Przepisy na sałatki na imprezę, przekazywane podczas spotkań towarzyskich, rozchodzą się w błyskawicznym tempie. Każda z nas do “tej samej sałatki” preferuje inną proporcję
Kuchnia Bazyliiświadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można(...)wolnym ogniu.Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam
Codzienna kuchnia niecodziennaLekko pikantna sałatka z krewetkami w pysznym, zielonym sosie z awokado. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno. Sałatkę można też zamrozić. Czas: 30 minut
Niedzielny kucharzPyszny i zdrowy dodatek do dań , warto spróbować i później gotować przez cały rok . Możemy użyć świeżego lub mrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku
Pysznosci Babci BasiNa dzisiejszy obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i
Proste PotrawyW Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzedostatni miesiąc roku (jak ten czas leci!). Dzisiaj zaglądnęłam do kalendarza sezonowego i przygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na
Moja smaczna kuchniamamy czas i ochotę spędzać długie godziny w kuchni. I tutaj z pomocą przychodzi nam Łowicz z nowymi sosami: jasnym uniwersalnym i ciemnym uniwersalnym . Jasny idealnie nada się do makaronów, ryb lub zapiekanek , zaś ciemny sprawdzi się idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie z zakupów(...)czasu do czasu, aby się nie przypalił. Gotowy sos doprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia ugotować na parze (około 12 minut), podzielić na porcje i przełożyć na talerze. Nałożyć ziemniaki, sałatkę i polać sosem kurkowo-koperkowym rybę i ziemniaki. #Łowicz
Passions hobbies lifeSałatkę warstwową z tortellini zrobiłam na podstawie jednej z moich ulubionych - sałatki z tortellini ( tutaj przepis ). Tamta była mieszana, natomiast tę zrobiłam układając składniki warstwowo, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnySZYBKI LUNCH DO PRACY LUB SZKOŁY! Dzsiaj mam dla Was propozycję na pyszny lunch, bądź kolację, prosta, smaczna i bardzo kolorowa sałatka. Jest lekka i zdrowa
SMYKWKUCHNIDziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny(...)Przecedzić przez gazę. Ja jednak nie robiłam tego kroku, rosół wspaniały. Warzywa i mięso użyć do farszów lub zjeść z sosem musztardowym lub chrzanowym. Warzywa świetnie nadają się do sałatki jarzynowej. Smacznego
Zasmakuj KuchniSierpnia nie wyobrażam sobie bez papryki. Specjalnie dla Was, w jednym miejscu zebrałam najlepsze przpeisy z królową straganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze
Moja smaczna kuchniaNajlepsze przepisy z cytrusami, w jednym miejscu! Soczyste pomarańcze, grejpfruty i cytryny. Zobacz, co możesz zrobić z wykorzystaniem tych owoców! Kasza kuskus z bananem, pomarańczą
Moja smaczna kuchniawody. (Pamiętaj ,że więcej wody spowoduje, że ziarno będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych, zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek ..) Gotować ziarno na średnim ogniu. Nie przykrywać go. Gdy ziarno zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką . Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka , aby para nie mogła(...)minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchni