Dostałam ponad 3 kg zielonych pomidorów. Takich prawdziwych :) i nie pryskanych, z ogródka. Pomyślałam, że zrobię z nich sałatkę. Myślałam nad zrobieniem i myślałam, nie mogłam się zebrać, aż do momentu, gdy zobaczyłam, że część zaczełą sie robić po prostu czerwona. Zmobilizowałam się i mam:) Bardzo smaczna alternatywa dla sałatek kupnych w słoikach, w których nie wiadomo, co (oprócz warzyw(...)każdym słoiku była mniej więcej taka sama ilość warzyw. Czyli przekładamy część pomidorów - mieszamy i znowu dodajemy część pomidorów i mieszamy - postępujemy tak do wczerpania pomidorów Wyparzamy wszystkie słoiki wrzątkiem. Nakrętki myjemy Przekładamy wymieszaną sałatkę do słoików, zostawiając od góry trochę miejsca tak, aby zmieściła się nam zalewa Zagotowujemy wodę z octem, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZnów zapraszam Was na sałatkę, tym razem według przepisu mojej siostry Dori. Smakuje bardzo fajnie, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do pysznych sezonowych warzyw. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie brokuł + feta + czosnek + inne dodatki :)Składniki:1 brokuł4 jajka3 pomidory1/2 puszki kukurydzy1 kostka fetySos:2 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 łyżka musztardy2 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób przyrządzenia:1. Różyczki brokuła gotujemy(...)chyba, że kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy).5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników.6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę.7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa AniMazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka. Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Vitacorn . Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką w ziołowym dressingu Składniki: dla 1 osoby 5 łyżek ugotowanej wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu, kaszy jaglanej 1/4 zielonego ogórka, małego(...)smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przekładamy do miski sałatkowej, rozprowadzamy widelcem. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy razem z sokiem do kaszy. Rzodkiewki kroimy w paski, a ogórka zielonego w półplasterki. Oliwę extra virgin mieszamy z suszonym oregano, dodajemy sól do smaku, mieszamy, polewamy dressingiem sałatkę, mieszamy całość. Odstawiamy sałatkę, aż wszystkie składniki "przegryzą się
Moja smaczna kuchniakoperku i sosu z cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe
pieprzny smaczekGyros to jedna z popularniejszych sałatek cieszących się uznaniem szczególnie na przyjęciach i wszelkich spotkaniach w szerszym gronie. Gyros jest uwielbiany przez wszystkich wielbicieli Kebaba. Polecam.Sałatka Gyros - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli)pieprzczosnek w proszkuolejkapusta(...)czosnku w proszku oraz szczyptę pieprzu).Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Pomidory, ogórka oraz cebulę kroimy w dość drobną kostkę, kapustę szatkujemy. Odrobinę solimy, możemy też użyć niewielką ilość pieprzu.Usmażonego kurczaka przekładamy na dno dużej szklanej misy. Na mięso wykładamy majonez
Słodka Stronaszału jak chcę zrobić zdjęcie, a nic mi nie wychodzi... wszyscy walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia...Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi(...)rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchniOstatnio moje ulubione połączenie to bób z masełkiem czosnkowym i spaetzle z Alzacji. Jajko sadzone na grzance z bobem Ratatuja z bobem Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią
Moja smaczna kuchniaProste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe. Role dodatków
królestwo garówfaszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł(...)mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki.Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję:deser Panna Cotta w wersji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów
Gotuj z NatkąZdrowa, pożywna sałatka nicejska z powodzeniem może zastąpić cały posiłek. Dzięki białku zawartemu w tuńczyku i jajkach jest bardzo sycąca. Idealna w domu i w pracy, na obiad lub kolację, np po intensywnym wysiłku fizycznym. Składniki: pół główki sałaty lodowej 2 pomidory puszka tuńczyka w oleju garść rukoli garść czarnych oliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, tymianek, oregano(...)łyżek Wykonanie: Sałatę kroimy na spore części, rozkładamy na talerzu, na nią kładziemy cząstki pomidora i rukolę. W kolejnym kroku na warzywach rozkładamy tuńczyka, ćwiartki jajek oraz oliwki. Następnie przygotowujemy sos poprzez połączenie i wymieszanie wszystkich składników do uzyskania gładkości. Sosem równomiernie polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Taste Of My DayTabbouleh to libańska sałatka, która w podstawowej wersji składa się z kaszy bulgur, pomidora, świeżych ziół i cytrynowego dressingu. Podobno przepisów na pyszny Tabbouleh istnieje tyle co osób przyrządzających tą sałatkę. Ja po raz pierwszy robiąc ją postanowiłam zapoznać się ze smakiem klasycznej wersji tej sałatki. W tym celu zakupiłam Bulgur o który dość ciężko w najbliższych mi sklepach. Jeśli(...)bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny
Mango PapajaWitajcie! Uzupełniam dziś księgę sałatek karnawałowych :) Dziś trochę nietypowo ale składniki znajdziecie w każdym większym sklepie :) Polecam na każdą prywatkę jak i smakowitą przekąskę! Zapraszam do kuchni i jeśli się wam podobało to dajcie + Kuchni PROzdrowotnej :)Dla 2 osóbCzas przygotowania ok 30 minutSkładniki:1 średniej wielkości bakłażan2 garści pokrojonej kapusty pekińskiejkilka krakersów1 pomidorPół kulki mozzarellimasłosok z limonkisól himalajska i pieprzksylitol(...)dajemy do nowej miski, kroimy pomidora w półćwiartki i układamy dookoła. Z 5 łyżek masła, odrobiny soku z limonki, cukru, soli i kurkumy robimy dressing do sałatki. 3/ Upieczony bakłażan nakładamy na pomidory i kapustę, ścieramy ser mozzarella na tarce o grubych oczkach. Dodajemy połamane krakersy i polewamy dressingiem. 4/ Podajemy, SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny pomysł na... sałatkę każdego dnia ;) Składniki (dla 4 osób): - 1kg oskrobanych/obranych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 2 ogórki kiszone - kilkanaście czarnych oliwek - 2 średnie cebule - czubata łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku - łyżka bazylii, sól, pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne, szczypta curry Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku. Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory
Corner With RecipesPyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!Składniki:kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)1 grapefruitszklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)pęczek rzodkiewkikilka małych ogórkówgarść pomidorków koktajlowychgarść(...)Przygotowanie:Szpinak umyć i wrzucić do miski. Grapefruit obrać i porwać na cząstki. Rzodkiewkę i ogórki pokroić na plasterki. Pomidorki poprzekrawać na połówki. Dodać ciecierzycę i podprażone pestki dyni. Sałatkę polać pesto (można je rozrobić z większą ilością oliwy jeśli jest za gęste) i wymieszać. Wcinać, ciesząc się z wiosny
Food Square