salatki jarzynowe - 908 przepisów (strona:45/61)

Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 227

jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej  o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną drobno bazylię(...)mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.  Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju Wielkopolskim tak aby kule były całe zanurzone, kilka minut aż nabiorą złocistego koloru. Kule podałam na sałatce z bazyliowym winegretem J Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej #OlejKonweanse #OlejWielkopolski A moich czytelników zapraszam na stronę : www.olejkonwenanse.pl

Wanilia i Kardamon
Prosta i szybka surówka z młodej kapusty i marchewki 282

Wiosna i początek lata to czas młodej kapusty. Z utęsknieniem wyglądam jej na straganach. Surówki, sałatki, zapiekana, zasmażana, gotowana... Można wymieniać w nieskończoność. Kapusta jest bardzo bogata w wartości odżywcze, dlatego warto po nią sięgać. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest najzwyklejsza surówka z młodej kapusty. Niewiele jej potrzeba dodatków, aby była smaczna. Przygotowanie jej zajmuje krótką chwilę, więc(...)pieprz do smaku spora szczypta cukru sok z cytryny do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych, grubszych liści. Poszatkować nożem na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorem posiekać. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.  Surówkę podawać do dań obiadowych lub jako oddzielne danie. Bardzo dobrze smakuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piersi z kurczak po grecku. 196

zalewie octowej. Kotlety są pyszne ale trzeba je zrobić np: wieczorem i podawać na drugi dzień. Muszą one dobrze przejść zalewą i przyprawami. Super na imprezy, podane z sałatką smakują wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)  około 10 malutkich kotlecików z kurczaka 5 marchewek 2 cebule około 2,5 szklanki wody kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy(...)jajku i bułce tartej, smażymy na rumiano z obydwu stron, jak tradycyjne kotlety które robicie. Cebulę, marchew obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, przekładamy marchew i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy aż zmięknie.Następnie dodajemy: ziele angielskie,ziarenka pieprzu, kruszymy listek laurowy, wodę

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z brokuła i jabłka 183

sosem, czasami z samego jogurtu, czasem też z dodatkiem majonezu. Jeśli jesteście na diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej, to wystarczy dodać do tej surówki trochę naturalnego jogurtu. Taką sałatkę, a właściwie surówkę każdy u nas w domu zajada ze smakiem, szczególnie do grillowanego mięsa. Polecam! Składniki na dużą porcję surówki z brokuła i jabłka: ½ średniego brokuła 1 duże soczyste(...)smaku prażony słonecznik Jak przygotować pyszną surówkęz brokuła i jabłka z prażonym słonecznikiem? Brokuła myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i surowego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub szatkujemy w szatkownicy. Jabłka myjemy, osuszamy i wraz ze skórkę ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy jogurt wymieszany z odrobiną oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SLEDZIE PO GRECKU 175

marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Krok 2. Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być pikantnie - chwilę podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia Krok(...)układamy warstwę śledzi, przykrywamy kolejną warstwą masy cebulowo-marchwiowej i tak dalej. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki przeszły się nawzajem, najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem , sałatkę śledziową można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 184

zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek z tego, co jest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi walorami odżywczymi(...)dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy     Obraną i umytą brukiew trzemy na tarce jarzynowej. Por kroimy w półkrążki, dodajemy do brukwi – lekko solimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny – odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojoną żurawinę i nasiona chia. Paprykę kroimy

mojewypiekiinietylko
Buraczki z czosnkiem na zimę i sok buraczkowy 315

oryginale do buraków dodawało się surową cebulę. Obawiałam się, że może być za twarda, więc po zagotowaniu zalewy, wrzuciłam do niej posiekaną cebulkę. Dzięki temu cebulka jest mięciutka w sałatce. Głównym dodatkiem jest też czosnek. Mimo, że na 2 kg buraków są tylko 2 ząbki czosnku, aromat jest dość mocno odczuwalny. Nadaje buraczkom fajnego smaku. A nadmiar zalewy zlałam(...)ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4 listki laurowe 4 goździki Sposób wykonania: 1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości. Lekko ostudzić i obrać jeszcze ciepłe. Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych lub średnich oczkach. 2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do buraków. 3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gotować 23 minuty. Zalewę przecedzić, ponownie umieścić zalewę

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 252

Pyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji.Składniki:5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)3-4 ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa – pychotka :) 216

Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka leśna polana 552

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do

Marta Gotuje
Tradycyjna sałatka jarzynowa 271

Sny malowane czerwonymi makami. Otulone mglistymi porankami. Zatopione w sieci wspomnień. Albo najgorszy koszmar nocny pt. " Gdy Twój facet chrapie..." :P Chyba nie ma takiej osoby

My simple kitchen
BAGIETKI CZOSNKOWO - SEROWE 142

DODATKOWO :  100 g masła  2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich 100 g sera żółtego tartego                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Drożdże rozpuszczamy(...)minut aby wyrosło.  W między czasie czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W miseczce ugniatamy widelcem masło z czosnkiem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Blaszkę z piekarnika posypujemy lekko mąką.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypana mąką i ponownie zagniatamy, dzielimy je na cztery, równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy bagietki długości naszej blaszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 294

Dzisiaj chyba najbardziej klasyczna sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem. Od lat podawana na różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też

Kulinarne przygody Gatity
Pizza 190

Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą

Salonik smaków
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 142

zadomowiło się warzywo jakim jest por. Używam go do wielu dań zamiast cebuli, ponieważ ma podobny smak a jest o wiele lżejszy. Stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy, sałatek, surówek czy farszy. W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę wraz z selerem naciowym, koperkiem i pietruszką stanowi składnik bardzo delikatnego, kremowego i zielonego sosu. Szczerze powiedziawszy jest(...)jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera naciowego pokrojonego w drobne cząstki, pęczek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, zielona czubryca, łyżeczka mąki, olej

Życie ze smakiem