Rosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli(...)gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Płaty śledziowe osuszyć z zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać w wersji jak na większym zdjęciu lub wymieszaną jak na zdjęciu mniejszym albo przygotować w formie sałatki warstwowej
zadanie-gotowaniekostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Karo in the Kitchenprzepis na pyszną sałatkę z wędzoną makrelą, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i dużą garścią mix sałaty. Jej smak podkreśla sos zrobiony na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem soku z cytryny i miodu. To jest pyszne.... Składniki: 1 wędzona makrela miseczka mix sałaty (sałata fryzyjska, cykoria sałatowa radiccho, roszponka) 8 – 10 pomidorków koktajlowych 1 średni świeży ogórek pieprz kolorowy świeżo(...)połówki. Sałatę (pomimo że na opakowaniu napisano, że umyta) umyłam i osaczyłam z wody. W salaterce ułożyłam warstwami sałatę, pomidorki, ogórka i cząstki makreli. Wszystko oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu rozłożyłam duże kleksy sosu. Sałatka gotowa. Od razu podałam na stół. Polecam tę sałatkę jako przystawkę, albo osobne danie na kolację. Do tego białe pieczywo
Kuchnia u KrysiWczoraj wieczorem znowu naszło aby zrobić chociażby sałatkę. Ostatnio kupiłem ryż brązowy bo jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż ryż biały i to była podstawa. Składniki : woreczek ryżu brązowego 4-5 kawałki papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe pół puszki groszku 150 g szynki np. sopockiej 1 czubata łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ryż brązowy
Mechanik w kuchnimożna kupić świeże warzywka i owoce. Niby w sklepach pełno wszystkiego. Piękne czerwone pomidory, zielone ogórki, kolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie. Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków.Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce i polałam oliwą wymieszaną
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinna Wam przypaść do gustu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak, ale zmieniłam ją po swojemu.Składniki:1 serek wiejskipół papryki czerwonej2 ogórki kiszone1 puszka tuńczyka w sosie własnymSposób przygotowania:1. Ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę.2. Tuńczyka odsączamy z zalewy.3. Serek mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami
Kuchnia domowa Animusztarda Wykonanie : Groszek odsączyć, pokrojone pieczarki i ogórki odcisnąć na sicie Ser, jabłko, jajka i szczypiorek pokroić w dość grubą kostkę Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma łyżkami wcześniej połączonym majonezem z jogurtem i musztardą. Sałatki nie pozostawiać na dzień następny
Proste Potrawyprzygotowania sałatki użyłam lekkiego majonezu i musztardy stołowej Kętrzyński . Polecam Wam produkty Kętrzyński na co dzień i na święta. Doskonałe do sałatek, przekąsek, a nawet deserów (np. babeczek z majonezem) Składniki: 4 filety śledziowe w oleju* 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 soczyste jabłko 2 łyżki majonezu lekki Kętrzyński 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński szczypiorek do posypania po wierzchu(...)Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka. Kolejno dodajemy łyżeczkę musztardy stołowej i 2 łyżki majonezu. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (jeśli uznacie, że potrzeba soli możecie jej dodać, ja nie dodaję). Sałatkę podajemy posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkiPołączenie świeżej sałaty, warzyw, jajka oraz sosu koperkowo - ziołowego i musztardy francuskiej daje nam świetną sałatką, będącą idealnym dodatkiem do potraw z grilla lub lekką przekąską na upalne dni. Składniki - mieszanka sałat - 2 pomidory - 1 ogórek - 4 jajka - czerwona papryka - 2 łyżki musztardy francuskiej - ½ szklanki sosu koperkowo - ziołowego Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)twardo. Wystudzić i obrać. Warzywa umyć, osuszyć. Pomidory pokroić na 8 części, jajka na ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w słupki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Warzywa i jajka ułożyć na sałacie. Do sosu dodać musztardę francuską, wymieszać, polać sałatkę. Uwaga – sprawdzona rada 1) sos koperkowy polecam przyrządzić samemu ( przepis znajdziecie
Świat Smakusól, zioła prowansalskieSałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w słupki, a seler w plasterki.Na sałacie układamy seler, ogórek, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu.Jogurt doprawiamy solą, pieprzem musztardą i ziołami, polewamy po wierzchu sałatki.Gotowe
Czerwona Porzeczkaroku szkolnego to bardzo pożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :) Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Świeżo uprażone migdały przyjemnie chrupią na zębach, a pył różany ze zmielonych płatków dzikiej róży dodaje zupie(...)funkcjonować, oddychać, poruszać się, myśleć, reagować... cieszyć się życiem. Zupę można podać także w wersji wytrawnej z dodatkiem posiekanych warzyw (pomidorów, ogórków, cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw. Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce i warzywa. Zobacz także przepis na mleczne śniadanie
SzczyptaSmaQjemy przecież oczami! Sałatkę skropiłam płynnym złotem czyli olejem rzepakowym, który tutaj bardzo pasuje i dobrze komponuje się ze składnikami! Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki: 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1/3 czerwonej cebuli 1/3 szklanki czarnych oliwek 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3 łyżeczki oleju rzepakowego sól do smaku Przygotowanie(...)Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Ogórka zielonego ze skórką kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorków. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy z posiekaną natką z pietruszki i oliwkami. Doprawiamy do smaku. Skrapiamy olejem rzepakowym. Mieszamy jeszcze raz. podajemy solo lub z chrupiącym pieczywem. Idealna sałatka na grilla
Moja smaczna kuchniaSAŁATKA GRECKA, idealna jako dodatek do potraw z grilla, na przyjęcie lub jako przekąska na podwieczorek. Moja Książka Kucharska poleca przepis na SAŁATKĘ GRECKĄ. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera feta 100ml białego octu(...)dokładnie umytego ogórka kroimy wraz ze skórką na małe kawałki, pomidory kroimy w grubą kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście pozostawiamy do dekoracji talerzy lub innej sałatki). Krok 3. Przygotowujemy
Moja Książka Kucharskamajonezem, a jarzynowa jest zawsze numerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)pieprz Wykonanie: Marchewkę ugotować o pokroić w kostkę.Jajka gotować na twardo, i pokroić w kostkę. Ogórki, jabłko, pora,pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez. Ponownie wymieszać . Smacznego sałatka jarzynowa bez ziemniaków
O kuchni z uczuciemkuchni.Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę sledziową. W domku od zawsze do sałatki sledziowej przygotowujemy ziemniaczka w koszulkach ( w mundurku) :)Polecam wszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień.SKŁADNIKI:450 g śledzi po góralsku (z cebulką)4-5 jajek1 ogórek korniszony1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana)6 łyżek śmietany(...)gotować przez 10 minut. Wyciągnąć z wody i zalać zimną wodą. Obrać jajka i pokroić w małą kosteczkę.Ogórek, paprykę również pokroić w małą kosteczkę.Śledzie pokroić w troszkę większą kosteczkę niż resztę składników. Do sałatki dodać również cebulkę, która była w śledziach.Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.Włożyć do lodówki.Życzę Wam smacznej wigilijnej kolacji i Wesołych
Serce zamknięte w formie pyszności