Sałatka grecka to element który od kilku lat pojawia się na każdym ogórkowym grillu, Polacy ją pokochali. Tyko czy te sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJedna z moich ulubionych sałatek - idealna na grilla, kolację czy też imprezę. Składniki do niej dostępne są w sklepach przez cały rok, choć ja uwielbiam ją najbardziej latem, kiedy korzystam z warzyw prosto z ogródka. Dla 4 osób potrzebujemy: pół główki sałaty lodowej 2 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 4-5 plastrów szynki drobiowej garść startego żółtego sera
Kolejny blog o gotowaniuDobrze wypieczony -12 minkurczak - podałam tutajDo grilla można też zrobić szaszłyki ziemniaczane- które będą hitem na każdym stole- przepis znajdziecie tutaj-Warto pokusić się o sałatkę, coś orzeźwiającego do picia I impreza grilowa na długo pozostanie w naszej pamięci. Polecam Zaczynamy Składniki:ok 1 kg wołowiny 3-4 ząbki czosnkupieprz, sól, paprika, oregano1 łyżeczka musztardyoliwa z oliwek(...)Dobrze wypieczony -12 minDo grilla podałam sałatkę. Życze udanego grilowania , smacznego
Smaki Edytysmakują jak frytki domowej roboty. Są idealnym dodatkiem do mięs z grilla. W szczególności do skrzydełek lub pałek z kurczaka . Jeśli zadbamy o podanie lekkiej, wiosenno - letniej sałatki, zwykły grill zamieni się w grillową ucztę. Składniki: młode, małe ziemniaki - 6 sztuk to porcja dla 1 osoby olej rzepakowy sól folia aluminiowa Wykonanie: Ziemniaki pieczemy zawinięte w folię aluminiową. Najlepiej
Smak mojego domuJeżeli lubisz grillowaną cukinię na pewno posmakuje Tobie taka forma sałatki lub przystawki. N grilla, na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj :) Składniki: 2 cukinie ok 500 g 4 ząbki czosnku 10 listów bazylii oliwa z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyj i pokrój na krążki o grubości
Niezły Młynekprzekąskę, na grilla lub na kolację. Taka jest ta sałatka. Kolorowa, smaczna i szybka do przygotowania. Jeśli będziecie chcieli zrobić ją na grilla lub jako sałatkę obiadową, możecie pominąć kabanosa. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSałatka na grilla lub party w ogrodzie! Sezon na imprezy w ogródkach w pełni, dzisiaj dziele się z Wami bardzo smaczną sałatką, z dodatkiem świeżych warzyw i jajka na wpół miękko. Sałatka trafia w gusta wszystkich gości i znika szybko ze stołu. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - główka sałaty masłowej - 6 rzodkiewek - pomidorki koktajlowe - ogórek zielony - 3 jajka ugotowane na wpół
SMYKWKUCHNIniecodzienny sposób – w wytrawnej wersji. Podsuwam wam przepis na sałatkę ze szpinakiem i truskawkami. Jest to świetna propozycja na sałatkę do obiadu, sałatkę na imprezę, czy też sałatkę do grilla. Jej przygotowanie jest bardzo proste i co najważniejsze nie zajmie wiele czasu, a także nie wydrąży waszych portfeli. Uważam, że sałatkę należy podawać w przezroczystych miskach szklanych. Wygląda
Kuchennyviral.plProsta sałatka na kolację, do obiadu, grilla, czy imprezę ze znajomymi. Jest świetna alternatywa do wzięcia do pracy na obiad czy lunch. Prosta, bo z zaledwie kilku składników ale pożywna i smaczna. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksriracha. W moim domu tego rodzaju sałatka znika z lodówki na drugi dzień. Świetnie nadaje się też jako przekąska do pracy. Niektórzy mogą ją wypróbować do potraw z grilla. Przygotowanie sałatki według mojego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Ponadto nie są wymagane duże umiejętności w kuchni. Nie zapomnijcie naszą sałatkę włożyć do ładnego naczynia, ja zawsze polecam przezroczyste miski
Kuchennyviral.plskrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę(...)wypłynął) układamy camembert owinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa
OstryKęsPieczony pstrąg z pomidorkami koktajlowymi i cytryną W czerwcu miałam okazję przejrzeć kilka magazynów kulinarnych i ponownie zainspirowałam się jednym z nich. Tym razem w wydaniu specjalnym Kuchni - Grill i sałatki znalazłam fajny patent na rybę z pomidorkami i cytryną. W oryginale była przygotowywana na ruszcie, a ja zrobiłam ją w piekarniku. Sięgnęłam po pyszne i łatwo dostępne pstrągi(...)plastry. Obłóż nimi rybę. Skrop wszystko odrobiną oliwy. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut. Na ostatnie 5 minut przestaw piekarnik na funkcję grilla, wtedy ryba trochę się przyrumieni. Upieczoną rybę podawaj z ugotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową. Niedziela - Falafele z bobu Zaczął się już sezon na bób i można go kupić
Chilli Czosnek i Oliwagrill to zawsze marynuję mięso na noc i wyjmuję z lodówki na godzinę przed grillowaniem, aby mięso się nieco ociepliło. Grillowana karkówka pasuje z przeróżnymi dodatkami. Praktycznie każda sałatka do grilla świetnie komponuje się z karkówką . Dzisiaj przygotowałam pieczone ziołowe ziemniaczki i pieczone buraczki. Grillowana karkówka Składniki: na 6 osób 1,2 kg karkówki bez kości 1 czosnek solo
codojedzeniaPyszna sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec. Wystarczą 4 podstawowe składniki by mieć idealny dodatek do obiadu, na grilla czy imprezę. Jest syta, lekko kwaśna, lekko ostra. Idealna. A chrupiący boczek na wisienka na torcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki do jakiegoś innego dania np grilla czy sałatki. Focaccie możemy jeść i na ciepło i na zimno, jak kto lubi. U nas tym razem połowa focacci została pochłonięta z oliwą, a drugiego dnia, odgrzaliśmy ją na grillu
Mieszam w Garnku