profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. ( www.poradnikzdrowie.pl ) Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem Składniki: około 2 szklanek ugotowanej kaszy gryczanej około 500g ugotowanych/upieczonych buraczków około 150-200g sera koziego (lub fety) garść orzechów włoskich posiekana natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: garść mieszanej sałaty, oliwa Buraczki ugotować lub upiec(...)tłuszczu aż lekko ściemnieją, ale nie za bardzo, żeby nie zrobiły się gorzkie. Natkę opłukać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie skropić oliwą. Smacznego Post Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plgrillowanych warzyw, lekkiej świeżości mięty i bazylii. Na te sałatkę trafiłam kiedyś u koleżanki, była pyszna. Później okazało się, że podobna widnieje na Kwestii Smaku, więc chyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :) Smak lata :) Składniki: arbuz czerwona cebula 10 oliwek czarnych garść rukoli pół kostki sera feta kilka listków bazylii łyżka ziarna słonecznika 3 łyzki cytryny 2 łyżki miodu(...)pieprz Przygotowanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki. Cebule obieramy i przecinamy w krążki . Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię. Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami. W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny oraz miód i polewamy nim całość sałatki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziarnami słonecznika. Pycha
ChilliJemytwardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie: Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty(...)żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy). Ja lubię gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy sałatka jest smaczniejsza i cudownie się komponuje ze słodkim ananasem. Sosu nie żałujemy i zalewamy całą sałatkę sosem. Im więcej sosu tym smaczniejsza. Pamiętajmy ,że sos ma być musztardowy
W Moim Magicznym Domupiersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich z tonami majonezu czy innych ciężkich dressingów na bazie smietany. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i zimno - wedle upodobań. Zresztą.. musicie sami spróbować, aby poznać(...)pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie) lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę 4 łyżki sosu sojowego 1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie
Symfonia Smakówkromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe gałązki cherry z fetą... O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. I niech
Obiad gotowyProsty przepis na szybkie i bardzo kolorowe danie z makaronem w roli głównej. Feta, pomidory, świeże zioła i oliwki to idealne połączenie. Takie danie bezmięsne możesz podać jako samodzielny posiłek lub też w formie sałatki do obiadu. Idealnie sprawdza się też latem, do grilla
AniaGotuje.plMoim zdaniem ten ser jest milion razy lepszy niż feta (oczywiście mówimy o oryginalnej greckiej fecie). Nie jest tak słony – jest delikatny, lekko kremowy przez co trochę rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do kanapek, sałatek ale można go też upiec w piekarniku. I smakuje super! Co jest jeszcze lepsze, że przygotowanie takiej przystawki zajmuje niewiele
Szybko Tanio Smaczniesiekam. Sałatę kroję, pomidora na mniejsze kawałki, awokado w plastry lub kostkę a cebulę w cieniutkie piórka, natomiast fetę w kostkę. Wszystkie składniki układam na talerzu wedle uznania. Składniki dressingu mieszam do uzyskania możliwie jednolitej struktury. Gotowym dressingiem polewam sałatkę. Na wierzchu umieszczam jajko w koszulce a całość posypuję orzechami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaIlość składników według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego ze składników, a następie wlewałam 3/4 kielicha soku Sałatka z pęczakiem, grillowanym fenkułem, serem owczym i pomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku
Kuchnia BazyliiIlość składników według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego ze składników, a następie wlewałam 3/4 kielicha soku Sałatka z pęczakiem, grillowanym fenkułem, serem owczym i pomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku
Kuchnia Bazyliiudało nam się ugrilować plastry gruszki, ale obsmażone w maśle też są pyszne. W ciepły dzień talerz takiej sałatki w zupełności zastąpi nam obiad, lekko strawna i bardzo smakowita. Składniki dla 4 osób: - 10 dag liści rukoli - kilka plastrów fety, ok. 5 dag - 1 duża twarda gruszka - orzechy pekan lub włoskie, wystarczy jedna garść - 1 łyżka dobrego masła
Apetyczna babeczkamają tyle cennych dla zdrowia składników. A poza tym za to, że tak się cudnie komponują. Ze wszystkim. Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1/2 opakowania listków rukoli 75 g sera feta ziarenka z 1/2 granata czarne oliwki pomidorki koktajlowe 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu balsamicznego pieprz
Kulinarne przygody Gatitygościem, ze względu na "lekkie" zawirowania w moim życiu. Pozytywne. Także pozytywnie podzielę się z Wami klasyką. Sałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji. Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak
ChilliJemyzielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym albo
GRUBY WAŁEKwarzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadłoJeśli lubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej
Mienta blogGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna
LEjDISprzede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski
ladykitchen