytryny Sałatka: około 200 g mrożonych lub świeżych brokułów ½ opakowania ulubionego miksu sałat 12-14 pomidorków koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ¼ łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz cytrynowy Przygotowanie(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach
Mania GotowaniaSZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA
SMYKWKUCHNIskład której wchodzą trunki z winiarni należącej do rodziny Frescobaldich. Podczas lunchu prasowego zaprezentowane zostały nam cztery, a w zasadzie 6 dań (dwa dania wegetariańskie i nie były to sałatki) z nowego menu. Do dań podane zostały wina, które dobrał i przedstawił Tomasz Józefik (kierownik ds Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni(...)oliwą z oliwek, którą można wybrać z bogatej oferty. W Parmizaano’s wybór oliw jest naprawdę duży. Na przystawkę otrzymaliśmy tatar wołowy z włoskimi dodatkami (kapary, suszone pomidory...) oraz z karczochami. Nic dodać, nic ująć. Karczochy idealnie pasowały, duży plus za użycie produktu sezonowego. Do tatara wino REMOLE Toscana. Niezwykłe wino, ekonomicznie przyjazne i oferujące połączenie stylu
królestwo garówdelikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego - szczypta pieprzu syczuańskiego - gruboziarnista sól morska
mojewypiekiinietylkouformować kulkę. Na gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą(...)sól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić do lodówki. Pitę rozkroić u góry. Nadziać sałatką i falafelami, polać sosem i zajadać z domowym HUMMUSEM :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogJego na obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk. Składniki( na 3-4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1 spory pomidor 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej cebul 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony sól, pieprz Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego 3 łyżki soku(...)musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz natkę
Kuchnia po mojemuDzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem
Wyprawy kulinarneKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne
Oryginalny smakPięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Szybka przekąska, kiedy jesteśmy głodni a nie mamy czasu stać przy "garach", do podania jak nagle przychodzą znajomi do butelki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Wieczorem, aby nadto nie przeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście(...)wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy: dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem
MamaOskarkaJedliście kiedyś owoce kaki? Mawiają, że wygląda jak pomidor, a smakuje jak śliwka. Co do wyglądu, to się zgodzę, ale w smaku jest dla mnie połączeniem mango z gruszką. Bardzo lubię te owoce, zjadam na surowo 1 lub 2 sztuki dziennie, gdy tylko panuje sezon na kaki. Należy wspomnieć o ich właściwościach, bowiem kaki to znakomite źródło witamin(...)błonnika oraz fenoli . Super sprawdza się jako przekąska do pracy, szkoły. Świetnie smakuje jako składnik owocowej sałatki, a już najlepiej poniższego "sernika". Zapraszam na przepis! (Na zdjęciach widoczna wersja z bezglutenowym budyniem na mleku roślinnym. Jednak nie uwzględniam tego w przepisie, bo uważam, że budyń jest zbędny, co więcej, zepsuł efekt wizualny i smakowy.) Składniki na tortownicę o średnicy
Jeść, by żyć w zdrowiu